La Sala Fènix estrena Radio Libertá, dins del cicle Memòria Històrica’

01.07.2020

Author

Del 8 al 13 de gener la Sala Fènix reprèn el cicle Memòria Històrica amb l’estrena de Radio Libertà. És la història d’un programa ràdio en italià de la Barcelona de la Segona República. Una transmissió antifeixista que parlava de la Guerra Civil als antifeixistres en Itàlia, que va ser posada en peu per un advocat napolità, Carmine Cesare Grossi (1887-1975).

Radio Libertà és també la història de la família Grossi que tria lliutar amb coherència contra el feixisme en una òptica internacionalista, i arriba a Barcelona al començament de la Guerra Civil, després d’un itinerari molt llarg, que passa per l’Argentina (on la família va viure 10 anys), Bèlgica i Frància.

Radio Libertà és, a més, la història de l’Ada, una noia de 19 anys que dóna veu a una ràdio que parlava a Itàlia de la Espanya en guerra i demanava l’ajuda dels antifeixistes de tota Europa per a la causa republicana.

El germà de l’Ada, Aurelio, és ferit al front de Teruel, on lliuta juntament amb el seu germà més gran, Renato Grossi. Aquest últim, un heroi oblidat de vint anys, s’enfronta a la força inhumana de la història, que arrasa els vençuts i no deixa escapatòries. Renato veurà tota la seva vida descrita en cinc ratlles indiferents d’un informe policial, en l’últim interrogatori després del retorn a Itàlia.

Radio Libertà és, en definitiva, la història de la soprano Maria Olandese, companya i mare de gran força. Fa 75 anys, al finalitzar la guerra, Maria viu amb dolor la separació de la família en diferents camps de concentració francesos. Tornaran a retrobar-se, a Nàpols, només després de la Segona Guerra Mundial.

Radio Libertà  és una història que cal explicar i que la companyia napolitana, La Carrozza d’Oro, presenta per la primera vegada a l’Estat, en versió original en italià i amb subtítols en català.

EN PARAL·LEL…
Col.loqui postfunció amb l’historiador Giuseppe Aragno el Dijous 09 de gener

I el divendres dia 10, Col·loqui postfunció amb l’historiador Jordi Barra.

Entrades, aquí

Author