La companyia sud-aficana VIA KATLEHONG, al Mercat de les Flors

04.04.2024

Author

Els dies 13 i el 14 d’abril la companyia sud-africana VIA KATLEHONG porta al Mercat de les Flors Via Injabulo; un espectacle amb 8 ballarins que comprèn dues coreografies, una del portuguès Marco da Silva Ferreira; i l’altra del coreògraf franco-senegalès Amala Dianor.

La companyia Via Katlehong va començar com un projecte comunitari el 1992; on la gent jove trobava una via d’escapament de les seves vides difícils a través de la dansa. La base està formada per la pantsula, un ball ultra energètic que va néixer durant el règim de l’apartheid. La força de Via Katlehong és que el grup combina de manera innovadora la pantsula amb altres balls: com el tap, step i gumboot, el ‘ball del miner’ a base de colpejar les cuixes i els panxells.

CONCEPTE ARTÍSTIC
Emaphakathini
Una peça d’Amala Dianor

La meva obra es basa en un procés de fertilització creuada, és a dir, una manera d’empènyer els límits, de desplaçar les línies de separació per crear nous espais mixtos, aquests «intermedis» («emaphakatini» en zulú) que s’han d’explorar. Davant de la història de Sud-àfrica, em vull centrar en aquest principi del moviment i l’abolició dels límits. Vull endinsar-me en aquests «intermedis», aquests espais augmentats, delimitats però infinitament ampliables. La meva intenció és inspirar-me en les personalitats i les històries individuals de cadascun dels ballarins de Via Kathelong i també en la nostra trobada, és a dir, vull explorar el que aquestes persones i les seves vides m’evoquen.

Parlaré de missió i alliberament. Treballaré a partir dels nombrosos ritmes que bateguen a Sud- àfrica. Buscaré aquests «intermedis» que travessen la dansa tradicional i urbana, aquesta vegada inspirant-me en el llegat tècnic de les danses gumboots i pantsula, que es ballen a Sud-àfrica. Buscaré nous paisatges visuals i orgànics que incloguin totes les personalitats i tots els cossos, fràgils i poderosos, que conformen la magnífica companyia de dansa urbana Via Katlehong.
Amala Dianor

Førm inførms
Una peça de Marco da Silva Ferreira

En definir algunes directrius per al treball amb la companyia Via Katlehong, era inevitable repassar els arxius de les meves creacions anteriors. Era important entendre què motivava aquesta invitació, i també com el repertori que havia creat també podia definir aquesta col·laboració.

Com que no havia estat mai a Sud-àfrica i no coneixia les comunitats sud-africanes de Portugal, era menys possible definir aquesta reunió i crear una narrativa unificadora amb antelació. La meva formació com a ballarí i artista ben aviat es va basar en les danses d’origen afroamericà (popping, new style, krump, house dance, etc.) i també en el kuduro, un estil d’Angola. I, tot i que en els darrers anys la recerca s’ha centrat molt en els elements del ball de discoteca, encara té relació amb el sentit o el significat de la dansa en el context social o en la construcció d’una identitat col·lectiva a través de la dansa.

La base tècnica de la dansa de la companyia Via Katlehong és l’isi’pantsula, un terme zulú que significa «caminar o moure’s amb el cul enfora».

El 2015, quan vam crear Brother, vam aterrar en una composició coreogràfica molt articulada, de poca amplitud i ràpida. En aquell moment, vam decidir que aquest apartat de la recerca s’anomenaria «els esquelets». Després vaig compondre una partitura coreogràfica en què es podia imaginar els cossos només amb l’esquelet, ballant i fent formes òssies i angulars. Si, d’una banda, la idea era macabra, de l’altra, millorava la metàfora d’un cos que és un objecte antropològic i porta els records del passat.

Aquestes idees m’han acompanyat els darrers mesos. Cada cop tinc més ganes de reactivar aquesta composició fantasiosa o fantasmagòrica i convertir-la en un diàleg amb Via Katlehong. L’isi’pantsula, el kuduro, el house dance i el top rock semblen units per un esquema corporal que es trenca i es reconstrueix constantment. Això viu en una energia col·lectiva que els organitza, els catabolitza i els indisciplina. Els cossos desarticulats i dinàmics són més que formes doloroses, són formes que tenen la rebel·lia de l’antiheroi en les seves contorsions.

Marco da Silva Ferreira

 

Crèdits
Coreografia Primera part førm Inførms Marco Da Silva Ferreira
Segona part Emaphakathini Amala Dianor
Ballarins Julia Burnhams, Monicca Magoro, Lungile Mahlangu, Tshepo Mohlabane, Kgadi
Motsoane, Thato Qofela i Abel Vilakazi
Música førm Inførms Jonathan Uliel Saldanha
Música Emaphakathini Awir Leon

Producció Via Katlehong Dance, Damien Valette Prod
Coproducció Chaillot Théâtre National de la Danse, Théâtre de la Ville – Paris, Maison de la Danse
– Lyon, Festival DDD – Teatro Municipal do Porto, Le Grand T – Théâtre de Loire Atlantique, Créteil
– Maison des Arts, Festival d’Avignon, Espace 1789 – Scène conventionnée danse de Saint- Ouen

Author