Aquest matí, el Teatre Romea ha acollit la presentació d’El gran teatro del mundo: una obra de Calderón de la Barca, amb dramatúrgia de Brenda Escobedo, dirigida per Lluís Homar; i direcció musical de Xavier Albertí. L’espectacle està protagonitzat per: Clara Altarriba, Malena Casado, José Luis Verguizas, Antonio Comas, Carlota Gaviño, Pilar Gómez, Yolanda de la Hoz; Chupi Llorente, Jorge Merino, Aisa Pérez i Pablo Sánchez. És una producció de la Compañía Nacional de Teatro Clásico. A la roda de premsa ha assistit Josep Maria Pou, director artístic del Teatre Romea, i la companyia.
Josep Maria Pou, director artístic del Teatre Romea, ha obert la presentació celebrant que el teatre que ell dirigeix: s’hagi convertit en la casa de la CNTC quan desembarca a Barcelona, essent aquesta la quarta temporada consecutiva que venen: després d’èxits com Lo fingido verdadero, La discreta enamorada i el díptic Alma y palabra / El templo vacío. De la mateixa manera, Pou ha destacat la importància de l’obra de Calderón de la Barca que avui es presentava: ja que es tracta, en paraules del director artístic: “d’una de les obres capitals del teatre espanyol i un dels millors exemples de teatre barroc.”
“Hi ha poques oportunitats – ha continuat el director artístic del Romea- de veure als escenaris El gran teatro del mundo. Recordo alguna posada en escena de José Tamayo en aquella època de festivals de Espanya, però: des d’aleshores, ben poques vegades. Tinc unes ganes enormes de veure el muntatge de la CNTC; ja que es tracta d’una peça que duc al cor perquè és un text que vaig fer amb 18 anys; quan estudiava a la universitat i vaig convèncer als professors de fer-la: i es va convertir en un petit esdeveniment d’un noi que volia ser actor. Encara no oblido allò que ens ensenya la obra: Obrad bién, que Dios es Dios.”
“La relació que s’ha establert amb el Romea i Focus: és quelcom de molt especial i que ens fa molt feliços perquè hem trobat aquest vincle que, a més: ha vingut sempre acompanyat d’una gran resposta del públic i hem sentit que compartíem alguna cosa que ens importa molt. A més, l’estructura del Romea és molt similar a la del teatre de comèdia; i això, jo, ho valoro molt en un teatre; sobretot per la relació que s’estableix entre l’escenari i els espectadors i espectadores.”
Jorge Merino, qui interpreta el paper de Rey, s’ha fet ressò del component eminentment moral de la peça; explicat com el lliure albir, una de les temàtiques principals, esdevé transversal en el desenvolupament dels personatges i es tracta: d’un concepte que traspassa la frontera de l’escenari, exhortant al públic a actuar bé en les seves vides; amb generositat i virtut.Carlota Gaviño, qui interpreta el paper del Món, ha definit l’obra com:“una peça que anima a la reflexió, que empeny al públic a pensar quin significat té obrar bé; i quin significat té Déu”.
Antonio Comas, qui interpreta el personatge de l’Autor, i que ha declarat la seva joia per actuar per 1a. vegada en la seva carrera al Teatre Romea; ha explicat la gran rebuda que ha tingut l’obra entre el públic jove.
Clara Altarriba, qui interpreta el paper de Pobre, ha volgut posar en valor la feina de Brenda Escobedo: qui signa la dramatúrgia de la peça, i ha detallat el que ha significat per a la companyia; treballar una obra en vers barroc: “Ha estat tot un repte donar-li un to realista però a la vegada no pots fer servir un to quotidià.”
Malena Casado, qui interpreta el paper del Nen, ha volgut agrair públicament a Lluís Homar: el fet d’haver canviat el gènere d’alguns personatges que en l’obra original eren designats per a intèrprets masculins: com per exemple el Nen, el Món o el Labrador. Finalment el repartiment de l’obra ha quedat distribuït entre set actrius i tres actors.
Jose Luis Verguizas, qui substitueix a Pablo Chaves en el paper de Rico; ha volgut destacar els vincles i el bon ambient dins del grup: “Això és una companyia de veritat i us ho puc dir perquè ho he viscut en la meva pròpia pell. Des del meu primer dia tots em van acollir molt bé. I quan vaig acabar la primera funció tot just fa tres setmanes, tots em van felicitar, aplaudir i petonejar”
Pablo Sánchez, qui interpreta la música de l’espectacle en directe, ha destacat el paper de Xavier Albertí en la composició: “la seva feina ha estat magnífica, m’ha acompanyat molt en el procés, que per a mi, com a percussionista clàssic; era una experiència nova. Ha estat una feina molt enriquidora.”
Per acabar, Óscar Valsecchi, ajudant de direcció, ha volgut remarcar el paper de Pau Aran en el moviment: “ha estat un plaer veure com en Pau anava creant la coreografia dels intèrprets: i com l’obra anava creixent a nivell de moviment.”
Sinopsi
L’autor sabia perfectament del gran poder del teatre per crear imaginaris fins a aquest moment desconeguts.
Fill de la Contrareforma, havia de satisfer les necessitats dogmàtiques que l’Església del seu temps imposava.
El geni creador de Calderón va intentar, en innombrables ocasions, conjugar la seva obediència a aquests principis dogmàtics: amb elements que elevessin la consciència dels seus espectadors a espais més enllà de l’obediència cega; i els permetessin àmplies cotes de reflexió, abraçant la humanitat sense distincions.
El gran teatro del mundo és una obra paradigmàtica en aquest sentit. En ella es conjuga un imaginari escènic inèdit en el seu temps i una versificació d’una extraordinària bellesa amb: unes reflexions espirituals i filosòfiques de gran profunditat que proposaven als espectadors del s. XVII, i a nosaltres mateixos, àmplies cotes de reflexió sobre la naturalesa de la nostra existència; i els valors que l’acompanyen.
Per tot això, El gran teatro del mundo continua sent una de les més importants produccions teatrals del Siglo de Oro.
EL GRAN TEATRO DEL MUNDO
A partir del 27 de febrer de 2025
TEATRE ROMEA