La Sala Àtic 22 rememora el drama de les dones empresonades durant el franquisme a ‘Preses’, de cies. Ella i Kaddish

02.27.2020

Author

Avui dijous 27 de febrer, la Sala ÀTIC 22 del Tantarantana estrena Preses, creació de la Cia Ella – Cia Kaddish, amb text i direcció de Laura Giberga i banda sonora original de Clara Peya.

L’obra ens transporta a uns fets que no s’han d’oblidar. Durant la repressió franquista, les presons de dones es van saturar. Molts convents van ser habilitats com a presons per instruir i moralitzar a “dones esgarriades”. Un patriarcat en estat pur on dones sense feina, amb una família per alimentar i amb els seus homes afusellats, no tenien més remei que robar als camps, fer estraperlo o prostituir-se. Tot plegat, activitats il·legals que un dia o altre les portarien a presó. Van perdre una guerra, part de la família i el dret a ser ciutadanes. Eren dones fortes i si no ho eren, s’hi van tornar. Preses polítiques jutjades com a delinqüents comunes, expulsades de la seva civilització amb l’únic suport del col·lectiu de dones salvatges.

Inspirada en els llibres Les dones del Prat i la repressió franquista, d’autors Pratencs i Dones entre reixes de Neus Ribas, l’obra és un recull de les vivències dins la Presó de dones de Barcelona (actual edifici de El Corte Inglés de Diagonal) i de dones provinents de la Colònia Americana del Prat.

Laura Giberga,dramaturga i directora de l’espectacle, explica els orígens: “L’origen del projecte està en el llibre Dones i Repressió franquista, que en Joan Montblanc, historiador especialista en aquest tema i, a més, gran amic i company nostre del Prat de Llobregat, em va regalar en saber que m’interessava. Em va atrapar el capítol de Dones a la presó de les Corts, i també assabentar-me de l’existència de les cases barates on s’agrupaven totes les dones desfavorides per la repressió.”  La Laura de seguida es va posar  a escriure i a indagar més en el tema: “Vaig anar guardant tots els fragments que volia compartir i després, com si fos un collage vaig començar a agrupar-ho per personatges que podien aparèixer en la història. El procés de creació va començar amb aquests fragments i amb jocs de relació de personatges. Les actrius formen part de la inspiració del que va anar re-escrivint-se més tard i un cop vàrem tenir el text es va anar adaptant durant els assajos.”

La Marina i la Rocío, intèrprets de Preses, ens destaquen alguns aspectes de l’espectacle:
“M’agradaria destacar el paper de la dansa dins l’espectacle. La Maria Salarich ens ha muntat unes coreografies molt maques i la veritat és que treballar amb ella ha sigut un plaer. Moltes de nosaltres no som ballarines i treballar el cos d’aquesta manera ens ha costat però a la vegada, hem aprés molt.”

“M’agrada pensar que cada vegada que actuem, farem un petit homenatge a totes les dones a qui va dedicada la funció. A elles i a totes les que pateixen l’odi i la violència nascuda de la ignorància i les ànsies de poder”

Preses serà la segona peça teatral de sala de la Companyia Ella i, de nou, donant veu a col·lectius poc escoltats o reconeguts. “Totes nosaltres formem part del Teatre Kaddish que ens ha donat el suport a la creació amb molta generositat. És una sort que hi hagin entitats que aposten fort per la cultura!”, conclouen.

Preses es podrà veure des del 27 de febrer al 15 de març. Trobareu les entrades aquí

Author