La Fundació Catalunya La Pedrera inicia aquest curs el projecte Escoles Tàndem a les tres escoles de Girona Est: Font de la Pólvora, Vila-Roja i Sagrada Família. Es tracta d’un projecte de millora educativa que suposa una transformació global dels centres ja que afecta als seus espais d’aprenentatge, metodologies, cultura i organització.
Enguany Escoles Tàndem aterra a Girona –a Salt ja fa un any que està en funcionament a l’Institut Salvador Sunyer i Aimeric– , amb un projecte que vincula, de la mà de la Fundació Catalunya La Pedrera, els centres educatius participants amb la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta.
Les tres escoles de primària incorporaran estratègies de les arts escèniques a la seva metodologia durant tres cursos, posant a treballar conjuntament tot el claustre de professors amb els professionals del projecte A Tempo- Arts i Formació, de la Fundació La Ciutat Invisible, en el marc del festival Temporada Alta i en col·laboració de la Fundació Girona – Est, intercanviant coneixements, experiències i material pedagògic.
Aquesta aposta per les arts escèniques com a eina de transformació educativa té el compromís que se centri en l’alumnat, generant experiències d’aprenentatge profundes, diverses i significatives.
La presentació ha tingut lloc avui a una de les escoles del barri, a Font de la Pólvora, i ha comptat amb Marta Lacambra, directora general de la Fundació Catalunya La Pedrera; Joaquim Nadal, president de la Fundació La Ciutat Invisible, i les tres directores dels centres: Pilar Marco, directora de l’Escola Font de la Pólvora; Laura Chaparro, directora de l’Escola Vila-Roja i Susanna Berengena, directora pedagògica de l’Escola Sagrada Família.
Projecte Escoles Tàndem
Escoles Tàndem és un programa de la Fundació Catalunya La Pedrera que neix el curs 2011-2012 i que consisteix en posar a col·laborar un centre educatiu i una institució de referència durant tres cursos, amb l’objectiu de singularitzar el centre en el marc d’un procés d’innovació.
El projecte du a terme un procés de transformació de les escoles a partir de l’anàlisi de necessitats, la identificació d’oportunitats i l’aplicació de canvis metodològics sostenibles a llarg termini, de manera coordinada amb els equips docents dels centres educatius. Al mateix temps, també és una bona oportunitat perquè les institucions reflexionin sobre, com a mínim, les seves pròpies activitats educatives.
Fa 9 cursos que es va iniciar el projecte i enguany ha arribat a 20 centres. S’ha treballat amb 17 institucions de referència com ara el Festival Temporada Alta-Fundació La Ciutat Invisible, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Esmuc, IRBB, TNC, Mercat de les Flors, IrsiCaixa, Universitat Autònoma de Barcelona i British Council. Pel que fa a beneficiaris s’ha arribat a 5.890 alumnes i 571 docents.
Des de la Fundació Catalunya La Pedrera és promouen i gestionen les aliances entre els centres, s’aporta el coneixement que els professionals de la Fundació tenen en l’àmbit educatiu, s’analitzen els resultats i es finança el programa.
La Fundació neix al gener del 2013 amb seu a La Pedrera de Barcelona, però té presència a tot el territori català a través els seus projectes socials, culturals, educatius i mediambientals que van beneficiar mig milió de persones l’any passat.