La Fira Mediterrània de Manresa recupera activitat en la 24a edició

07.20.2021

Author

Després de plantar cara a la COVID-19 oferint una excepcional fira virtual i presencial en la passada edició, la Fira Mediterrània de Manresa celebrarà: la 24a edició del 14 al 17 d’octubre;  recuperant part de l’activitat que no es va poder fer durant la darrera edició a causa de la pandèmia. Ho farà sense perdre de vista el concepte de flexibilitat, sense el qual no hagués estat possible celebrar la passada edició.

En aquest sentit, la Fira planteja celebrar en format presencial tota l’activitat (amb la possibilitat de seguir en línia bona part de l’activitat professional); reforçarà el centre de Manresa com a espai de trobada professional amb la creació d’una nova àrea professional (ÀreaPRO);;  reactivarà l’activitat de l’associacionisme de cultura popular amb diverses propostes dins la programació artística. I amb la creació de la Plaça de la Fira que tindrà diferents parades especialitzades en cultura popular. Recupera el Firaescoles (programa d’activitats artístiques adreçades als centres educatius de la comarca del Bages).

Nova ÀreaPRO al centre de la ciutat

L’activitat professional de la Fira tindrà lloc en una nova àrea ubicada en ple centre de Manresa. Tindrà el Pati del Casino com a epicentre i espai relacional dels professionals que assisteixin a la Fira. Una ÀreaPRO, principal espai de trobada i intercanvi, que esdevé un punt de contacte i compravenda tant de les arts escèniques com de la música. L’eix professional s’estendrà des de la Taverna de la Fira fins a la seu de la Fira Mediterrània de Manresa (la Casa Lluvià); els Teatres Kursaal i Conservatori i l’Auditori de la Plana de l’Om, entre altres.

65 propostes artístiques

La programació artística deixa enrere els 46 espectacles programats l’any passat i se situa en xifres del 2019, amb 65 propostes,.  D’aquestes, 41 tenen caràcter d’estrena (sense incloure les de la secció off que enguany també recuperen presencialitat).

Jordi Fosas, director artístic, segueix el fil del seu projecte artístic i torna a centrar la proposta en tres grans eixos:

Joves (amb artistes emergents que parteixen de l’arrel com a matèria prima i que enguany tindran un protagonisme destacat).
Mirades (d’artistes del món contemporani que incorporen la mirada a l’arrel en les seves propostes)
Present (centrat enguany en el binomi educació i cultura).

Tot plegat, sense oblidar el treball de la Fira amb els 360 graus de l’arrel (partint del patrimoni i l’herència cultural. Passant per la tasca de l’associacionisme que el connecta amb la societat, fins arribar al sector professional).

Protagonisme dels joves

Els artistes joves que utilitzen l’arrel com a motor creatiu és un dels eixos principals de la programació d’enguany. L’aposta pel talent emergent es fa palesa inaugurant la 24a edició de la Fira amb l’estrena de Trencadís. És la primera proposta artística de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), una formació integrada per 31 joves. S’han unit amb esperit innovador i experimental per interpretar noves creacions inspirades en l’arrel tradicional catalana.

Dani López signa la primera creació de l’OMAC, amb la cantant menorquina Anna Ferrer com a veu solista convidada.  Establint, així,  vincles entre el repertori tradicional recollit per Artur Blasco amb la poesia contemporània de Juana Dolores, Enric Casasses, Josep Pedrals i Clara Fiol; entre altres. Aquesta proposta forma part del primer Obrador d’Arrel de Fira Mediterrània, un programa d’acompanyament i suport als artistes que exploren nous camins. Artistes que ho segueixen  partir de l’arrel i la cultura popular, i que compten amb la complicitat d’altres empreses, entitats i institucions.

Mirades a l’arrel

La imatge de la 24a Fira de la Mediterrània juga amb la mirada polièdrica sobre l’arrel que defineix la Fira Mediterrània. Creada per l’estudi de disseny Kocori, lliga amb la idea de les mirades sobre l’arrel, la cultura popular i el patrimoni immaterial. Elements que fan la programació de la Fira i que marquen la seva especialització en relació a la resta de fires del sector cultural.

Fira Mediterrània presentarà enguany el documental ARREL de Zeba Produccions i codirigit per Ester Plana i Quim Rutllant;  on analitzaran precisament aquesta mirada i com avui es crea a partir de l’arrel i la cultura popular i tradicional.

Present: cultura i educació

Fira Mediterrània posa l’accent en una arrel creativa que no viu aliena a la realitat que ens envolta. I que a partir de cultura popular i tradicional ens pot parlar políticament d’avui. Des del 2019, Fira Mediterrània posa damunt la taula un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. “El 2019 vam reflexionar sobre qüestions de gènere, el 2020 sobre sostenibilitat cultural, i aquest 2021, el binomi cultura i educació serà l’eix troncal; de les Jornades Professionals de la Fira i de tot un conjunt de propostes artístiques agrupades en un paquet de significat.”

 

 Reactivació de la Cultura popular i associacionisme

Fira Mediterrània, de la mà de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, prepara una edició especial;  pel que fa a l’associacionisme de cultura popular, sense cap mena de dubte un dels sectors més afectats per la pandèmia. Durant la Fira Mediterrània se celebraran unes jornades per reflexionar sobre els nous reptes de l’associacionisme de cultura popular;  es podran veure els treballs audiovisuals més representatius elaborats per les associacions durant la pandèmia; i tornaran a la Fira les actuacions dels col·lectius de cultura popular, complint amb les mesures previstes en el Procicat. A més, està prevista la creació de la Plaça de la Fira amb la instal·lació de diferents parades d’entitats del món de la cultura popular. I un escenari on tindran lloc presentacions i propostes musicals de petit format.

Author