La 12a edició del Sâlmon programa 10 dies d’arts vives en 7 espais de la ciutat, del 15 al 25 de febrer

02.10.2024

Author

El Sâlmon 2024 recupera el seu format habitual, concentrant la seva programació en 10 dies. El Festival programa 15 propostes coreogràfiques contemporànies, 1 pro-
grama de pensament articulat a partir de línies de treball: de 6 convidades i 2 sessions nocturnes comissariades per col·lectius musicals de la ciutat.

L’edició 2024 compta amb una forta presència internacional, amb creadores reconegudes com Dana Michel i Antonia Baehr i Latifa Laâbissi. Es podran veure per primera vegada a Barcelona, com Carolina Mendonça, Davi Pontes i Wallace Ferreira;  o Anna Franziska Jäger i Nathan Ooms, entre d’altres.

El Festival també ha programat creadores més properes vinculades a la hibri- dació de llenguatges i a la coreografia com ara: Los Detectives, iki yos piña, Blanca Ulloa o Jaume Ferrete Vázquez; 
La programació conté peces amb un fort component polític, amb creadores que porten a l’escena discursos decolonials, dissidents i que proposen con- textos de transmissió i sensibilitat compartida amb el públic.

El Sâlmon 2024 extén la seva programació a 7 espais de la ciutat: La Caldera, el Mercat de les Flors, el MACBA, l’Antic Teatre, Cordova, El Dorado – Societat Flamenca Barcelonesa i la Sala Upload.

Artistes i propostes de Sâlmon 2024

La 12a edició del festival Sâlmon arrencarà el dijous 15 de febrer amb un doble programa. A les 18 h a La Caldera, Boglárka Börcsök i Andreas Bolm presentaran la peça coreogràfica Figuring Age;  que porta a escena una investigació sobre la transmissió coreogràfica a partir de gravacions de ballarines hongareses d’entre: 90 i 101 anys filmades als seus domicilis particulars. A les 20h a l’Antic Teatre, Kike García i Jesús Bravo ballen la transició del temps i de l’amor;  o com l’amor es transforma en una relació amb el pas del temps a Paisaje tres;  que també aprofundeix en les pràctiques somàtiques de la dansa.

L’endemà, divendres 16 de febrer, Sâlmon 2024 farà parada divendres a l’espai Cordova, amb la performance: El cementerio sin cultura de Pasaporteman; que parla dels processos migratoris partint d’una lluita tradicional senegalesa.

Format, curadoria, línies conceptuals, governança i organització de Sâlmon 2024

El Sâlmon, Festival d’Arts Vives de Barcelona, recupera a la seva 12a. edició el seu format habitual, després d’una edició 2023 desplegada al llarg de tot l’any a través d’un programa públic; un grup d’estudi i diferents línies de suport a la creació. Alhora, l’edició 2024 tanca un cicle de dos anys amb: Andrea Rodrigo i Néstor García com a equip curatorial. Andrea Rodrigo és investigadora i curadora en l`àmbit de la dansa i la coreografia contemporània. Actualment està involucrada en contextos com MDT, Estocolm i anteriorment ha comissariat diferents programes per al CA2M, Centre Botín a Santander;  i ai Buleoga z/b a Bilbao.

Néstor García és artista i comissari independent. Després d’estudiar teatre a l’Institut del Teatre i coreografia a P.A.R.T.S. (Brussel·les);  ha presentat les seves peces a diferents festivals internacionals i, com a comissari, és membre fundador i codirector de Pols; espai d’art independent a València.

Les línies conceptuals que travessen la programació consideren la dansa i la coreografia contemporà-ies; en les seves dimensions poètica i política, una dimensió capaç de produir afectacions crítiques.

Les propostes s’apropen a la transmissió de coneixement des de pràctiques corporal;  al cos com a espai d’emergència i inscripció ideològica, a la capacitat de produir realitats des d’organitzacions lingüístiques; i al teatre com espai per imaginar formes de sociabilitat.

El Sâlmon aposta per un model de festival polifònic;  amb una governança horitzontal compartida entre les 14 persones que formen part de l’Associació Cultural Sâlmon; una curadoria escollida per convocatòria pública i una programació basada en l’escolta i el diàleg;  amb tots els espais que l’acullen.

Organitzat per Sâlmon Associació Cultural. Amb l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona. Amb el suport de Mercat de les Flors, Antic Teatre, La Caldera, La Poderosa i OSIC: (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya). Amb la col·laboració de MACBA, Graner, Cordova, El Dorado SFB i Sala Upload.

12a edició Festival Sâlmon d’arts vives de Barcelona

Propostes escèniques, programa de pensament i sessions de nit
10 dies de programació del 15 al 25 de febrer de 2024
Mercat de les Flors, La Caldera, Antic Teatre, El Dorado SFB, Cordova, MACBA i Sala Upload.
Entrades de 0€ a 14€
Consulta la programació a www.festivalsalmon.com

Author