La Fundació Romea proposa assistir a la presentació de l’espectacle visual i performàtic ‘Ohritzó’

10.21.2022

Author

Aquesta no és una notícia de teatre però si de Arts Escèniques. Es tracta de la performance visuaL Ohrtizó, que es presentarà el proper dilluns 31 d’octubre, a les 19 h. al Teatre Romea. L’esdeveniment comptarà amb la presència de l’artista visual, Fernando Prats.

L’acció Ohritzó és un esdeveniment performàtic en diàleg amb la paraula poètica. S’adhereix al bufec i creen un horitzó en un moment de la història on aquest se’ns revela, més que mai: inassolible. 

La raó que el títol de l’acció porti per nom Ohritzó és degut al sorprenent fet que: les paraules també esbufeguen quan, en fer molt d’esforç, volen aconseguir la seva meta alterant l’ordre de les seves lletres… però no la seva sonoritat.

Segons paraules de Prats: l’experiència que proposo és la realització d’un horitzó sorgit del bufec de l’aire; que expulso per la boca d’una sola vegada i en diverses fases progressivament. Els pulmons tenen la capacitat d’emmagatzemar uns 5 l. d’aire que ens permeten respirar però també, com podran presenciar a la Fundació Romea, ens permeten crear:  un horitzó de vibracions i alteracions visuals sobre el fons negre de la vida.

Qui és Fernando Prats?

Fernando Prats va nèixer a Santiago de Xile l’any 1967; i és un artista visual amb una llarga trajectòria internacional. Es va formar a l’Escola Massana de Barcelona, a la Universitat de Xile i després en la Universitat de Barcelona. La seva obra s’ha fet coneguda per les accions o expedicions empreses en la seva major part a Xile entre elles: Gran Sur. (2011), Acción Lota, acción Géiser del Tatio, acción Salar de Atacama, acción Mina a Rajo Abierto (todas 2006); Congelación, sobre el glaciar de Collins en la Antártida chilena (2002).
La seva trajectòria artística ha estat reconeguda amb diverses beques i distincions, entre aquestes la Beca Guggenheim (2006-2007); artista resident en la Kunst- Station Sankt Peter Köln, Colònia, Beca d’Honor President de la República del Govern de Xile: (1997-2000); (2002-2003); Premi especial Pilar Juncosa i Sotheby ́s (1994); VII Premi de Pintura Miquel Casablanca (1992). Ha estat guardonat amb el Primer Premi Ciutat de Palma Antonio Gelabert d’Arts Visuals (2010). Ha participat en múltiples exposicions internacionals. Va representar a Xile en la 54 Biennale di Venècia, 2011; va participar en la Mediations Biennale 2012, Polònia; la Triennal de Xile, 2009 i en l’Exposició Universal de l’Aigua, Zaragoza, 2008; Recentment instal·lo el Museu de la Memòria i dels Drets Humans de Xile l’obra permanent Acció Medul·lar en homenatge al General Carlos Prats González. 2017.
Actualment l’Ajuntament de Barcelona ha encarregat a l’artista la realització d’un projecte monumental en la Pl. Pablo Neruda de la ciutat. El projecte gira entorn de la labor d’acolliment dels exiliats republicans liderada pel poeta.

Author