Iguana Teatre estrena ‘Llum trencada’ a la sala Àtic22 del Tantarantana

01.16.2020

Author

El 30 de gener la companyia mallorquina Iguana Teatre aterra al teatre Tantarantana amb la peça Llum Trencada, que reuneix històries de guerra, dones i República en un muntatge guardonat amb el premi Ciutat de Palma d’Arts Escèniques 2018.

La dramatúrgia de l’espectacle és autoria d’Aina Salom i Carme Planells, i pren com a punt de partida els llibres Dones republicanes. Memòria de la Guerrra Civil a Mallorca de Margalida Capellà i continua el treball de l’anterior proposta d’Iguana Teatre, Mar de Fons, que va passar la temporada passada pel Teatre Lliure amb gran èxit de crítica i de públic.

Llum Trencada vol oferir una visió de gènere del conflicte bèl·lic, la guerra i la postguerra, des del punt de vista de les dones que l’han viscut i patit. La peça es centra en la Guerra Civil espanyola i la repressió posterior a Mallorca, però amb la intenció d’abastar totes les dones i totes les guerres.

El cop d’estat del 18 de juliol de 1936 va trencar els somnis de gran part de la població i va suposar la ruptura total amb el pensament més progressista i la regressió social. Però, sobretot per a les dones, va trencar les seves esperances d’igualtat i de llibertat, amb la idea de recloure-les a l’espai familiar i quotidià. I per moltes d’elles també va suposar la pèrdua dels homes que feien part de la seva vida.

La proposta recupera algunes històries de les dones que van anar a presó, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre. I reivindica el paper d’altres dones, activistes, fortes i valentes, que s’atreviren a enfrontar-se amb els qui les volien fer callar.

El resultat es una visió de gènere del conflicte bèl·lic, la guerra i la postguerra, des del punt de vista de les dones que l’han viscut i patit. La peça es centra en la Guerra Civil espanyola i la repressió posterior a Mallorca, però amb la intenció d’abastar totes les dones i totes les guerres.

Llum Trencada es podrà veure a la Sala Àtic22 del teatre Tantarantana del 30 de gener al 9 de febrer, de dijous a diumenge.

Al muntatge, amb dramatúrgia d’Aina Salom i Carme Planells i direcció de Pere Fullana, tres actrius versàtils i brillants –Marina Domínguez, Catalina Florit i Irene Soler– es desdoblen per contar i cantar sis històries d’aquestes dones que fins ara havien callat, per pressions o per por de recordar i també perquè havien interioritzat el sentiment de ser molt poc importants o fins i tot, culpables.

La proposta és quasi documental en la seva premisa formal i els seus continguts, alhora que utilitza de forma impecable el llenguatge teatral, els recursos lumínics i narratius de la posada en escena, per donar vida i recuperar tots aquestes històries, jugant amb efectes sonors, moviment, cançons i silencis, per construir un univers que, tot i el dramatisme, transmet esperança i dignitat.

SOBRE IGUANA TEATRE
Iguana Teatre és una companyia productora i distribuïdora d’espectacles constituïda a finals de 1985. El seu principal objectiu es crear espectacles dirigits a un públic majoritari, sempre dins la perspectiva d’oferir un teatre de qualitat en el qual conflueixin diferents manifestacions artístiques, recuperant clàssics propis i universals amb una concepció moderna, així com la investigació contínua de noves línies teatrals.

En 34 anys d’història, la companyia compta amb 44 espectacles, que van des d’autors clàssics com Shakespeare, Txèkhov, Molière o Wilde, al teatre de carrer, sense oblidar les creacions pròpies (col·lectives o del director, Pere Fullana).

Un tret propi d’Iguana Teatre és, en paraules de Damià Pons, catedràtic i professor de literatura catalana contemporània a la UIB: “un lirisme tens i dens, en el ben acabat de tots els detalls, en la capacitat de saber incitar els espectadors a endevinar sota la pell de cada obra una veu que els parla des de molt endins.”

INFO PRÀCTICA:
De  Dijous a dissabte, 20 h
Diumenge, 18.30 h
Entrada a partir de 12 €
Espectacle en català
70 minuts

Author