La Nit del Circ de Catalunya, IX Premis Zirkòlika, estrena per primer cop un espectacle de producció a la Gala

11.28.2018

Author

Comencem aquesta notícia quan falten 21 dies 3 hores i 39 minuts per a la Nit del Circ, la dels Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya. És el que anuncia un rellotge que tenen penjat a la web per posar-nos impacients. I ho estem, perquè hi ha novetats. Una és que se celebra per primer cop dins del recinte d’El Born CCM, un dels espais meravellosos que podem gaudir a Barcelona. I l’altra que, també per primera vegada, al programa de la Gala s’hi suma l’estrena d’un espectacle sencer: Under. Històries sota terra, creació d’Emiliano Sanchez Alessi. Tot això passarà el 19 de desembre, a partir de les 20 h.

Així, el cabaret amb números de circ que amenitzava els premis s’ha canviat aquest any per una coproducció de Zirkòlika-UnderCirc i El Born CCM amb voluntat de continuïtat. De moment, es quedarà al Born a fer sis sessions més, els dies 21 i 22 de desembre, i la setmana de cap d’any dies 27, 28, 29 i 30. Les entrades són a preu reduït (12 €, a més de descomptes especials) i esperen poder seguir-ho representant per Catalunya. Us en parlem més avall.

Marcel Barrera, Belen Latorre, Montserrat Iniesta, Vicent Llorca,m Susana Llombart i Emiliano Sanchez Alessi, a la presentació de la Nit del Circ

Tornem a la Gala. Després de l’espectacle tindrà lloc la cerimònia de lliurament, que estrena dues categories de premi: Millor entrada o espectacle de Pallassos i Millor trajectòria. Per altra banda, el premi al millor espectacle de circ tancat s’ha desglossat en dos: el Millor espectacle de circ de carpa i el Millor de circ de sala. Són, doncs, tres premis més (11 guardons). Tot plegat ens ho han explicat aquest matí en roda de premsa. Marcel Barrera, cap de redacció de Zirkòlika, ens ha llegit els nominats (que reproduïm també més avall) i ha puntualitzat  que “no són premis competitius, els nominats hi són per destacar la rellevància del circ i per donar visibilitat a les companyies. Alguns artistes repeteixen en més d’una categoria.” Vicent Llorca, director-fundador de la revista ha afegit que “nominats o no, tots són fantàstics!” Els guardons, que s’atorguen des del 2010, volen ser doncs un suport a la creació i un reconeixement al treball dels artistes. Són resultat d’una complicitat amb diversos patrocinadors, institucions i mitjans col·laboradors. Llorca apunta que “hi ha, però, un Premi que si que s’ha tornat el més competitiu de tots perquè significa una aportació econòmica. És el que hem d’agrair a la implicació de les Antigues Caixes Catalanes i al BBVA CX.” Entre tots dos, financen una gira per Catalunya per un valor de 20.000 euros.

Belén Latorre, directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, ha explicat que “ja és el 5è premi que atorguem i ha anat augmentant i evolucionant. El premi vol posar en valor el circ, incentivar la creativitat, crear circuits i divulgar els espectacles per fer-lo arribar a altres territoris. Estem contents que enguany siguem al Born, un espai obert als ciutadans i a la cultura.”

Susana Llombart, directora de Centre de Banca Clients BBVA Barcelona, ha manifestat que “pensem que aquests premis són necessaris per donar impuls i visibilitat als artistes. Perquè hi ha molt esforç, talent i il·lusió.”

 

ELS NOMINATS
Hi ha 23 projectes, entre espectacles, companyies, números de circ i iniciatives per a la projecció. En total, tenim set companyies amb més d’una nominació: (Cia)³ té quatre nominacions per l’espectacle de circ inclusiu Mur. Amb tres nominacions hi ha la companyia de Valls Passabarret per l’espectacle Josafat —versió circense de l’obra de l’escriptor Prudenci Bartrana—, l’artista Mireia Miracle per l’espectacle Rojo, i Teatro nelle Foglie per Balada de Tardor.

Amb dues nominacions hi ha el còmic Javier Ariza pels espectacles Antes es Mejor i The best of the worst, Cia Voël pel seu número aeri i, finalment, la companyia Mumusic Circus per Flou Papagayo.  Amb una nominació hi ha les companyies Capicua per l’espectacle Koselig, Penélope y Aquiles per El senyor de les Baldufes, El Niño del Retrete per l’espectacle Cartoon Toylette, Cirk’Crash per Briks, i Los Barlou per Set Up. També, amb una nominació, hi ha els números de verticals i acrobàcies d’Aurora Caja titulat En perill d’extinció, el de perxa xinesa que Maria Cavagnero i Oriol Llop presenten a Josafat, el de cèrcol aeri de Fiorella Quiñones, Warmi, i el número de corda llisa de Rebekka Spiegel.

Han estat nominats com a artistes emergents Daniel Blasco (diábolos), Maldimar (corda aèria), Mireia Miracle (clown), Cia Voël i (Cia)³. En relació a les iniciatives per a la projecció del circ, el jurat ha nominat l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta EtcA, Mur de (Cia)³, Festival GiraCirc de Collsuspina (Osona), Carpa Revolució de Sant Pere de Ribes, i l’exposició sobre la història del circ Papers de Circ, de Ramon Múñoz ‘Karoli’.

 

EL JURAT
N’hi ha dos: el popular i l’extern. Comencem pel popular, perquè s’acosta el final de la possibilitat de votar. Vicent LLorca diu que “ja tenim 400 vots i, si voleu, encara hi sou a temps. Per a nosaltres és important que voteu perquè volem fer del Premi de Votació Popular un Premi de referència.” Podeu votar fins al 30 de novembre al web de Zirkòlika

El Jurat extern, que està format per experts, es renova cada dos anys. Els integrants d’aquesta edició són Cristina Cazorla, actriu i gestora cultural; Manel Sala ‘Ulls’, fotògraf; Jordina Blanch, productora, manager i distribuïdora de circ a CIRCulant, circ en moviment; Marcel Barrera, periodista i crític de circ; Pepa Plana, pallassa; Sònia Martínez, Gestora cultural; Ignasi Gil, diplomat en arts circenses a Rio de Janeiro; Lola Casademont, tècnica de cultura i coordinadora de la Fira de Circ de La Bisbal d’Empordà.

Llorca ha agraït al Jurat la seva dedicació i també ha volgut agrair a les Xarxes de Televisió Catalanes, perquè “aquest any, la gala serà retransmesa en directe. El seu ajut ens ha augmentat molt la difusió. I és que no és una entrega de premis solemne. Val la pena veure-ho perquè tenim un presentador-dinamitzador que està preparant una entrega divertida.” Enguany l’està preparant Ton Muntaner, de Katraska Cía, que ha dit que estava molt content de presentar la Gala però que “encara no sé què farem ni què diré però… ja ho acabarem. Podeu continuar amb la roda de premsa!”

Montserrat Iniesta, directora d’El Born CCM, ha parlat d’una manera singular del circ: “El que ens uneix és que fa 250 anys que els europeus podem gaudir del circ, en la seva forma moderna, i ens fa molta il·lusió poder vincular aquest art al Born, per contribuir a l’arrelament del circ a la ciutat.” Ho ha lligat amb raons històriques, com ara que l’any 768, Philippe Jacques de Loutherbourg va fundar el primer circ modern a Londres: “Ell era militar i va prendre part a la Guerra dels 7 anys, la que en realitat va ser la I Guerra Mundial. I el valor que li donem és el fet de com un militar va ser capaç de crear un espai per al gaudi.” Per altra banda “el Born també està lligat a la repressió de la Guerra de Successió, una de les primeres guerres europees. Per tant, té tot el sentit del món que ens haguem associat i que poguem acollir la Gala i incloure Under dins la nostra programació de Nadal.”

 

L’ESPECTACLE ‘UNDER. HISTÒRIES SOTA TERRA’
Creat i dirigit per Emiliano Sánchez Alessi,  combina la música, el circ i el videoart. Per a Llorca “és un any important, perquè sempre hem tingut com objectiu produir un espectacle i finalment ho hem aconseguit, amb la complicitat del Born, de l’Emiliano i les idees de Zirkòlika!” La música és en directe, interpretada per Feliciano Garcia (saxo), Ramon Vagué (guitarra) i Mauricio Pasqual (electromúsica). Hi intervenen artistes de diverses disciplines: NicolasBenincasa (pallasso/clown),
Fernando Pose (malabars de rebot), Fernando Melki i Leti Garcia
(acrobàcia/mà a mà), Antonia González (antipodisme), Emiliano Sánchez Alessi
(malabars amb maces) i Marta Erra (corda aèria). L’Emiliano explica que “és una idea que tenia al calaix des de feia molts anys. Enguany he tingut la sort de de trobar col·laboracions per materialitzar-lo! Compto amb uns artistes que, a més, són amics.” Tot passa al Metro, però no un qualsevol: “És un viatge fantàstic d’un Metro que recorre diverses ciutats, per posar en escena tòpics culturals. Passa per Lisboa, Nàpols, Munich, Estocolm, París, Barcelona… Un Metro imaginari amb un clown imaginari, el Nico, que ha de passar el Nadal sol al Metro perquè li toca treballar. I comença a voltar el món amb la imaginació per lluitar contra la soledat!” El vídeo art mostra el pas del Metro per les diverses estacions: “Són imatges originals, hem viatjat a cada ciutat per mostrar-les i crear-les en funció de l’argument.” Un viatge a través de la imaginació que ens diu que es poden trobar solucions a les coses que ens passen a la vida.

Doncs tots cap al Circ!  Va que falten 21 dies, 1 hora i 59 minuts…

Author