La  Dramatúrgia catalana del Temporada Alta presentarà enguany 56 propostes. I el Torneig arriba a la IX edició!

10.03.2019

Author

Aquest dijous hem anat a la seu de la SGAE on ens han citat per presentar-nos les propostes de Dramatúrgia Catalana que programa el Festival Temporada Alta 2019. Són un total de 56 títols, que signen una nova generació d’autors catalans, de tots els estils i gèneres. Autors joves que han pres el relleu amb èxit a l’escena teatral catalana, amb un nombre de dramaturgs creixent any rere any. Alguns d’aquests autors són Àlex Rigola, Carlota Subirós, Llàtzer Garcia, Clàudia Cedó, Marc Rosich, Marta Buchaca, Jordi Oriol, Toni Gomila, Cristina Clemente i Daniela Feixas, al costat d’autors més joves com Daniel J. Meyer, Lola Rosales, Berta Prieto, Francesc Cuéllar, Alejandro Curiel Marina Rodríguez. 

També s’ha presentat la que serà ja la 9a edició del Torneig de Dramatúrgia Catalana. Com ens deia fa pocs dies Salvador Sunyer, director del Temporada Alta: “Ens hem adonat que quan fem una sessió del Torneig, la gent es banda per anar-hi!”  I certament. Però l’èxit no és gratuït: el Torneig de Dramatúrgia Catalana és resultat d’una proposta brillant, que va partir ja fa 10 anys del dramaturg Jordi Casanovas i que, a més d’acaparar un gran èxit de públic, ha resultat un exercici engrescador per als nostres autors, que han d’escriure a un ritme diferent i que, més endavant, poden convertir l’obra en un llargmetratge.

Narcís Puig i Agnela Domínguez

I no ho és tot: “Estem amb el Torneig perquè s’ho mereixen. Perquè, a més, han fet el salt internacional i porten el guanyador a l’Argentina! I perquè pensem que el que aquests bojos culturals estan fent a Girona ha resultat també un pas molt gran cap a la descentralització. Per tot això, no podem fer res més oferir-los la nostra complicitat i recolzar-los”, ha dit aquest matí Agnela Domínguez, directora de Comunicació i Actividatats de l’SGAE, que ha obert l’acte recordant que ja és el segon any que hi participen. I encara ha afegit: “Crec que per a un autor és un tipus de tast molt interessant. Una eina extraordinària per saber si el públic riu, si és massa llarg… És com un laboratori de proves que requereix un tipus d’escriptura diferent. No podem estar a tots els Festivals, però als que podem, ho fem amb molt de gust i perquè hi creiem. I creiem en el Torneig, us donem la benvinguda!”

Narcís Puig, adjunt a la direcció del Festival, ha començat ja confirmant l’èxit: “Jo tinc poques coses per explicar del Torneig. Funciona tan bé que no cal que l’englobem en la feina del Festival!”  Ha dit, però, que “portem 9 anys de torneig, el que vol dir que hem generat 72 textos nous de 68 autors diferents i tots en actiu.”

Narcís Puig ens ha parlat també de la Dramatúrgia Catalana present al Festival d’enguany, que engloba  56 espectacles d’autoria catalana, 25 dels quals són d’autoria textual i la resta dins les arts escèniques visuals o de moviment (dansa, circ…). “El text, però, cada vegada pren més força. Quan fem la Setmana dels Programadors ho veiem a les presentacions de novetats. Artistes com El Conde de Torrefiel, Txalo Toloza Laida Azkonai fins i tot el coreògraf Pere Faura, fan servir el text com a base.”

Un any més, el Festival serà doncs un reflex del moment dramatúrgic del país, amb creacions de generacions consolidades i de noves i emergents. Temporada Alta aposta per l’estrena de diversos espectacles amb textos de dramaturgs catalans, entre els que hi ha Jordi Oriol,  guanyador de l’última edició del Premi Quim Masó, que presenta Europa Bull, una producció plena de poesia i humor sobre “una Europa que està a punt de saltar pels aires”,GRRRLS!!! un espectacle en que Carlota Subirós recull algunes de les veus més potents i revolucionàries del feminisme dels segles XX i XXI.

Àlex Rigola també estrenarà al Festival. I ho farà amb un títol ben llarg: Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers. És una història sobre Josep Pujol, doctor en economia i catedràtic d’història i institucions polítiques i la seva filla Alba Pujol, actriu, dramaturga i poeta. L’obra es basa en les reflexions del pare entre sessions de quimioteràpia.

Marc Rosich hi estrenarà Plomes i reclams, una obra amb música, humor i reivindicació feminista inspirada en Papagena, el personatge de La Flauta Màgica

I Llàtzer Garcia presentarà a Temporada Alta el seu darrer text, Els somnàmbuls, una obra inspirada en Design for living de l’escriptor Nöe Coward. Com que ha estat present a la roda de premsa i ens ha parlat abastament de l’espectacle, hem volgut presentar-lo en una notícia apart per donar-li més visibilitat. Cliqueu aquí.

I ara anem al torneig!

EL IX TORNEIG DE DRAMATÚRGIA
Narcis Puig ha anunciat que “La presentadora tornarà a ser la Cristina Clemente. Crec que ja gairebé podem dir que n’és la titular!”  Ha recordat que enguany “encetem un petit experiment amb els escoles. És una prova pilot a la que hi participen quatre aules de quatre instituts de Girona i Salt. Ho coordinen l’Estel Solé i la mateixa Cristina. Els nens seran els autors, nosaltres posarem els artistes i el torneig se celebrarà el mateix dia que la final dels grans. És una manera d’introduir l’escriptura teatral a les aules.” Podeu recuperar la notícia on en parlàvem mes àmpliament aqui

Tornant al Torneig ‘oficial’, hi participen autors ben consagrats: Marc González de la Varga, Laura Gost, Alejo levis, Daniel J. Meyer, Conchita Milla, Silvia Navarro, Adrian Novella i Aícia Serrat. En Narcís bromeja dient que “enguany tothom m’ha dit que si. Què fa  que us   apunteu a aquesta tortura?” I, feta la pregunta, han anat venint les respostes!

El valencià Adrian Novella ha estat el primer en contestar. “Jo pateixo molt! No saps mai com reaccionarà el públic, si riurà o no… És divertit participar-hi, però t’ho passes malament. A més, comences a escriure amb només dos mesos de temps i… et surt un prematur! Tampoc saps qui seran els actors, potser no els coneixes de res i els has de dirigir en menys de 3 h. Però si guanyes o vas passant a finals, tot s’oblida!” En Narcís admet que 2 mesos és poc temps, “però nosaltres ho hem de saber aviat per poder contactar els actors. Després es podran fer canvis, però al setembre hem de tenir el text definitiu!”

Alícia Serrat explica que “vaig dir que si perquè als autors ens agrada molt escriure i aprofitem l’oportunitat, encara més si es tracta d’una proposta amb tant èxit, que ha estat la llavor de grans obres que han sortit d’allà. El SI és rotund! També està bé aprofitar les normes, que fan més emocionant la creació. Potser se’m fa estrany el concepte competició, però amb la gent que hi ha aquest any, està sent una experiència molt divertida!” assegura. Diu que no serà un musical, que “no hi posarem orquestra, però si fan cantar a algun actor, ho permetrem!”

Per a Sílvia Navarro “és la oportunitat d’escriure coses que no escriuries d’una manera natural. És posar-te a prova en un altre terreny, sense pressió. En aquesta edició hi ha alguns autors que no coneixia i també per a mi ha estat l’oportunitat de conèixer-los i compartir opinions abans l’estrena. Tots estem a un mateix nivell, fa comunitat!”

El triomfant Daniel J. Meyer, autor de  A.K.A. -entre moltes altres coses-, ha dit: “A mi, que sigui una competència, que tinguem poc temps, que no sabem qui seran els autors, és tan rar que… ho trobo divertit! I a més, m’agraden els desafiaments. També penso que fas comunitat i això és divertidíssim. I no saber el que en sortirà, encara fa més risa.”

Doncs ja tot és a punt. El Torneig engega e 14 d’octubre a La Planeta i continuarà els dilluns, fins al 9 de desembre.

Més info a: www.temporada-alta.com

Author