Jordi Galí porta ‘Orbes’ al MNAC, un espectacle per compartir

03.23.2019

Author

Aquest cap de setmana el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ofereix un espectacle singular. El coreògraf  Jordi Galí i la seva Compagnie Provisoire hi presenten la creació Orbes, una espectacular exhibició de formes arquitectòniques construïdes amb els cossos dels ballarins. Ho podreu veure i “compartir” al MNAC, el dissabte 23 a les 16 h i diumenge 24 a partir de les 12h. L’espectacle, que s’ha presentat aquest divendres al Mercat de les Flors, té una durada de vora 3 h durant les quals el públic podrà entrar i sortir. Aquesta instal·lació coreogràfica s’ha creat per a l’exhibició a espais públics, com és el cas del MNAC.

Durant les 3 h, la companyia se centrarà en explorar les dimensions entre gest i cos mitjançant la projecció de 120 estructures corporals, a càrrec de cinc actors que són alhora constructors i materials: “120 arquitectures efímeres, construïdes  amb els cossos dels ballarins a cavall entre gest i cos i més enllà de l’objecte,” en paraules de Galí. El que fa diferent aquest projecte de les peces anteriors és que “desapareix l’objecte com a nexe entre els cossos i es genera un contacte directe entre ells”, continua Galí.

La instal·lació parteix d’un protocol matemàtic precís. L’atzar és, però, responsable d’una divisió del cos en 30 punts i l’ús d’uns daus per determinar quines parts del cos havien de fer-se servir per formar una figura. Són el resultat de forces tensades i compressives, organitzades amb precisió sobre els cossos que hi participen, de manera que es creen situacions d’un equilibri coral compost per la suma de desequilibris individuals. Així, els ballarins són alhora  constructors i matèria.“Les estructures es desenvolupen en un espai de nou cercles que assenyalen els punts cardinals i que es troben delimitats per 120 galledes de fusta, que es van retirant d’una en una en acabar cada figura per tal que l’espectador tingui una noció del temps.”, exposa el coreògraf.

Jean Pellaprat

Orbes, una creació de Jordi Galí,

REDESCOBRIR L’ESPAI PÚBLIC

Galí ha assenyalat que l’ espectacle neix amb la voluntat de “trencar amb la peça tancada”, ja que ofereix l’oportunitat de redescobrir els espais públics: “Permet l’espectador observar tranquil·lament el seu entorn i interactuar-hi durant  la representació, construint la seva pròpia temporalitat, ja que permet que abandoni i recuperi la funció quan ho desitgi.” L’abstracció de les estructures que se’n deriven es veu transformada per l’espai públic i els seus canvis constants. En aquest context en transformació contínua, els cossos despleguen la seva presència en el temps, oferint a l’espectador múltiples interpretacions.

SOBRE JORDI GALÍ

Nascut al 1980, va estudiar dansa Contemporània a l’Institut del Teatre de Barcelona. Com a ballarí ha treballat amb Emilio Gutiérrez (1997-1999), Wim Vandekeybus (19992001), Anne Teresa De Keersmaeker (2001-2003), Lies Pawels (2004-2005) i Maguy Marin (2005-2010), entre d’altres.

El 1998, va ser guardonat amb el Premi al Millor Ballarí al Certamen Coreográfico de Madrid, i al 2005 amb el Premi honorífic al Millor Actor per Kontact International Theater Festival de Torun (Polònia).

Fundador de la companyia de dansa Arrangement Provisiore va deixar els escenaris el 2010, i va començar a desenvolupar la seva obra a l’espai públic, en comprovar la “gran riquesa” que podia aportar-li en aspectes com el temps, el so o l’atenció del públic. Des de 2014 comparteix la direcció artística amb Vania Vaneau.

Entre 2011 i 2014 ha esdevingut Artista associat a RamDam Arts Center (Sainte-Foy-lèsLyon). Des de 2016 fins 2018 ell i Vania Vaneau són Artistes Associats a Le Pacifique CDCN de Grenoble.

El diàleg entre el gest i la matèria és el nucli dels seus darrers treballs.

ORBES. FITXA ARTÍSTICA

Direcció; Jordi Galí  En diàleg amb Nermin Salepci
Creació i interpretació: Anne Sophie Gabert, Lea Helmstädter, Konrad Kaniuk, Jérémy Paon, Jeanne Vallauri /Julia Moncla Col·laboradors: Sandra Pasini, Guillaume Robert, Vali Gramontain.
Coproducció: Le Pacifique – CDCN de Grenoble, La Briqueterie – CDCN du Val de Marne, Le CCN de Rillieux-la-Pape / Accueil Studio : Centre chorégraphique national de Rillieux-la-Pape, direction Yuval Pick, Les Subsistances de Lyon, Mercat de les Flors / La quinzena metropolitana – Barcelona, Le CCN de Nantes.
Amb el suport a la residència i la coproducció de Format – Ardèche
Amb el suport de Les Ateliers Frappaz / CNAREP Villeurbanne, Cour Cronstadt, IAC de Villeurbanne, De Facto.

Author