La Beckett estrena ‘La Morta’, una comèdia sobrenatural que parla… de teatre!

03.05.2020

Author

A partir d’avui mateix, ja es pot veure a La Beckett una peça que ha nascut per ser reconeguda i triomfar: La Morta. I això ho demana expressament el besavi de l’autor, Pompeu Crehuet (1881-1941) quan s’apareix al seu besnét per demanar-li que faci honor a la seva memòria.  Així ho hem entès aquest matí en la trobada que hem tingut amb l’equip artístic de l’espectacle, format per gent tan esplèndida i consolidada com Anna Bertran, Xavier Bertran (estrella invitada!), Francesc Ferrer i Betsy Túrnez, els intèrprets, i en Marc Crehuet, autor i director de l’espectacle. Els ha acompanyat Toni Casares, director artístic de la Beckett, que ens ha ressaltat: “És la primera producció pròpia de La Beckett del 2020!” La Morta forma part del cicle de la temporada Memento Mori i està programada del 5 de març al 5 d’abril a la Sala de baix. L’estrena oficial serà el dimarts 10 de març.

És una comèdia metateatral basada en fets (gairebé) reals. Parla de caure en l’oblit després de la mort i la situen entre la comèdia i el melodrama.  Marc Crehuet ha recuperat el text del seu besavi Pompeu Crehuet (1881-1941), La morta, un drama rural de principis de segle que va triomfar fins al punt de fer-se en català a Madrid. Va estar en cartell al Teatre Romea però, per coses del destí, Pompeu Crehuet ja no en va escriure cap altra que ressonés tant. Al seu besnét li passa alguna cosa semblant: va escriure El rei borni, ara fa set anys, va triomfar moltíssim però ja no ha fet res més. Pompeu, en veure des de ves a saber on, que el seu nét es podria trobar en una situació com la seva, se li apareix -sabent que viu una crisi sensible-, per proposar-li que torni a fer brillar el cognom Crehuet, amb l’obra que va ser un èxit espectacular.

Aquesta seria la sinopsi. La realitat l’ha explicat en Casares: “En Crehuet va fer El Rei Borni quan gairebé no ens coneixiem i va tenir un gran èxit. La veritat és que ens feia rabieta que no vingués a La Beckett, teniem ganes de seduir-lo!” Aquesta és la segona peça de Marc Crehuet i “estem molt contents que l’estreni aquí amb aquest gran equip, on el súper star és un fantasma!” És clar: perfectament amb el Memento Mori!

Marc Crehuet explica, però, que el tema li feia “una mica de respecte. El besavi es va dedicar a la dramatúrgia, va escriure 17 comèdies. La primera, La Morta, era tremendista però va triomfar. Després va fer alguna comèdia d’embolics però ja no va anar bé. A mi em feia por que em passés com a ell després d’El rei Borni i… havia de fer un exorcisme!”

Com que era impossible fer conviure els dos textos, fan l’obra de l’avi situada a l’època en què es va estrenar i amb el màxim respecte. I, paral·lelament hi ha la història d’en Marc i l’aparició del besavi, que té un to clar de comèdia. El Fantasma arriba angoixat perquè ningú es recorda de La Morta i li ve a demanar que la reivindiqui. El Fantasma recorda l’angoixa que tenia quan, encara viu, va veure que no se li feia justícia.


UN EQUIP QUE ÉS COM UNA FAMÍLIA
La companyia estan molt contents de treballar junts. “Som un equip bonic i estem com en família.” En Francesc Ferrer interpreta en Marc Crehuet a l’obra, el Xavier Bertran és el Fantasma de l’avi.  L’Anna Bertran diu que “L’eix és més l’amor que la mort.” I Crehuet afegeix que “la mort es respira i l’amor també.”

La Betsy,  que interpreta la dona d’en Marc, ha explicat l’anècdota que un dia va anar a casa de Creuet a dinar. Van parlar de l’obra i la dona de Creuet va exposar espontàniament el que pensava d’una manera que semblava un monòleg: “Ho vaig sentir així i la vaig gravar d’amagat amb el mòbil. Després, en Marc va dir que semblava un  monòleg i jo li vaig dir: tranquil, que l’he gravat. I va ser part del material!”

Expliquen que els tècnics han fet un treball impressionant, molt estètic. “Hi havia d’haver dos espais, un pel present i l’altre pel passat. I ho fem en un sol espai, amb l’ajut de projeccions. També hem fet molt de treball de taula perquè l’obra és un sol text, amb l’original de l’avi integrat.” 


SOBRE POMPEU I MARC CREHUET
Pompeu Crehuet va deixar com a llegat una obra dramàtica composta de 17 títols, el primer dels quals és La morta, que es va estrenar al Teatre Romea l’abril de 1904. Amb la seva estrena, es va dir que havia nascut un gran autor. Però les seves obres posteriors van passar per la cartellera de Barcelona sense pena ni glòria.

Pompeu Crehuet va morir el 1941 sense aconseguir cap més èxit. Ara, però, apareix de cop i volta al seu pis, on viu el seu besnét, també dramaturg. Plegats compartiran la seva condició de ‘one-hit wonder’ i intentaran que el cognom Crehuet torni a brillar en les marquesines de l’escena teatral catalana.

Abans d’acabar, en Marc Crehuet ha dit: “És divertit veure com en Francesc intenta imitar-me! L’obra agafa trets de caricatura…”

Author