La Compañia Nacional de Danza porta per primera vegada a Colòmbia la seva versió de Carmen, com a part de la programació del Teatre Colón i del Focus Cultura España-Colombia impulsat per Acción Cultural Española i el Ministerio de Cultura de Colombia amb suport de la Embajada de España en Colombia.
Així, la nova temporada internacional del Teatro Colón de Bogotà, -que compta amb el suport del Focus Cultura España-Colombia -, presentarà del 24 al 28 d’abril del 2019 el considerat un dels espectacles més sorprenents de la dansa internacional, Carmen, la història de passió i desig de Prosper Mérimée. L’obra arriba en la seva versió de dansa contemporània de la mà del coreògraf suec Johan Inger, guardonat amb el Benois de la Danse 2016 i el Venice TV Award 2018, per aquesta coreografia, creada especialment per a la Compañia Nacional de Danza-CDN de España. La peça es va estrenar al Teatre de la Sarsuela de Madrid en 2015.
“L’estrena d’aquesta Carmen de al Teatre Colón és una de les fites del programa d’Focus Cultura Espanya Colòmbia. La dimensió de l’activitat creix considerablement en ser la primera vegada que la Companyia Nacional de dansa (CND) viatja a Colòmbia amb aquesta magnífica versió de dansa contemporània. Ens omple d’orgull comptar amb grans aliats com la CND i el Teatre Colón “, va afirmar Santiago Herrero, director de Programació de Acción Cultural Española
“La CND actualment sota la direcció artística de José Carlos Martínez, porta 40 anys pel món i per la història, combinant reputades peces contemporànies, obres d’autors espanyols i estrangers, creacions neoclàssiques i ballets clàssics de repertori. És un honor comptar amb aquesta meravellosa coreografia de dansa contemporània i que compta amb la partitura original “, va comentar el director del Teatre Colón, Manuel José Álvarez.
Com assegura José Carlos Martínez, director artístic de la CDN “Amb Carmen, la CND ha recorregut i recollit grans èxits en gran part d’Europa, els EUA i alguns països de l’Àsia, però mai abans havia estat representada a l’Amèrica del Sud. La seva estrena a Colòmbia ens fa doncs especial il·lusió. És per a mi un honor presentar a la Compañia Nacional de Danza de España per primera vegada en la seva història a Bogotà i en el seu formidable Teatre Colón, on esperem poder oferir tot el que el seu meravellós públic es mereix. “
UN GRAN REPTE PER A JOHAN INGER
Quan el coreògraf suec Johan Inger va rebre l’encàrrec de la CND, de muntar una nova versió de Carmen, una obra amb un marcat caràcter espanyol, es va trobar davant un enorme repte, però també amb una gran oportunitat: la seva aproximació al mite universal hauria d’aportar alguna cosa nova. Per a això, Inger va decidir centrar-se en el tema de la violència, aproximant-se a ella a través d’una mirada pura i no contaminada: la d’un nen. Partint d’aquest enfocament, Inger crea un personatge, que propicia que siguem testimonis de tot el que passa, a través dels seus ulls innocents, alhora que contemplem la seva pròpia transformació.
En paraules de Johan Inger: “Hi ha en aquest personatge una certa misteri. Podria ser un nen qualsevol, podria ser el Don José de nen, podria ser la jove Michaela, o el fill nonat de Carmen i Josep. Fins i tot podríem ser nosaltres, amb la nostra primitiva bondat ferida per una experiència amb la violència que, encara que breu, hagués influït negativament en les nostres vides i en la nostra capacitat de relacionar-nos amb els altres per sempre.”
L’espai escènic per a aquesta versió de Carmen es basa conceptualment en la creació d’una escenografia molt clara i neta. El vestuari de David Delfín té un toc espanyol que s’acosta subtilment als anys seixanta. L’escenografia, de Curt Allen Wilmer, se sintetitza en nou prismes mòbils amb tres cares diferents cada un, conduïts pels ballarins a través de la coreografia, i amb els quals es va articulant els diferents espais. La música és de Georges Bizet i Rodion Shchedrin, la música addicional original és de Marc Álvarez i la dramatúrgia és de Gregor Acuña-Pohl.