La 2ª edició de ‘Això al poble no li agradarà’ creix en número de participants i dobla les propostes artístiques

04.05.2024

Author

S’ha presentat en roda de premsa al claustre de la Mercè de Girona la 2a. edició d’Això al poble no li agradaràel festival d’arts vives de comarques gironines on enguany hi participen un total: de 17 agents artístics d’aquest territori.

El festival, que inclou peces de sala i carrer, s’ha construït en base a una governança compartida; com a espai de reflexió, treball i intercanvi entre artistes, responsables de programació i gestió cultural a través de llenguatges diversos.

S’ha dissenyat com un espai capaç de generar noves formes de relació entre els espectadors i espectadores; i aquelles pràctiques artístiques contemporànies que dialoguen amb el context.

“Sorgeix d’un desig comú de programadores i artistes del territori: crear un context on presentar treballs que dialoguin amb la contemporaneïtat i que s’emmarquin amb el que anomenem arts vives”; , afirma Elena Carmona, directora del Teatre Municipal de Girona.

De fet, afegeix Carmona: “aquest festival ens permet a les programadores arriscar una mica més en continguts; i també permet accedir a una sèrie de recursos a les companyies del territori. La singularitat de la proposta és la governança compartida i híbrida entre el sector públic i privat; com a organisme viu i obert que dialoga de manera diferent amb cada nova edició del festival”.

En la organització hi ha participat l’Ajuntament d’Olot, Espai nyamnyam (Mieres), Artistas Salchichas (Olot), Lo Relacional (Ultramort), Ajuntament de Porqueres; Ajuntament de Banyoles, Ajuntament de Girona, Ajuntament de Lloret de Mar, Monte Isla (Sils), Cultural Rizoma (Celrà), Ajuntament de Celrà; Ajuntament de La Jonquera, Mutte Associació Cultural (Pontós) i Ajuntament de Figueres.

Íngrid Llopart, subdirectora general de Promoció Cultural i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya explica que: “hem seguit molt d’aprop la feina de les programadores municipals, que fan molt bona feinaperò és cert que faltava poder arribar a altres llocs més relacionals, de continguts i d’interessos. Es vol que més enllà de la programació que es presenta, aquest espai sigui un punt de trobada: que visibilitzés les iniciatives i creativitat de les comarques gironines”.

Creació contemporània a l’abast de tothom

Com que és un festival fora del marc convencional que vol ser punt de trobada entre públics i creació contemporània; es presenta una programació singular per qüestiona la realitat  per així poder transformar-la.

Es defineix com a festival d’arts vives perquè planteja als espectadors i espectadores endinsar-se en el descobriment de pràctiques artístiques; que surten de les arts escèniques tradicionals.

“Un dels valors fonamentals d’Àixò al poble no li agradarà: és que és un punt de trobada de públics diversos també en la naturalesa dels treballs que es comparteixen. Tots els gèneres i per a totes les edats”;  assenyala Ariadna Rodríguez, artista de l’espai nyamnyam i part de la coordinació del festival.

Programació híbrida

“Això al poble no li agradarà” convida al públic a descobrir i deixar-se portar amb les diverses propostes per tal que: alhora que es viatja pel territori, el públic també coneix noves pràctiques artístiques.

“Hem organitzat itineraris per eixos territorials, de manera que cada dia comencem en un municipi i acabem en un altrei sempre tenint en compte el factor de la proximitat”, explica Laura Francès, tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Celrà.

Qui vulgui anar fent boca pel Festival pot començar pels Disseminats el diumenge 12 de maig a Can Donzella;  a Sils, amb Anem a ca l’artista, una activitat que convida les persones participants a conèixer l’entorn de Monte Isla;  i a apropar-se a la intimitat dels processos de creació en el seu context.

El següent dissabte, el dia 25 de maig, a Agullana, es podrà participar de Camarades;   un recorregut pels exilis propiciats pel totalitarisme i alhora una performance col·lectiva i popular que ens porta del somni revolucionari al malson genocida d’enveges fraticides, deliris de grandesa i l’absurd.

La programació del festival comença el dijous 30 de maig a la Carbonera del Teatre Principal d’Olot;  on amb l’excusa de la presentació del Dossier d’Arts Vives situades i transformadores; s’obrirà una conversa informal al voltant de les arts vives. A continuació, inaugura el festival la companyia Atresbandes que presenta al Teatre Principal d’Olot, la peça: Aspecte global d’una qüestió, una radiografia contemporània carregada de teràpies, animals domèstics i problemes sentimentals.

Divendres 31 de maig, a l’espai nyamnyam de Mieres, tindrà lloc la Jornada sobre pràctiques contextuals; on, mitjançant una metodologia adaptable, es vol explorar com els projectes de creació es desenvolupen en context.

Per la tarda l’acció es trasllada a Porqueres amb el Tardeo al Bosc de Can Ginebreda,; on l’espectador podrà gaudir de l’espectacle Animal Vegetal, de David Climent (Los Corderos) i Pia Nielsen (Miss Q); i la proposta itinerant Floresta performance, a càrrec de Luciana Cherigati. 

Per acabar la jornada, a l’Auditori de l’AteneuBanyoles, a les 20 h., es projecta ULTRAinocencia, l’òpera prima de Manuel Arija basada en l’obra teatral de loscorderos.sc. i protagonitzada per David Climent i Pablo Molinero.

Dissabte 1 de juny, a Girona, a l’aire lliure, tindrà lloc Viciniuna recerca  travessada per diferents pràctiques i eines d’improvisació; amb una doble vessant, una escènica i una altra pedagògica amb un grup de persones.

La següent parada és a Lloret de Mar a les 18 h. amb Altres Mapes, de Colectivo Ameno i Diana Gadish; una performance itinerant que intenta crear altres relats que qüestionen el món en què vivim.

Tancarem jornada a Celrà amb Pessigolles Dance, de Daniel Moreno, una proposta experimental sonora i audiovisual; que pren com a títol un programa homònim que s’emetia per la ràdio local de Celrà.

El darrer dia, diumenge 2 de juny, a les 11h, a la Jonquera es podrà veure Li/ea/ving project, de Cia. Sargantana, un projecte multidisciplinari, multilingüe i intercultural que ens parla de l’èxode, de deixar la lla; de fugir i de sobreviure.

Tot seguit, es proposa un dinar i programa doble al Convent de Pontos, a càrrec de Mutte Cultural. Es podrà veure A pols, de Clariana, i Foradada, d’Àfrica Llorens.

A les 19 h. Figueres tanca el festival amb El candidato (o candidata), de Marc Villanueva Mir i Gerard Valverde Ros; un espectacle que es planteja com una experiència en què l’espectador pren un rol actiu.

Disseminats, ampliació de programa

A banda de les propostes artístiques prèvies al festival, com a Disseminats també s’ha dissenyat un itinerari de d’espectacles ; que continuaran un cop passi el festival.

Així, qui vulgui ampliar l’experiència, el dia 8 de juny té una cita a l’escullera de la platja de: Sant Martí d’Empúries a les 12 h., amb Sota la Sorra, de Denys Blacker, una performance itinerant que evoca els records de l’artista;  comentant temes com la llibertat d’expressió, la fiabilitat de la memòria, els efectes del turisme en el paisatge; l’ecologia, el consumisme i la industrialització.

També destaca Danses furioses, de Bruno Ramri i Lo relacional, que tindrà lloc el divendres 14 de juny a: La Posidònia, Centre Cívic d’Ultramort, una pràctica artística i pedagògica basada en una pedagogia decolonial;  un contingut i una didàctica autoetnogràfica pel cos.

Les activitats s’estendran fins al proper 16 de juny, amb una doble sessió organitzada per: Cultural Rizoma al Teatre Ateneu de Celrà: una proposta sobre el silenci que deixen els aparells digitals.

Author