El Mercat de les Flors ha presentat aquest matí la que serà la 8a edició del Sâlmon Festival, una proposta d’arts vives amb moltes veus, que dialoga i posa en valor els espais que ja habitualment programen i acompanyen artistes i propostes d’arts vives, i alhora intenta obrir-se a d’altres programacions més hibrides. Seran 3 setmanes de programació durant les que es podran veure un centenar d’artistes locals, estatals i internacionals, i més de 35 propostes entre escèniques i expandida. Transcorreran a diferents espais culturals i equipaments de la ciutat, entre els que hi ha el Mercat de les Flors i el Graner fàbrica de creació (els dos organitzadors del festival), a més de l’Antic Teatre, la Sala Hiroshima, la Fabra i Coats, el MACBA, La Caldera, La Poderosa… Enguany s’hi incorporen el Teatre Lliure i La Capella com a còmplices dins la programació expandida del programa.
Tots aquests espais acompanyen uns artistes que posen l’accent en la innovació i la investigació. “No se centren en el producte final sinó en transmetre coneixement!” Ens ho han explicat Cristina Alonso i Elena Carmona, en nom del Festival. Hi havia també l’artista Laia Estruch i Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors. Però hi eren presents nombrosos artistes i representants dels equipaments participants.
El Cartell de la 8a edició s’ha encarregat a Laia Estruch, que ha fet una imatge en diàleg amb l’exposició Crol que ella mateixa ha presentat a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró, “una imatge que encaixa molt bé amb l’imaginari Sâlmon”, ha dit Margarit. La Laia exposa que en el seu camí cap a l’univers Sâlmon, ha estat acompanyada pel comissari Marc Navarro i el dissenyador Sergio Ibañez. “Estic molt contenta de ser aquí i d’haver comptat amb en Marc com a Comissari. Tots tres formen un gran equip i seguim l’imaginari de Crol, que té la piscina com un lloc d’acció.” La Cristina ens recorda que la Laia finalment convida a participar a “l’acció performativa de tirar-nos a l’aigua a les Piscines Picornell. Això respon a la pregunta de com afegir un cos més a la cadena i començar de nou. I té a veure amb la imaginació de com la veu i el moviment dels cossos poden transitar dins l’aigua.”
El Festival se celebra del 30 de gener al 16 de febrer. Per alleugerar la gran quantitat de propostes ens han explicat les activitats per setmanes. Us reproduïm els que ens han destacat, però trobareu el programa complet a: http://salmon-dance.com/escenica/ i també les entrades!
PRIMERA SETMANA
‘WHY SHOULD IT BE MORE DESIRABLE FOR GREEN FIRE BALLS TO EXIST THAN NOT?’
GEORGIA VARDAROU
Divendres 31 de gener i dissabte 1 de febrer a les 20.30h
Sala Hiroshima
És una artista grega que volta molt per Europa i que ara està instal·lada a Barcelona. L’any 2017 va fer Residència a El Graner i aquest projecte l’ha desenvolupat a l’Hiroshima dins del Sâlmon. És una ballarina excepcional, d’un estil abstracte, que posa en diàleg el cos i la imatge. Aquest és un solo en col·laboració amb l’artista visual David Bergé que es pregunta: pot arribar a ser lúdica la contextualització d’una imatge a través del llenguatge de la dansa? Què està passant en l’espai entre la percepció de l’intèrpret i el de l’audiència?
BACANAL SÂLMON
Diumenge 2 de febrer de 10:30h a 19h
Fabra i Coats, Fàbrica de Creació
Per tercer any consecutiu proposen passar tot un dia a Fabra i Coats, compartint pràctiques artístiques, tallers i dinar. La Bacanal és un dispositiu experiencial de tot un dia de durada per transitar de manera individual o col·lectiva, que compta 12 artistes de noms coneguts que centren les seves pràctiques en les arts vives, comparteixen les seves investigacions i accions en format laboratori amb el públic general. Una oportunitat per conèixer en primera persona i acostar-se de manera pràctica a les seves preguntes i investigacions.
La festa diürna Bacanal forma part del programa d’Art, Educació i Comunitat del Festival. Vine amb la teva família expandida i gaudiu d’un dia a Fabra i Coats! Hi participen CREAmoviment, nyamnyam, Lolo&Sosaku, Xavier Manubens, Mil M2 (Pedro Sepúlveda), Martha Luisa Hernandez Cadenas, Felix Blume – Radio ZZ i Zumzeig, Paloma Calle & Massimiliano Casu, David Espinosa, Álex Peña, Laia Estruch, Silvina Martínez, Marc Sempere, Ràdio Fabra i Ràdio Nikosia.
Aquesta setmana també es podrà gaudir de Kultur, d’El Conde de Torrefiel (dies 30 i 31, al Graner) i Susanne Kennedy & Helena Eckert que presenten al Lliure de Montjuïc Drei Schwestern, una instal·lació performativa a partir de Les tres germanes de Txèkhov (dia 30).
SEGONA SETMANA
“Hi ha un canvi respecte a la primera. Si bé la primera setmana s’ha centrat en la investigació, aquesta mira més a la creació.”
ÇA VA EXPLOSER
JOÃO FIADEIRO & CAROLINA CAMPOS
Dijous 6 de febrer a les 20h
La Caldera
Fiadeiro és un artista portuguès que durant molts anys ha treballat en un espai de suport a la creació a Lisboa. “Ara, aquest espai ja no existeix i vam convidar l’artista a una Residència l’any 2019, amb la Carolina Campos a fer Residència aquí, a La Caldera.” A Sâlmon presenten els resultats, basats en la Metodologia que sorgeix de la dansa, però també compartint amb politòlegs i sociòlegs. Han afeglt que enguany, a La Caldera, s’està fent un curs per a gestors culturals.
Sobre l’espectacle, ens han extret aquest text “Potser aquest sigui el nucli de la nostra relació: jo intentant viure la vida i tu intentant viure amb la mort. Aquesta és la història d’una crisi. La crisi d’una trobada. Amb els altres, amb un mateix, amb el món. Un diàleg entre Portugal i Grècia que s’està desenvolupant a La Caldera i els estem acompanyant.”
SCHUMANN AMATEUR
RUBÉN RAMOS
De dijous 6 a diumenge 9 de febrer a les 20h
Antic Teatre
Un home toca el piano obsessionat amb Clara Schumann, pianista i compositora nascuda fa doscents anys. Una actriu balla i gairebé no parla. Una violinista i una violoncel·lista s’ajunten per muntar un trio. Un il·luminador es pren unes vacances de la mediocritat a la qual s’enfronta diàriament. La peça sona com un triangle amorós on es posa a joc tots els cànons de les relacions amoroses.
PIENSO CASA, DIGO SILLA
LAS DETECTIVES
Dissabte 8 de febrer a les 20:30h
Mercat de les Flors
Aquest grup de dones feministes proposen un treball que entronca amb les dones místiques de l’Edat Mitjana i la peça es confronta amb el que significa la creença en el nostre món dessacralitzat. Què és l’experiència visionària i com es podria traduir en el món contemporani? L’obra s’actualitaa per respondre a la pregunta: en aquesta era de les imatges mortes, quin valor té la imaginació?
VÁRVARA
BARBARA SANCHEZ
07 Feb 21:30h
Sala PB – Mercat de les Flors
Aquesta peça ja es va presentar quan encara estava en procés, el que significa que el Sâlmon pot presentar una mateixa peça en les seves diferents etapes. VÁRVARA proposa un apropament feminista a l’arquetip cristià de la Maria Magdalena. I ho fa partint de llocs aparentment tan diferents com la cultura valenciana del ‘bacalao’ i la idea mística de l’èxtasi. La figura de la Maria Magdalena entra en èxtasis, comparant un DJ de la Ruta del Bacalao amb una escena plena de misticisme.
IMAGO-GO
MARTA IZQUIERDO
Dissabte 8 de febrer a les 22h
Mercat de les Flors
Ens han destacat Marta Izquierdo perquè porta “una proposta coral basada en l’univers de l’absurd i gràfic. És una peça sobre la el moviment de les majorettes i la dansa rítmica, que es construeix a partir dels seus atributs i del seu vocabulari corporal”, explica la Cristina. I continua: “La ‘majorette’ es desplaça i s’expressa en altres codis coreogràfics: els del ballet, la dansa contemporània, la performance i les danses urbanes practicades per les comunitats afroamericanes.” La Marta és catalana i viu a Montpeller.
SOUNDTRACK
OSCAR BUENO –
Diumenge 9 de febrer a les 18h
La Caldera
L’Òscar és un bon músic i ens convida a imaginar com es va crear el so. Ell crea un joc de imatges visuals i convida el públic a posar-les música. Ho explica així: “Imagino una banda sonora imaginada. Imagino que els caps de les espectadores comencen a sonar. Imagino el seu viatge sonor. Imagino que dins d’aquest gran silenci estan passant milions de músiques meravelloses.” S’ha inventat la paraula Sonidar, per expressar el fet de proposar sons. L’Òscar forma part de la banda pop Poderio Vital. Després de l’espectacle, “farà un concert atípic, que és com se solen definir els concerts de Bueno. Però és una celebració dels cossos.”
Elena Carmona expressa que “dins del programa hi ha molt artistes que hem acompanyat, i també residents a El Graner, al voltant d’uns 50 cada any. I el Sâlmon és el context idoni per presentar-los a la ciutadania.” També diu que el Festival vol ser un espai de trobada entre els professionals, perquè ens ajudin a veure com estem treballant. Fins ara s’ha confirmat l’assistència de 40 programadors acreditats.
Aquesta setmana també es podrà veure: Fernanda Fragateiro & Aldara Bizarro, que presenten Caixa para guardar o vazio, el dilluns 3 de febrer a les 9:30h i a les 11:30h – Espectacle escolar Mercat de les Flors. – Los Voluble, amb Flamenco is not a crime, el divendres 7 de febrer a les 23h al Mercat de les Flors sota el lema: “El flamenc ens pertany a totes i farem amb ell el que ens doni la gana.” I Poderio Vital, que porta a La Caldera un nou apropament als contorns d’un concert el diumenge 9 de febrer a les 20 h.
TERCERA SETMANA
“Aquesta setmana es presenta amb moltes capes, i es reparteix entre l’Antic Teatre i La Poderosa. La Poderosa presenta un programa que té a veure amb Cruzados, un programa amb seu a l’Antic Teatre ara fa ja vora tres anys.”
FÄUSTINO VI o 126 CAVALLS
SERGI FAÜSTINO
PROGRAMACIÓ ANTIC TEATRE & SÂLMON
de dijous 13 a diumenge 16 de febrer a les 20h
Un cos en l’espai ballant de principi a fi. Una veu en off d’algú que mira i analitza el cos que es mou, el cos que balla, i que fa una immersió a l’interior d’aquest cos, a l’interior d’aquesta persona, per compartir totes aquelles vicissituds de la seva vida que l’han portat a estar davant nostre movent-se d’una manera única.
“Proposa per primera vegada un diàleg entre Portugal i Grècia, i els estem acompanyant. En Sergi ja va presentar la peça a Cartografies i ara la podrem veure a l’Antic Teatre, que els ha coproduït. És un treball basat en el cos, que ell considera l’arxiu de l’experiència viscuda i de la memòria.”
MACHO DANCER
EISA JOCSON
Divendres 14 i dissabte 15 de febrer a les 20:30h
Sala Hiroshima
Macho Dancer és un treball en solitari en el qual una dona balla Macho Dancing, un ball interpretat per homes joves en clubs nocturns de Filipines, per a clients masculins i femenins. Un llenguatge de seducció econòmicament motivat que empra la masculinitat com a capital corporal. Gaston Core, de la Sala Hiroshima, explica que “Elsa viu a Filipines però que no és una persona asiàtica protegida, ja que allà, la relació de la dansa amb Occident és treball. Ha treballat amb Núria Guiu. La peça parla de la prostitució masculina als bars de Manila i la porta al femení. Ja ha presentat l’espectacle a diferents espais asiàtics . És molt interessant i està molt en la línia del Festival.”
MASSA
ISAAK ERDOIZA
Dissabte 15 de febrer a les 21.30
Mercat de les Flors
La peça treballa sobre l’essència del cos. Es basa en un text que ja va publicar i parla de tota la humanitat a entorn del cos, en una línia molt profunda. Prenent com a punt de partida la càrrega simbòlica que conté el cos de l’home, la peça posa el focus en ell com a element de representacions i d’imaginaris i proposa la construcció d’un cos complex, una massa on l’individu es dilueix per passar a formar part d’un paisatge inclassificable que ens porta més enllà de el cos, un viatge cap a la matèria.
Han tancat l’acte fent una mica de inventari de quina és la singularitat d’un Festival com en Sâlmon, en aquesta 8a edició. “Doncs vol mostrar el que hi ha, vol un contacte amb el públic, un diàleg. Fa dos anys vam presentar un treball al seu inici i ara, el podem presentar amb cara i ulls. Aquest és un potencial del Sâlmon, al que durant l’any i en la programació habitual és difícil arribar. Hem de demanar al públic que tingui esperit crític i ens ho confirmi. També farem un Manifest sobre l’estructura de la ciutat.”
També han fet una reflexió sobre les propostes que en aquesta línia arriben a la ciutat. “És molt difícil, la Sala Hiroshima s’ha hagut de replantejar el context perquè va estar apunt de tancar. El Festival, alhora que fer una investigació, es pregunta quina composició de futur obrim.”