‘Ivan i els gossos’ , el colpidor relat de supervivència d’un nen de 4 anys sol en l’hivern del Moscou de 1996, arriba a La Badabadoc

02.10.2024

Author

La Badabadoc remata el mes de febrer amb una obra unipersonal dura i colpidora basada en fets reals. Ivan i els gossos  és un muntatge basat en un llibre de la dramaturga anglesa Hattie Naylor;  que ens relata la història de l’Ivan, un nen de 4 anys;  ubicada en una època i en un entorn ben dur: l’hivern a Moscou de 1996, en plena caiguda d’un sistema soviètic devastat que va abocar milers de persones al carrer. El text arrenca cruament, amb un “I… tots els diners s’havien acabat i no hi havia res amb que comprar menjar”.

Ivan Mishukov té només 4 anys i per a ell, la paraula casa es tenyeix per l’olor a vodka;  i les galtes vermelles de la seva mare contra la paret. Quan casa deixa de ser un lloc segur, s’escapa als carrers buscant un lloc on formar-hi part;  llençant-se a la immensitat de Rússia enmig del fred de l’hivern. Les vivències d’un nen salvatge urbà̀ -que va sobreviure durant dos anys tot sol amb la companyia de gossos;- al Moscou de l’era Yeltsin construeixen un brutal (en el sentit literal de la paraula) retrat de la condició́ humana; capaç̧ de desprendre’s de tot allò̀ que és “prescindible”;  tot mantenint càlida la seva tendresa en una societat que només feia que esmicolar-se. La visió político-social a través de la ingènua mirada d’un nen; que des de la seva infància madurada a la força, intenta entendre i descodificar les misèries de la seva realitat.

 Ivan i els gossos és una història de supervivència i de la recerca de l’amor més primitiu; un conte cruel i fosc sobre com la decadència podreix la innocència. El text de Hattie Naylor (reconegut amb un Premi Tinniswood l’any 2009);  és una amarga carta de comiat cap a la nostra humanitat;  que ens convida a escoltar totes les coses salvatges que ens envolten enmig de la ciutat.

L’espectacle compta amb la direcció de Xavier Boada, i la intensa interpretació de Pau Rosell d’aquest personatge infantil; que es veu obligat a deixar de ser-ho li ha valgut una nominació com a: Millor actor revelació dels Premis Butaca 2023.

Ivan i els gossos

Del 16 de febrer al 4 de març
Funcions: divendres i dilluns – 20h, dissabtes i diumenges – 18h

Autor: Hattie Naylor
Traducció: Pau Carrió
Interpretació: Pau Rosell
Direcció: Xavier Boada

Nominacions: Millor actor revelació Premis Butaca 2023

Agraïments: Montse Rodríguez, Xavier Biel, Jordi Rosell, Nina Simón, Aida Carrasco, Estel Puigarnau, Maria Ubach , Óscar Bujía;  i a totes les persones que us apropeu per escoltar aquesta història.

Author