La companyia Baró d’Evel Cie, torna al Festival Grec per tancar el díptic inaugurat l’any passat amb Là, un treball que ofereix una nova mostra d’un circ poètic i pausat, on la presència dels animals és un element essencial. Tornen a explorar les oposicions, però també el treball de grup. Seran a la Sala Gran del lliure de Montjuïc, del 28 al 30 de juliol.
Tant les representacions de Là en el marc del Grec 2018 Festival de Barcelona com el retorn del muntatge al Teatre Lliure de Gràcia durant la passada temporada, van haver de penjar el cartell d’exhaurides les localitats, de tan ràpidament com va córrer el boca-orella sobre la ja reconeguda companyia formada per la francesa Camille Decourtye i el català Blaï Mateu Trias, nascut pràcticament en un circ, fill d’en Tortell i la Senyoreta Titat, que han emprès un camí artístic on els animals són part essencial en la poètica dels seus muntatges. A Là era un corb i, aquest cop, seran un cavall i alguns coloms, a més d’uns quants col·laboradors, bona part acròbates, que comparteixen l’escenari amb la parella titular. Compten amb la participació de l’Oriol Pla.
Falaise (penya-segat o precipici en francès) és, efectivament, la segona part d’un díptic que naixia amb la idea d’explorar les oposicions, els contrastos, entre un blanc i un negre que tenyien les plomes de l’au però que també s’escampaven a poc a poc per tot el muntatge. Aquests mateixos colors, el blanc i el negre, tornen a tenyir l’escenari i els vestits dels intèrprets, uns artistes que protagonitzen una mena de ritual o cerimònia en moviment que troba la seva força en la unitat d’un grup impulsat per una mateixa energia. Treballen i dansen plegats i a l’uníson sense renunciar, però, a les seves personalitats particulars i prenent cadascun els seus propis riscos. Tot passa en un espai a diferents nivells que permet que els artistes evolucionin, pugin, baixin, caiguin o llisquin mentre el cavall i els ocells es mouen lliurement per l’escena.
Aquest espectacle es beneficia del projecte de cooperació transfronterera PYRENART, en el marc del programa Interreg V-A Espagne-France-Andorre POCTEFA 2014-2020 – Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).
La companyia Baró d’evel manté un concert amb el Ministère de la culture et de la communication – Direction Régionale des Affaires Culturelles d’Occitanie / Pyrénées – Méditerranée et la Région Occitanie / Pyrénées – Méditerranée. Amb el de la Generalitat de Catalunya, Institut Català de les Empreses Culturals per al desenvolupament dels projectes 2018-2020.
Espectacle recomanat per a espectadors i espectadores a partir de 10 anys.
FITXA ARTÍSTICA
Concepció i posada en escena: Camille Decourtye, Blaï Mateu Trias
Interpretació: Noëmie Bouissou, Camille Decourtye, Claire Lamothe, Blaï Mateu Trias, Oriol Pla, Julian Sicard, Martí Soler, Guillermo Weickert, un cavall, uns coloms
Col·laboració en la posada en escena: Maria Muñoz, Pep Ramis / Mal Pelo
Col·laboració en la dramatúrgia: Barbara Métais-Chastanier
Escenografia: Lluc Castells
Assistència d’escenografia: Mercè Lucchetti
Disseny del vestuari: Céline Sathal
Disseny de la il·luminació: Adèle Grépinet
Disseny del so / Concepció sonora: Fred Bühl
Direcció tècnica: Cyril Monteil
Regidoria: Flavien Renaudon
Accessoris:Mélanie Bouychou
Música enregistrada: Joel Bardolet
Gestió dels animals: Nadine Nay
Producció i difusió: Laurent Ballay, Marie Bataillon
Adjunt a la producció: Pierre Compayré
Fotografia: François Passerini
UNA GRAN COPRODUCCIÓ DE BARÓ D’EVEL
L’espectacle eatà coproduït amb el Grec 2019 festival de Barcelona, Teatre Lliure de Barcelona, Théâtre Garonne, scène européenne, Malraux scène nationale Chambéry Savoie, ThéâtredelaCité – CDN Toulouse Occitanie, Pronomade(s) en Haute-Garonne, CNAR, L’Archipel, scène nationale de Perpignan, MC93 – Maison de la Culture de Seine-Saint-Denis, CIRCa, Pôle National Cirque, Auch Gers Occitanie, Le Grand T, théâtre de Loire-Atlantique, le Parvis, scène nationale Tarbes-Pyrénées, Les Halles de Schaerbeek – Bruxelles, L’Estive, scène nationale de Foix et de l’Ariège, le cirque Jules Verne, pôle nationalcirque, Amiens, La scène nationale d’Albi dans le cadre du soutien du FONDOC, Bonlieu, scène nationale d’Annecy, La Comunidad de Madrid (Teatros del Canal), Le domaine d’O (Montpellier 3M), Houdremont, scène conventionnée de la Courneuve, 2 Pôles Cirque en Normandie / La Brèche à Cherbourg – Cirque-Théâtre d’Elbeuf.
La companyia ha realitzat residències a Le Théâtre Garonne, scène européenne; Les Pronomade(s) en Haute-Garonne CNAR; CIRCa; PNC; Auch Gers Occitanie; ThéâtredelaCité – CDN Toulouse Occitanie; Le Théâtre de Lorient; La Brèche; PNC de Cherbourg; L’Avant-Scène Cognac.
Aquest espectacle ha rebut ajudes a la creació de la DGCA, Ministère de la culture et de la communication, de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Català de les Empreses Culturals, el Conseil Départemental de la Haute-Garonne i la ciutat de Tolosa.