La Sala Dau al Sec estrena a Barcelona ‘Diu el nen que ha vist un cérvol’, de La Cervical

02.08.2020

Author

Aquest cap de setmana arriba a la sala Dau al Sec Diu el nen que ha vist un cérvol, una proposta molt singular, creació de la jove companyia La Cervical, formada pels vilanovins Andrea Bel Roset i Àlex Pereira Gonzàlvez. A grans trets, l’obra parla sobre com els adults reaccionem a les, de vegades, sorprenents inquietuds dels nens, com els acompanyem en el seu creixement, quina relació hi mantenim i com aconsegueixen amagar la inquietud que els provoca el fet de no trobar sempre les respostes. Però és molt més que això, perquè ens fa identificar potser més amb la nostra infantesa que com a pares, i quedem enganxats des del primer minut amb la interpretació de l’Àlex Pereira, un actor, fins ara avesat a les comèdies. Ell n’és l’únic intèrpret i a la vegada l’autor del text. L’Andrea assumeix la direcció i l’espai sonor. Han comptat amb la col·laboració externa de Júlia Garcia Valdivieso i l’assessorament de Carlota Subirós. L’espectacle s’ha programat els dies 14, 15 i 16 de febrer.

L’escenari és un espai auster, amb només una pantalla. L’obra arrenca amb la conversa que mantenen els pares sobre el seu fil “que diu que ha vist un cérvol a l’habitació!” El diàleg forma part del monòleg de l’Àlex, ja que es desenvolupa amb un molt interessant joc de llums i ombres que ajuden a que canvií el personatge. Assistim, doncs, a la reacció dels grans davant una vivència irreal d’algú encara per formar. L’obra avança amb agilitat i veiem també la reacció d’aquest mateix nen quan, ja adult, encara es continua preguntant què dimonis hi feia aquell cérvol a la seva habitació!

Al llarg de l’espectacle, l’Àlex es posa a la pell de cinc personatges que expressen cinc versions oposades sobre la visió del cérvol. La principal, la d’ell mateix, ens trasllada a les pors i incerteses que hem viscut tots quan érem infants. I sobretot  a una situació que, qui més qui menys, hem experimentat: la presència sobtada als peus del llit d’algú irreal, personatge o animal. Una visió paradoxalment real per al menor però que els grans, com que hem perdut la memòria, discutim i neguem en comptes d’analitzar-la. Mentre es va explicant, el noi planteja situacions com l’abisme entre el que pensàvem que voleiem ser i el que els adults volien que fóssim. Un moment de la vida d’uns pares i el seu nen que, de sobte o no, mostra que ha començat el camí cap a fer-se adult!

Diu el nen que ha vist un cérvol neix com a Treball Final de Carrera a l’Institut del Teatre el juny del 2018. Els seus joves creadors l’Andrea Bel i l’Àlex Pereira, han composat una peça per a un sol actor però amb diversos personatges. I per a diversos punts de vista, marcadament els dels pares, però també l’avi, el nen… i un cérvol!

Una gran peça petita en la forma, que proposa una reflexió sobre les pors dels infants i com afecten els adults. Com reaccionen els pares, junts primer i després per separat, davant el que el nen els explica i també com el nen veu la història quan és gran.

Trobareu les entrades, aquí

Author