Juan Navarro i Gonzalo Cunill adapten relats de l’humor àcid i intel·ligent de David Foster Wallace a ‘En lo alto para siempre’

01.30.2020

Author

El Teatre Lliure de Gràcia acollirà per primera vegada una adaptació de l’escriptor David Foster Wallace. El títol és En lo alto para siemprei correspon a un dels relats del llibre Entrevistes breus amb homes repulsius (Brief Interviews with Hideous Men). A partir del llibre, Juan Navarro i Gonzalo Cunill han construït aquest espectacle de creació d’estètica “molt pop i colors brillants,” han assegurat aquest matí a la presentació ls mitjans.

En lo alto para siempre, que ja es va poder veure a la passada edició de Temporada Alta en dues úniques funcions, farà temporada a Gràcia del 6 al 16 de febrer. Amb aquest espectacle, el Teatre Lliure obre la programació del segon semestre de la Temporada 2019/20.

Navarro i Cunill que van treballar junts per primera vegada en el treball de creació col·lectiva Festes populars, que es va poder veure el 2005 al Mercat de les Flors de Barcelona, comparteixen una mirada comuna sobre la manera d’entendre l’escena.

Juan Navarro dirigeix i fa la dramatúrgia amb Cunill, que interpreta al costat de l’actriu Gemma Polo i el músic violinista argentí Rodolfo Castagnolo. El fil conductor d’aquest nou muntatge és l’apropament a la vida, l’obra i el pensament de David Foster Wallace, l’escriptor que va captar com pocs el malestar i la hipocresia dels Estats Units.

En lo alto para siempre explica el trànsit d’un jove que per primera vegada decideix llançar-se d’un trampolí, des que puja fins que es tira. Un text breu, de vuit pàgines, que Foster Wallace va trigar vuit anys a escriure.

L’obra s’estructura com un tríptic, que vol parlar de les depressions, les teràpies, la societat malalta. En la primera part, el relat de Foster Wallace. En la segona, una acció amb violí i 20 micros en escena, que intenta plasmar el soroll mental que va patir l’autor. I una tercera part escenifiquen les experiències de l’equip.

Georgina Oliva, directora de Programació i Continguts del Teatre Lliure, explica que un dels motius pels quals es va decidir incloure l’espectacle a la programació va ser “el teatre inconformista de Juan Navarro i Gonzalo Cunill el poc que s’ha treballat David Foster Wallace al teatre”

En lo alto para siempre inclou el text íntegre del relat homònim de l’espectacle, converses improvisades entre els intèrprets Gonzalo Cunill i Gemma Polo sobre l’escriptor, música en directe i projeccions mapping.

“El relat mare, basat en una experiència de Foster Wallace, parla del salt a la vida adulta d’un adolescent, utilitzant com a metàfora el salt que es prepara a fer des d’un trampolí d’una piscina pública”, ha explicat Juan Navarro, creador i director de l’espectacle durant la roda de premsa.

L’obra de l’escriptor nord-americà dissecciona la societat postmoderna i es caracteritza per parlar de com ens comportem davant de tabús existencials com ara els traumes infantils, les sexualitats inefables, el desig, la violència, la soledat, les addiccions o la mort. “Malgrat néixer als anys 60, David Foster Wallace va ser un escriptor del segle XXI que va saber descriure i anticipar la societat narcotitzada i seca d’ambició cultural actual”, ha afegit Navarro.

Com han explicat els seus creadors, En lo alto para siempre és un espectacle pensat per als fans i no tan fans d’un autor que, amb la seva escriptura, volia “aportar calma als pertorbats i pertorbar els calmats”, ha recordat Cunill.

Gemma Polo, jove intèrpret membre de la companyia José y sus hermanas i cantant del grup de música Roba Estesa,  i el músic Rodolfo Castagnolo acompanyen Gonzalo Cunill a l’escenari. “Gemma encarna el salt al futur del qual parla el relat de David Foster Wallace”, ha afirmat Navarro. Castagnolo que, per la seva part, construeix un espai sonor adaptat a l’espectacle a partir d’un violí elèctric i allò que enregistra in situ durant la funció.

L’espectacle neix d’un laboratori sobre Foster Wallace al Teatre Nacional de Montpeller, així com del gust dels dos creadors per l’obra del mateix autor “amb qui simpatitzen i de qui admiren la cerca constant de nous codis literaris”.

En lo alto para siempre. Del 6 al 16 de febrer a Gràcia. Espectacle en castellà.

Author