La catalana Júlia Robert presenta ‘Torus’, creació de la cia Humanhood amb seu a Birmingham i a Barcelona

07.17.2019

Author

  • La catalana Júlia Robert Parés signa la seva primera coreografia per a grup de la cèlebre companyia Humanhood, que formen ella mateixa i el britànic Rudi Cole.  Es diu Torus i és una peça per a cinc intèrprets que pren el seu nom d’una figura geomètrica: el tor. Aquest matí ens l’han presentat en roda de premsa als mitjans i la Júlia ens ha destacat que els ballarins són de països molt diferents. Ha explicat que “les nostres peces són processos que no plantegen una narrativa concreta, ni principi i final. Hem investigat els cossos dels ballarins a partir d’un concepte mental. No volem que el públic surti amb una idea però si amb una sensació.”
  • L’espectacle es podrà veure els dies 18 i 19 de juliol, a la Sala MAC del Mercat de les Flors.


LA CREACIÓ
Imagineu un cercle que gira al voltant d’un eix amb un punt ancorat en el mateix pla. Es dibuixa així una figura tridimensional en forma de dònut, que està present a tot arreu: des d’una poma fins al camp magnètic de la Terra, i que es descriu en les pràctiques orientals com el camp energètic.

Aquesta peça és un viatge que comença lluny, al cosmos, i acaba al planeta Terra, on els humans comparteixen i expressen un ritme comú, fusionant la sinergia energètica i el vocabulari físic de Humahood en un huracà tribal que flueix sense esforç. La llum, el moviment i el so són el nucli d’un espectacle en el qual la percepció del temps s’altera per tal de recrear un món on el ritme s’expressa visualment, mitjançant el so i amb el moviment.

La Júlia diu que que empren tambors de Taiwan: “Vàrem fer una residència amb un grup de música de Taiwan, són molt físics tocant. Ho vam treballar i ens vam emportar tots els sons a Birmingham!” Tot seguit es van plantejar quins eren els sons que volien crear.

Cesc Casadesús, director del Grec, assegura que “ens va atraure la seva gran qualitat tècnica, a més d’una identitat i una personalitat molt concretes. És una peça que reflexa una personalitat única.” La Júlia assenteix i ens diu que Tom Visser, dissenyador dels llums, ha fet una cosa molt especial: “Per a ell, els llums respiren i formen part del contingut i de la coreografia.”  


SOBRE LA COMPANYIA

Cole i Parés, que han treballat com a ballarins professionals en companyies com les d’Akram Khan i Jasmin Vardimon co., entre altres, van viatjar a l’Índia el 2016 per aprendre moving breath, el mètode de respiració de l’exballarina Sheela Raj, que connecta la respiració amb el moviment. Des de llavors, han presentat treballs a tot el món, incloent-hi Àsia i Sud-amèrica, amb la seva companyia Humanhood.

Júlia Robert Parés a la presentació del seu espectacle al Grec

La companyia de dansa Humanhood va ser fundada el 2014 per Rudi Cole i Júlia Robert Parés, artífexs d’un llenguatge caracteritzat per la fluïdesa i el dinamisme. La companyia neix amb el propòsit de crear produccions singulars i d’alta qualitat tot fusionant el moviment, el so i la llum. Inspirats en la filosofia oriental i prenent com a referència conceptes de la física moderna, Humanhood explora la interconnexió d’aquests dos mons. Arran del seu interès pel cosmos i la natura han establert punts de contacte i sinergies entre la coreografia i la investigació científica.

Amb seu a Birmingham i Barcelona, Humanhood ha presentat treballs per a audiències d’arreu del món, oferint les seves particulars simbiosis artístiques. Entre els seus treballs anteriors cal destacar ZERO (2016), o ORBIS (2017), produccions que s’han presentat arreu d’Europa, Àsia i Llatinoamèrica.

Author