El març del 2018 -just quan començava la Primavera- us anunciàvem la realització d’un somni: El despertar de la primavera, el musical que va fascinar tothom a la seva estrena al Teatre Gaudí, interpretat per un càsting de joves talents, pujava a l’escenari del Teatre Victòria, un dels més grans de la ciutat. I ara, un any després, hi torna a pujar. Ens ho han explicat aquest matí a un lloc emblemàtic per a la nostra historia present: l’Institut Pau Casals. Hi havia tots els cantants-actors-ballarins que formen part del repartiment, que ja no són els mateixos:”Alguns han anat trobant feina. Han anat a Anastasia, Rent, Familia Addams, La Jaula de las Locas… Vam haver de fer més audicions perquè ens en faltaven set”, explica l’Anna Rosa Cisquella, encara del Teatre Victòria. I continua: “Els tornem a voler al Victòria perquè aquest espectacle mereix una producció gran. Té molt de mèrit fer un musical amb un càsting tan nombrós, amb música en directe…i en català. Tots són molt bons!”, assegura. L’últim càsting es va escollir entre més de 300 currículums. Aquest cop es podrà veure del 28 de març al 12 de maig. L’estrena oficial serà l’1d’abril.
A la presentació, a més de tota la companyia -que ens ha ofert un tast!- hi havia també el productor, Ruben Yuste, de Orígen Produccions; el director, Marc Vilavella, la coreògrafa Ariadna Peya i el repartiment adult, format per Rosa Batalla, Rosa Vila i Mingo Ràfols, que interpreten un munt de papers. Yuste ha agraït a Tresx3 la confiança per tornar-los a acollir: “No és un producte comercial, ni parla de política. Però el que va començar sent un musical pop s’ha convertit en un fenomen per als joves. I no només: la gent gran també s’emociona, perquè parla de la descoberta de la sexualitat i, això, ho ha viscut tothom.” Explica que els actors són gent molt preparada, que “n’hi ha amb 16 anys amb una formació al·lucinant. I no tenen covers!”
En Marc Vilavella ha destacat que tot l’espectacle és una feina compartida, però que “l’ària coreogràfica és molt potent, un dels grans valors de l’obra és la corporalitat i la coreografia” En aquest sentit, Ariadna Peya, ha matisat: “És una creació conjunta de les tres àries. El Moviment explica tot allò que no es diu: els sentiments, el sexe, les emocions… Ha estat un gust treballar amb ells, estan tots molt preparats.” Intervenen al musical “16 talents de teatre musical i 7 músics en directe.”
L’ARGUMENT
Melchior és un jove intel·ligent i astut que, gràcies als llibres, ha après diversos aspectes sobre la sexualitat humana que la societat s’obstina a amagar i ratllar de tabú. Ell és el confessor del seu amic i company de classe Moritz, que li explica que se sent torturat davant els somnis eròtics que acompanyen les seves nits. D’altra banda, la dolça Wendla que fracassa en l’intent que la seva mare li expliqui com s’engendren els nadons, es retroba amb Melchior i entre ells sorgeix alguna cosa especial.
Tracta, doncs, de l’amor adolescent, la repressió, la por, l’abús de poder, la incomprensió i la ignorància, a l’Alemanya del segle XIX “encara que nosaltres l’hem situat a principis del s.XX, allà cap al 1912. Les circumstàncies polítiques s’assemblen, s’apropa la I Guerra Mundial, però ens ha estat més còmode per apropar-ho…” L’escenografia és atemporal i transcorre igualment a Alemanya però “s’expliquen coses universals.
EL PROCÉS DE CREACIÓ
El director exposa que, tot i ser el mateix espectacle, “no és igual, perquè cada actor /actriu nou li posa les seves emocions intransferibles. I si el vareu veure al Gaudí, doncs ja és molt diferent, perquè allà es feia a quatre bandes i en un espai més petit. El pas a un gran escenari ens va obligar a canviar coses.” Diu que, per a la nova creació “no ens hem mirat el vídeo, ens hi hem enfrontat com si no l’haguéssim fet mai. Els he conduït per veure quina identificació sentien els nous incorporats i així poder treballar sobre això.”
Pel que fa a la versió anterior, ara fa un any al Victòria, a més dels personatges “que són nous perquè els interpreten actors nous”, l’obra ha experimentat alguns canvis: “Li hem fet una relectura feminista, perquè creiem que és important en el moment en què estem vivint. Hem revisat diàlegs sobre això, sobre qui pren les decisions…”· Berta Butinyà, una de les que debuten a l’espetacle, assegura que “faig coses que no havia imaginat. El personatge m’ha canviat la manera de pensar.”
’espectacle, que conté 19 números musicals, està dirigit per Marc Vilavella (Homes Foscos, Mar i Cel, la Barni Teatre, La família Addams), la coreografia és d’Ariadna Peya (Cia. Les Impuxibles, Grease, el musical, Maremar de Dagoll Dagom), la direcció musical de Gustavo Llull (Poe de Dagoll Dagom, Operación Triunfo, Fun Home) i la traducció catalana de David Pintó (Mares i filles, Homes foscos, Scaramouche, Pel davant i pel darrera, Cabaret) i l’escenografia i vestuari creat per Jordi Bulbena (Teatre Nacional de Catalunya, Teatre Lliure, Comediants).
El nou repartiment jove estarà encapçalat per actors com Víctor Gómez, Clara Moraleda, Berta Butinyà, Valèria Sorolla, Candela Díaz, Pablo Capuz, Adrià Andreu i Pol Rosselló.
El despertar de la primavera és sobretot un descobriment de la sexualitat en totes les seves variants i també una forma de denúncia i revelació contra una mateixa societat que encara avui dia ens controla i empresona. A la seva estrena al s. XIX, l’obra va significar una càrrega de profunditat contra les estructures d’una societat (l’Alemanya del moment i el món occidental en general) hipòcrita i dominada pels poders econòmics, la religió i la moral, i els valors reaccionaris. “Jo tenia la idea que estava destinat a la gent jove, però és també molt important per als que tenen fills adolescents. Els entendran molt millor!””, diu l’Anna Rosa. Explica que aquest any s’han fet funcions escolars i que “hem tingut una resposta mai vista: milers d’ adolescents entusiasmats. Parla de coses que els importen molt i això fa que sigui una obra molt potent per al públic del futur. L’escola és el naixement del públic de demà i l’hem de cuidar.”Yuste afegeix: “És una producció molt gran que costa 200.000 euros i que és una meravella, un show destinat a tots els públics, l’adolescent, però també el públic adult que també ha viscut el seu ‘despertar'”
DE BROADWAY AL PARAL·LEL
Des de la seva estrena l’any 2006 a l’Off Broadway de Nova York, el musical ha aconseguit commoure espectadors d’arreu del món. Considerada una peça de culte, ha tingut diverses produccions internacionals, i s’ha estrenat en escenaris de Nova York (Broadway), Londres (West End), Viena, Buenos Aires, diverses gires pels Estat Units i pel Regne Unit… i ara, torna a Barcelona. La producció original de Broadway l’any 2006, va guanyar 8 premis Tony i 4 premis Drama Desk. Aquesta versió catalana no es queda curta i ha guanyat 2 Premis de la Crítica, 3 premis Teatro Musical de Madrid, 2 premis Broadwayworld i ha obtingut dues nominacions als Butaca.
El despertar de la primavera (Spring Awakening) és una producció de Marc Flynn, Rubén Yuste, Oriol Miras, fundadors d’Origen Produccions. Ja ha estat vist per més de 17.000 espectadors i per a aquesta tercera i darrera temporada ja s’han venut més de 1.700 entrades anticipades