La Fundació Romea presenta ‘L’enterrador de Paterna’, una trobada amb el passat conflictiu a través del teatre i la literatura

04.04.2024

Author

El dilluns 15 d’abril, a les set del vespre, la Fundació Romea presenta L’enterrador de Paterna. Una trobada amb el passat conflictiu a través del teatre i la literatura. L’esdeveniment tindrà lloc al Teatre Romea i constarà de dues parts: una conversa, conduïda per Víctor Amela (periodista i escriptor), en la qual participaran Gerard Vázquez (dramaturg i director de l’espectacle); Pepe Zapata (actor i productor de l’espectacle) i Paco Roca i Rodrigo Terrasa, de l’editorial Astiberri, i una 2a. part on els assistents podran gaudir d’una lectura dramatitzada de L’enterrador.

Sobre l’acte…
Són el teatre i la literatura uns mitjans adients per difondre la memòria històrica;  aquells fets del passat que encara ens interpel·len i que cal conèixer per entomar un present i un futur cada vegada més convuls?

Podrem comprovar-ho veient el monòleg teatral L’enterrador, de Gerard Vázquez i Pepe Zapata, i la novel·la gràfica El abismo del olvido, de Paco Roca i Rodrigo Terrasa, ambdues propostes basades en la biografia real de: Leoncio Badía Navarro, l’enterrador de Paterna, un republicà represaliat que només troba feina al cementiri del seu poble. Les seves reflexions i dilemes al voltant dels conflictes bèl·lics, el comportament humà en situacions límit i de com encarar el passat conflictiu, fruit d’una dura experiència pròpia; ens ajudarà a valorar com ens relacionem amb aquells fets de la nostra història que encara arrosseguem: com els centenars de fosses que resten per obrir, els milers de desapareguts o la necessitat d’una justícia reparadora;  després de més de 80 anys de guerra civil.

El nostre enterrador, com Antígona, actuarà. Seríem capaços de fer-ho nosaltres? Cal preservar la memòria d’aquests fets? Cal recordar o millor oblidar? Enterrar o desenterrar? Com i quan? El teatre i la literatura, com la història, poden ser magistra vitae (mestra de la vida)? Potser amb L’enterrador de Paterna trobarem alguna resposta.

 

Sinopsi de L’enterrador 

La proposta és una obra teatral de ficció que es basa lliurement en les vivències de diverses persones, entre elles: les de Leoncio Badia Navarro conegut també com “l’enterrador de Paterna”; de les quals ha quedat constància en nombrosos reportatges de premsa escrita i ràdio, com l’episodi V de la sèrie: Vidas enterrades, emès en el programa “A vivir que son dos días” de la Cadena SER, a partir: d’una recerca realitzada per la periodista Conchi Cejudo. Com a opció artística i amb la voluntat d’aportar a la proposta un tractament plenament respectuós; no es fa menció ni a llocs ni a persones reals.

L’espectacle pretén també ser un homenatge a totes les persones, en molts casos herois anònims, que amb la seva determinació: van deixar testimoni d’humanitat.

Trobada amb el passat conflictiu a través del teatre i la literatura

Fundació Romea

L’ENTERRADOR DE PATERNA: TROBADA AMB EL PASSAT CONFLICTIU A TRAVÉS DEL TEATRE I LA LITERATURA
Dilluns 15 d’abril de 2024
19 h · Conversa / 20 h · Lectura dramatitzada
Teatre Romea

Author