La companyia Atresbandes estrena ‘Desert’, una arqueologia sonora i visual

05.22.2023

Author

El nou espectacle de la companyia AtresbandesDesert;arriba al Teatre Lliure de Gràcia del 24 de maig al 4 de juny. La companyia resident d’aquesta temporada, formada per Mònica AlmirallAlbert Pérez Hidalgo i Miquel Segovia; ha creat un viatge sonor i visual proper a una peça de dansa que parla del silenci i l’escolta.

La llavor de l’espectacle, la va posar Almirall quan, en una carta astral; li van dir que en els següents tres anys hauria de travessar un desert. “La meva imatge de desert era un lloc àrid, però segons amb qui parlava era molt suggerent. Vaig pensar que si havia de travessar un desert, volia fer-ho artísticament”, explica.

Amb aquest punt de partida, Atresbandes va començar a concebre un muntatge en el qual, per 1a. vegada, s’han situat fora d’escena i han agafat únicament el rol de creació i direcció. “Ens imaginàvem una travessia solitària, en silenci, i el silenci ens porta a l’escolta d’un mateix i del món”; explica Segovia.

A escena, quatre personatges -interpretats per: Rubén AmetlléNicolás CarbajalMarina Rodríguez i Amaranta Valverde– entren en un espai-temps abstracte i decideixen escoltar. “Escolten la humanitat en totes les fases, èpoques i estats: l’ésser humà gaudint, sobrevivint, enfadant-se, lluitant” detalla Pérez Hidalgo. Alguns d’aquests sons són més figuratius i d’altres més abstractes, “et porten a un lloc desagradable, multitudinari, íntim”, afegeix Segovia. Una arqueologia sonora que transforma els personatges i que vertebra la dramatúrgia de la peça.

A més del vessant sonor, Desert té un fort component visual, amb uns intèrprets que habiten l’escena a partir del cos. “L’espectacle té una lògica abstracta que normalment té la dansa; tu no et preguntes per què són allà, per què es mouen, sinó que ho acceptes com a llenguatge”; explica Almirall. Un muntatge que deixa espai a la imaginació i convida el públic a fer el seu propi viatge al desert.

A més de Desert La guerra dels monsque es va poder veure el passat mes de març;  Atresbandes també presentarà Aspecte global d’una qüestió del 7 al 18 de juny a Gràcia. Amb la programació d’aquestes tres peces al llarg de la temporada; el Teatre Lliure ha volgut donar suport a la cia. resident tant en l’àmbit tant de la producció com de l’exhibició.

Desert. Del 24 de maig al 4 de juny. 1 h 30’ aprox. En català. Teatre Lliure – Gràcia.

Author