La Fundació Romea per les Arts Escèniques organitza per al dilluns dia 20 una conferència d’Edurd Màrquez amb el títol Potser (o sobre el bloqueig d’una novel·la). El més difícil en una obra literària no és avançar en l’escriptura sinó afrontar el fet que puguem quedar-hi enredats, atrapats com en una teranyina que hem anat construint amb cura i paciència. El bloqueig, els dubtes o el vertigen davant la pàgina en blanc formen part del procés creatiu i, en certa manera, també de la vida.
L’acció proposada a l’Eduard Márquez per la Fundació Romea de compartir públicament el seu bloqueig s’insereix en la llarga tradició d’escriptors on cada nova obra es transforma en un intens camp de forces entre l’artista i la seva creació. La valentia de l’Eduard Márquez rau en el fet que no busca el silenci per doblegar el bloqueig o defugir-lo, com un ermità, sinó que decideix derrotar-lo amb les paraules que donen vida a la seva obra.
Eduard Márquez (Barcelona, 1960) és autor de llibres de poesia (La travesía innecesaria i Antes de la nieve); narracions per a nens (Hoax, La maledicció del cavaller Nomormai, Els somnis de l’Aurèlia, L’Aurèlia i el robaombres, Les granotes de la Rita, L’Oriol i el ratolí Pérez, L’Andreu i el mirall de les ganyotes, Una mala idea i els sis episodis de «Les increïbles i superheroiques aventures de la XXL»); reculls de contes (Zugzwang, L’eloqüència del franctirador i Vint-i-nou contes menys), i novel·les (Cinc nits de febrer, El silenci dels arbres —finalista del Premi Llibreter 2004—, La decisió de Brandes —Premi Octavi Pellissa 2005, Premi de la Crítica Catalana 2006 i Premi Qwerty 2007?, i L’últim dia abans de demà —finalista del Premi Crexells 2012). Els seus llibres han estat traduïts a l’alemany, anglès, castellà, francès, italià, portuguès i turc. Ha participat als festivals IFOA (Toronto), Cúirt (Galway) i La Nuit de la Littérature (París).-
|