La ballarina Jone San Martin interpreta una conferència ballada resultat del seu treball amb William Forsythe

07.18.2019

Author

El Centre de Creació la Caldera presenta aquest cap de setmana dins del Festival Grec una proposta que signa la ballarina basca Jone San Martín: Legítimo/ Rezo. És una conferència ballada que ha construït a partir de la seva experiència al costat de William Forsythe durant 20 anys.

L’espectacle, que es podrà veure els dies 19 i 20 de juliol a La Caldera de les Corts, es planteja en dues parts. A la primera, Martin empra una conferència ballada per mostrar com utilitza la creació i les partitures de Forsythe abans que esdevinguin un material coreogràfic. La peça pren com a punt de partida la manera com Forsythe fa servir les notes en el seu treball i com l’escriptura es va transformant. La improvisació hi té un gran paper, ja que el ballarí o ballarina gaudeixen d’una gran llibertat en el moment d’interpretar els escrits, una responsabilitat que pot afectar radicalment el resultat final que veuen els espectadors.

La segona part del muntatge és un solo i treballa sobre les mateixes premisses que la conferència ballada. Parteix d’un esbós de Forsythe sobre com podria ser el solo pero la suma de decisions que l’artista pren durant la seva interpretació la condueix als llocs més insospitats. Tot plegat promet ser una experiència poc habitual, fins i tot per als qui ja estan acostumats a les propostes de dansa contemporània, ja que introdueix el públic en els espais més íntims del treball coreogràfic.

Així, Legítimo/Rezo permet reconèixer el cos de la ballarina com un arxiu del llegat de  Forsythe, una font d’experiència que servirà per crear a partir del resultat del treball en comú.

Per altra banda, el  Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona, a Montjuïc, acull La Colección. Guinea Ecuatorial 1948-1961.  Una Co-creació amb la Caldera que es podrà veure només el 18 de juliol, a les 19.30 h

És un projecte de Laida Azkona i Txalo Tolosa. “Fan documentals que parlen del passat, per entendre on som. Estan fent diverses peces sobre el passat colonial de Barcelona”, diu Cesc Casadesús, director del Grec.  “És una ciutat colonial i té responsabilitat amb la seva pròpia memòria. Treballem amb material fotogràfic sobre l’expedició protagonitzada per August Panella i Jordi Sabater Pi. Diferents museus ens han cedit les fotos i treballem sobre els cossos que apareixen a les fotos. És com portar aquestes persones als museus. Volem incorporar guineans que viuen a Barcelona per fer les lectures.”

En aquest sentit, el responsable del Museu va manifestar que “Estem contents de coincidir amb La Caldera, hi ha un enamorament. Estem treballant i persistint amb el tema memòria incòmoda.”

Activitat gratuïta

 

Més sobre Jone San Martín

Ballarina i coreògrafa, Jone San Martín ha desenvolupat gairebé tota la seva carrera professional fora, sobretot a Bèlgica i Alemanya.

A Bèlgica ha treballat amb les companyies Archipel Sud, José Besprosvany, Jacopo Godani i el Ballet de Charleroi. A Alemanya, a l’Ulmer Theater de Phillippe Talard al 1988 i al costat de William Forsythe al 1992. La va cridar llavors el prestigiós creador per al desaparegut Ballet de Frankfurt, avui The Forsythe Company, i des de llavors ha figurat com A destacada intèrpret i ballarina solista.

Convidada per inaugurar l’exposició de Francis Bacon al costat de Forsythe, Caspersen i Bürkle, al Museu Haus der Kunst de Munic al 1996, i a la Fundació Cartier en una exposició d’Issey Miyake al 1999, San Martín manté una estreta relació professiona amb el món de l’art.

Com a coreògrafa, ha creat peces per a la pintora Angelica Gilbert i l’artista coreana Lee, l’escultor Bruno Feger i Tamara Cirz entre d’altres. El cinema i el vídeo figuren també en la seva trajectòria.

Jone Sant Martí va rebre l’any 2006 el Premi Trajectòria Artística que atorga l’Associació de Professionals de la Dansa de Guipúscoa.

Author