La companyia La Niña Bonita estrena ‘Amy (and the orphans)’, basada en fets reals sobre persones amb diversitat intel·lectual

01.31.2020

Author

El proper 5 de febrer tindrà lloc l’estreba absolura a Barcelona de Amy (and the orphans) un text de la nord-americana Lindsey Ferrentino que la companyia resident La Niña Bonita presenta a la Sala Versus Glòries fins l’1 de març, amb la particularitat que la protagonista de la història és interpretada per l’actriu Odile Fernández, amb síndrome de Down.

L’obra parla del cas real de la tieta de la dramaturga, Amy Jacobs, i denuncia la situació de les persones amb síndrome de Down als anys 70 i el tracte inhumà que rebien sobretot a les institucions on eren internades. Amb un to de comèdia/road-trip i amb un ritme vertiginós i uns diàlegs al més pur estil de Neil Simon, Ferrentino presenta una obra sense jutges, culpables ni víctimes, i sense lloc per a paternalismes.

Els protagonistes de Amy (and the orphans) són Odile Fernández que interpreta a l’Amy, Roser Batalla que interpreta a Maggie, la germana; Herminio Avilés que interpreta a Jacob, el germà; Neus Suñé que es posa en la pell de Kathy, l’assistent social; Lorea Uresberueta que interpreta a Sarah, la mare i Xavi Àlvarez que interpreta a Bobby, el pare.

Amy (& the orphans) es va estrenar oficialment a l´Off de Broadway al Roundabout Theatre Company  l’1 de març de 2018 amb una molt bona rebuda per part del públic i la crítica: Ferrentino posee una empatía muscular que busca entrar en las mentes de las personas. Fue ella misma la que insistió en que una actriz con síndrome de Down fuera encargada de encarnar a Amy. Inquisitiva. Provocadora. Excepcional…Puede que te rompa el corazón”. – The New York Times

L’ARGUMENT
Després de la mort del seu pare, dos germans  amb dubtosa estabilitat emocional es reuneixen amb l’Amy, la seva cinèfila germana, internada tota la vida en una residència per a persones amb Síndrome de Down. Els tres, amb la inesperada presència de la Kathy, la cuidadora de l’Amy, inicien un viatge per l’autopista.

Pel camí es trobaran amb centres comercials, retencions de trànsit i també algun drama familiar… Tancats en un karaoke, el restaurant preferit del seu pare, descobreixen l’esdeveniment que els va canviar la vida i la realitat indiscutible que l’Amy és l’única de tots ells que té clar què és el que vol.

SOBRE LA COMPANYIA
La Niña Bonita, una de les dues companyies residents que tindrà aquest any la sala Versus Glòries gràcies al suport de l’ICUB i l’ICEC, va ser fundada l’any 2015 i ha aconseguit els drets de l’autora per estrenar aquesta obra per primer cop fora dels EEUU. Aquest és el seu tercer projecte de teatre després de El Camp (de Martin Crimp) i Montag 451 (que va estar en cartellera de l’escenari Joan Brossa el passat novembre). Amy (and the orphans) és una aposta no convencional, amb un tractament de la realitat sense paternalismes ni proteccionismes, entenent que és aquesta la proposta de l’autora, i com tot el que fan, per això el seu nom, aquest serà un espectacle bonic impossible d’oblidar.

DURADA: 80 minuts
IDIOMA: Castellà
INTÈRPRETS: Roser Batalla, Odile Fernández, Herminio Avilés, Neus Suñé, Lorea Uresberueta, Xavi Àlvarez
DIRECCIÓ: Xavi Àlvarez i Neus Suñé

Author