‘Josep Aznar. Un espectador privilegiat. 40 anys de dansa’, nova exposició al MAE dedicada al fotògraf

02.07.2020

Author

Josep Aznar. Un espectador privilegiat. 40 anys de dansa és la nova exposició del Museu de les Arts Escèniques (MAE) que es podrà veure al vestíbul de l’Institut del Teatre a partir del 12 de febrer. La mostra permet fer una retrospectiva de la dansa a Catalunya a través de l’arxiu fotogràfic del desaparegut Josep Aznar, un dels fotògrafs de dansa més importants del país, que el museu va adquirir l’any passat i que cobreix el període que va des de finals de 1977 fins el 2017.

Josep Aznar (1957-2017) va ser enginyer tècnic industrial de formació. El 1977 va iniciar-se en el món de la fotografia, que va convertir en la seva professió el 1986. Tot i que va retratar espectacles de teatre i música, és conegut per ser el principal fotògraf de dansa del país. Va ser el fotògraf oficial del Festival de Peralada, de la temporada de Dansa del Centre Cultural Caixa Terrassa, de L’Espai de Dansa i Música de la Generalitat de Catalunya i del Festival Barcelona Grec, a més de treballar per moltes companyies de dansa com el Ballet de Zurich, el Ballet Nacional d’Espanya, la Companyia d’Antonio Gades, el Víctor Ullate Ballet o Metros de Ramon Oller. El 2009 va rebre el premi Dansacat de l’APdC en la categoria de reconeixement professional.

CRONOLOGIA DE LA DANSA AL NOSTRE PAÍS
L’arxiu fotogràfic adquirit pel MAE està format per uns nou-cents reportatges fotogràfics, amb uns 3000 rodets i 40.000 imatges digitals, a més de 1500 diapositives. Tot aquest material esdevé memòria i testimoni de les arts escèniques a Catalunya, en especial, de la dansa, els darrers quaranta anys.

L’exposició que s’inaugura ara a l’Institut del Teatre, és una selecció d’imatges de l’arxiu que mostra de manera cronològica la dansa al nostre país i la seva evolució, tant des del punt de vista tècnic, de la fotografia, com de la dansa, dels espais de presentació i dels contextos d’exhibició. Hi són presents escenes grupals, individuals, la perfecció tècnica i el rigor dels ballarins en l’execució, allò polític de la dansa, les emocions i la vida del moviment, la dimensió humana de l’intèrpret, la poètica de les formes, la llum i els colors, i testimonis d’una comunitat que es construeix en cada moment des del 1977.

L’exhibició, comissariada per la professora del Conservatori Superior de Dansa (CSD) Ester Vendrell, s’acompanya també de material audiovisual, on determinades personalitats del món de la dansa parlen de Josep Aznar.

Josep Aznar. Un espectador privilegiat. 40 anys de dansa s’inaugurarà dimecres 12 de febrer a les 19 h a l’Auditori de l’Institut del Teatre amb les intervencions de la directora general de l’Institut del Teatre, Magda Puyo, la directora del MAE, Anna Valls, el president de l’APdC, Xevi Dorca i la comissària de la mostra, Ester Vendrell.

Author