La Fundació Romea presenta el cicle ‘Pensar amb les mans’

01.10.2024

Author

La Fundació Romea continua la seva programació d’aquesta temporada 2023-2024, i començarà l’any amb el cicle: Pensar amb les mans. Aquesta proposta estarà formada de tres accions programades fins al mes de març;  en les quals els espectadors tindran l’oportunitat de presenciar en directe el procés de creació d’articles artesanals com un: barret, un instrument musical i una jaqueta.

El cicle Pensar amb les mans permetrà a l’espectador veure en directe com es realitza un luthier; una jaqueta i un barret. Les mans com a forma de vincle amb el nostre entorn en tocar, crear, construir;  acaronar amb elles el que ens envolta. La mà que toca els llibres no és la mateixa que la que toca dispositius electrònics:, com la mà que acarona no és la mateixa que es llisca per una pantalla.

Cada actuació durarà dues hores i estarà dividida en dues parts: la primera hora se centrarà a observar l’artesà mentre treballa, sense cap explicació verbal, i en la segona hora:  un artista s’unirà a l’artesà per pronunciar un elogi de la seva tasca professional.

ACTE I: SUTURA

El primer acte tindrà lloc el dilluns 22 de gener al Teatre Romea i comptarà amb la presència de: Gema Galdón, artista plàstica, que farà un barret amb les seves mans. Segons explica “amb agulla, fil, tisores, materials varis, aire buit i llum; elaboro peces que la meva ment recrea en el moment més inesperat; estesa boca avall en la llitera esperant al quiropràctic, en un museu, davant una pila de pomes vermelles; en el mercat o simplement mirant gandula el sostre. Venen formes a mi i de sobte n’hi ha una que m’atrapa com una endevinalla; la qual necessito desenvolupar fins a la seva final”. L’acte estarà presentat per Jaime Serra, artista multidisciplinari i periodista.

ACTE II: DE LA FUSTA AL SO

El segon acte tindrà lloc el dimarts 27 de febrer al Teatre Romea i comptarà amb la presència de: David Bagué, luthier. Els espectadors seran testimonis del procés de creació d’un instrument musical, com pot ser un violí o una guitarra. En general, quan pronunciem la paraula “tecnologia” pensem en telèfons mòbils i coses per l’estil. Oblidem que transformar el tronc d’un arbre enmun violí també és tecnologia. Bagué va créixer observant amb atenció els ferrers o els ebenistes del barri de Gràcia que, per la seva banda; havien observat amb atenció la feina dels grans mestres del modernisme; i aquests la dels seus pares… I així arribaríem al gòtic, o al romànic;  o a la mateixa punta de ferro de les sagetes dels laietans. Aquesta cadena de transmissió és molt fràgil i està a punt de trencar-se; però encara existeix i convé preservar-la i admirar-la. L’acte estarà presentat per Ferran Sáez, escriptor.

ACTE III: ATELIER MERAVELLES

El tercer acte tindrà lloc el dilluns 11 de març al Teatre Romea i comptarà amb la presència de: Estela Martí, emprenedora tèxtil. L’Atelier Meravelles transporta tot el seu Laboratori del Vestir, i el fa pujar a escena; per tal de recrear el seu dia a dia, on fa dinou anys que ensenya a expressar-se i construir: la pròpia indumentària. Veurem en directe com la història de cada persona transmuta fins a convertir-se en un vestit. Viurem, des de dins d’aquest taller, tot el procés de fabricació de la roba (disseny, patró, confecció); d’uns vestits que mostren la identitat de cada un dels participants, autèntics retrats de la seva ànima. L’acte estarà presentat per Gino Rubert, artista i escriptor.

 

ICLE PENSAR AMB LES MANS

ACTE I: SUTURA · Diilluns 22 de gener de 2024
ACTE II: DE LA FUSTA AL SO · Dimarts 27 de febrer de 2024
ACTE III: ATELIER MERAVELLES · Dilluns 11 de març de 2024

Author