La Gleva programa ‘Em dic llibertat’, protagonitzada per un grup de ucraïnesos

Escrit per Revista Teatralnet

05.16.2022

La Gleva Teatre acull el primer espectacle teatral d’un grup de joves ucraïnesos a Barcelona. La companyia està formada per residents a la ciutat i joves creadors escènics acabats d’arribar. Els actors han decidit enviar tot el taquillatge a la població que està patint la guerra en primera línia.

“Tothom diu que els ucraïnesos som molt valents. Volem explicar la historia d’Ucraïna. La que a nosaltres ens sembla que és la historia real. Les cròniques de la lluita entre la maquinària imperialista i la dignitat del ser humà. Per la pau, per la justicia, per la veritat”, diuen.

Es podrà veure únicament el dia 17 de maig al teatre de Sant Gervasi

LA SALA ACOLLIDORA ENS EXPLICA RL PROCÉS
El 4 de març de 2022 a la nit, vuit dies després de l’inici de la invasió d’Ucraïna; rebem un whastapp d’una persona de Càritas amb la qual col·laborem des de fa molts anys.

“Ah, mira. Algú ja s’ha organitzat. Que bé!”, pensem. Però arriba un nou missatge. “Podeu muntar un escenari a la plaça Catalunya? És que no hi han pensat i ens ho demanen…” Es va muntar l’escenari i, al cap de no res, ens incorporen a un grup de telegram, en cirílic, que es diu “Grup de cultura”.

Qui ens ha fet incorporar al grup és un sanitari de l’Hospital Clínic que forma part d’un grup molt actiu de suport a Ucraïna. Pertanyen al grup, actualment, més de 30 membres: alguns ucraïnesos residents a Catalunya i d’altres arribats en els últims mesos, les últimes setmanes o els últims dies.

Arribem a l’acord que, si alguns d’ells volen mostrar el seu treball a La Gleva, poden fer-ho. En les mateixes condicions econòmiques que qualsevol artista d’aquí. Ni més, ni menys.

Uns quants decideixen fer un espectacle. Volen, necessiten, explicar qui són. Estan assajant. El 3 de maig a les 20:00 fan la primera funció. Després, ja veurem com evoluciona el grup de Telegram, com evoluciona la guerra, les seves vides.

Nosaltres només posem l’espai perquè els artistes puguin assajar i actuar, fer d’artistes. I us convidem a venir-los a veure, a descobrir amb nosaltres què ens volen explicar i com.

FITXA ARTÍSTIA
Actriu. Té 4 anys
: Arina Vasylyk
Directora i coreògrafa: Yana Tereshchuk
Cantant i música: Lyubov Petlovana
Actriu i guionista: Olena Romaniuk
Actriu: Daria Tkachenko
Actor: Mykola Pashyn
 Narrador: Ostap Petrushchak

HORARIS I PREUS

El 17 de maig a les 20:00h
https://www.laglevateatre.com/emdicllibertat
Compra d’entrades https://laglevateatre.koobin.com/emdicllibertat