La nova edició del Cítric analitza la idea de violència a través de les arts

01.18.2020

Author

El Cítric, el cicle de cultura crítica i popular, arriba el mes de febrer a la sisena edició i es consolida com la programació més destacada de l’Ateneu Popular 9 Barris. Enguany el cicle es vincula a través del concepte de violències, que en les seves diferents vessants entrellaça les programacions. Ens ha enviat un avançament per ajudar-vos a preparar l’agenda.

El 9 de febrer Alberto San Juan i la Banda Obrera obriran el cicle amb l’espectacle Nueva York en un Poeta,  que repassa el poemari de Lorca a la seva estada a Amèrica. 

Albert Pla, un habitual de les programacions de l’Ateneu, torna amb Miedo, l’últim espectacle d’aquest artista inclassificable. Un viatge multimèdia a través de cançons que reflecteixen les seves pors.

Silvia Albert Sopale parteix de les seves pròpies experiències a No es país para negras. Un espectacle que indaga en els microracismes. Una comèdia dramàtica que congela el somriure.

Iria Pinheiro presenta Anatomia dunha serea, una obra que parla de la violència obstètrica. Un relat construït mentre la seva ferida continua oberta, perquè les seqüeles encara no van ser reparades i el seu testimoni tindrà tota la visceralitat pròpia d’un cas obert.

I per tancar el cicle arriba Deforme Semanal, un programa cultural i polític (valgui la redundància!) presentat per Isa Calderón i Lucía Lijtmaer. Després de tres temporades, aquesta proposta s’ha consolidat omplint espais com el Teatro de Barrio o el Palacio de la Premsa.

‘UN MÓN DE VIOLÈNCIES.’ NOTA DE L’ATENEU SOBRE EL VI CÍTRIC
Ens agradaria viure en un món lliure de violències. Un món on ningú hagi de passar por per la seva integritat física o moral. En un món així el Cítric, el cicle de cultura crítica i popular que us proposem, no tindria sentit.

Desgraciadament ens trobem lluny de les utopies. El SistemaTM  ens mostra la seva cara més salvatge arrasant països i cultures a través de la depredació dels ecosistemes i els seus recursos, imposant a toc de guerra el pensament únic, aquell que perpetua la desigualtat. L’Estat Guerra com a única sortida, la por com a mecanisme de control, la doctrina del shock com a pedagogia per a la inacció.

Aquesta violència estructural està acompanyada per tot tipus de violències, el masclisme que es perpetua i es defensa davant l’onada de vagues i mobilitzacions del moviment feminista. El racisme que manté el colonialisme dins de cadascuna de nosaltres i de totes les institucions. La violència obstètrica, que fa que la nostra vida comenci absent de llibertat. I tantes altres que ens rodegen cada dia.

Per tot això us proposem una edició del Cítric per a pensar juntes sobre la por i la violència en les seves diferents formes. Un any més, i ja van sis, de fer de la cultura una trinxera comuna a través del cicle de cultura crítica i popular.”
Ateneu Popular 9 Barris


SOBRE L’ATENEU POPULAR 9 BARRIS
L’Ateneu Popular 9 Barris és un espai sociocultural fruit d’una ocupació veïnal, fa quaranta anys, en la qual els veïns i veïnes reivindicaven el tancament d’una fàbrica que llançava fums tòxics. Des del seu naixement ha funcionat com a projecte cultural i fins al dia d’avui s’ha mantingut a través d’una gestió comunitària i assembleària com a equipament públic. El circ és un dels eixos principals de la seva activitat. Més informació.

INFORMACIONS PRÀCTIQUES
Lorca en Nueva York. Alberto San Juan y la Banda Obrera.[Diumenge 9 de febrer | 18h | 12/10€ anticipada]

Miedo. Albert Pla.
[Divendres 28 de febrer | 20h i 22.30h | 12/10€ anticipada]

No es país para negras. Silvia Albert Sopale.
[Dissabte 14 de març | 20h | 12/10€ anticipada]

Anatomia dunha serena. Iria Pinheiro.
[Dimecres 29 d’abril | 19h | 12/10€ anticipada]

Deforme semanal. Isa Calderón y Lucía Lijtmaer.
[Dissabte 23 de maig | 22h | 12/10€ anticipada]

Abonament: Tots els espectacles per 45€.

Més informació i entrades, aquí

Author