Isabella Pintani i Felipe Cabezas, directors de la Sala Fènix, ens han presentat aquest matí la nova temporada del teatre, la 2019/20, amb aquell posat cofoi de qui se sent recompensat per una feina ben feta, malgrat l’esforç que significa treballar pràcticament sense cap ajut. Serà ja la setena després de la seva instal·lació a Barcelona l’any 2013, amb una programació basada en la creació i en l’obertura als diversos gèneres que els ha anat suggerint la seva experiència i el públic. Hi hem pogut veure peces de teatre visual, cabaret, Commedia dell’Arte, clown, ombres, titelles per a grans i per a petits… A la temporada d’enguany l’han volgut titular Territoris sense Fronteres i ens l’han presentat com si es tractés d’un gran mapa, on valors com el feminisme, la crítica social, l’antiracisme i la memòria històrica en fossin les nacions i, els espectacles, les ciutats. Hi han assistit representants de gairebé tots els espectacles.
Han començat per fer un ràpid balanç de la temporada 2018/19, molt positiu, amb un total de més d’11.000 espectadors que, tenint en compte les petites dimensions de la Sala, són tota una gesta! N’han tingut 5.836 en els espectacles per a adults i 5.283 en els familiars, sumant les dues categories de nadons (menys de 3 anys) i joves. “Ha estat la primera temporada en què el públic adult ha superat el familiar, que ens omple de satisfacció tots els caps de setmana!”, diu el director.
Hi ha hagut tres propostes que han superat el 90% d’ocupació: Mirta en espera, Cándida i No és país para negras, i que fins i tot han repetit temporada per demanda del públic. La companyia amb el nombre més alt d’espectadors ha estat Pamipipa “que han fet triplete amb tres espectacles, que ens han portat dos cops!”, senyala Cabezas, remarcant que ha estat “indiscutiblement la millor temporada perquè, malgrat totes les dificultats i uns ajuts gairebé simbòlics, hem presentat coproduccions que han fet gira per tot Europa i també per alguns països de l’Amèrica Llatina. Hem tingut 20 contractacions en total, a ciutats com Nàpols, Macerata, Valparaiso, Viña del Mar, Sintra… Fins hem arribat a Corea del Sud! Però, curiosament, cap a l’estat espanyol.” Les protagonistes han estat les produccions de la sala El Bufón del Rey Lear, L’Última Notte del Capitano i Houdini, l’art de la fuga.
I ANEM A LA NOVA TEMPORADA!

Isabella Pintani i Felipe Cabezas, directors de la Sala Fènix
Us posem l’espectacle, la data i una mica de sinopsi. Després, serà vostre torn de preparar l’agenda. La Isabella ha proposat un recorregut pel Mapa puntualitzant que “hi ha valors que es complementen. En una mateixa obra hi pot coincidir una mirada al feminisme i a la identitat, El Mapa és una Guia imaginària per on es barregen aquests arguments. Us convidem al viatge!”
BLACKFACE, de Sílvia Albert Sopale
Del 5 al 22 de setembre
Parla de l’antiracisme, el feminisme negre i el fet de ser afrocatalana. La Sílvia explica que “hem volgut revisar una història comú i fer una crítica a determinades tradicions instaurades que en realitat són racistes, però són tan naturalitzades i tradicionals que no ens en adonem.” I diu que “el dia 5 farem una Black Première, reservada a les identitats afroespanyoles. Ho fem perquè necessitem donar-los es gràcies per tot el suport que ens han donat recolzant No és país para negras!“ L’endemà hi haurà una segona estrena oberta a tothom.
L’espectacle forma part del cicle Dona’m veu.
————————————————————-
LA MIRADA INTERIOR, de The Acting Company (Madrid)
Del 26 al 29 de setembre
També dins del cicle Dona’m veu, arriba de Madrid aquesta proposta que Pantini i Cabezas qualifiquen de “un viatge a la bogeria que estem segurs que haurem d’allargar o repetir!” És la història d’algunes dones que, al llarg del temps en què va estar obert el Lennox Mental Hospital de Nova York (1920-1994), van estar tancades a l’habitació 513 i van ser sotmeses a cruels tractaments (electroshock, teràpia del coma d’insulina, lobotomies i altres vexacions i tortures) que, suposadament, havien de curar la seva malaltia mental. Un text arriscat i carregat de feminitat, escrit per Charlie Levi Leroy, que enganxa l’espectador partir dels testimonis i les històries de Lyson Bradley, Abigail Barnette, Helen Weinbaum o Elizabeth Moon, víctimes d’un sistema psiquiàtric ja eradicat.
————————————————————-
LA ESPERA, de Marcela Terra
Del 3 al 30 d’octubre
Reposició d’aquest espectacle en què l’actriu Padi Padilla és la protagonista d’un monòleg audiovisual, amb imatges, música i teatre. Mostra un ventall de sentiments d’una dona que espera el retorn del seu marit, desaparegut durant la Guerra. “És un viatge emocional que travessa totes les etapes d’una espera: l’angoixa, la nostàlgia, l’esperança… Tot transcorre a casa seva, a l’espera de notícies”, explica la Padi. L’espectacle es va estrenar a l’Escenari Brossa.
————————————————————-
A LA ORILLA DEL MUNDO, de Le Guignol a Roulette (Suïssa)
Del 24 al 27 d’octubre
La companyia Le Guignol à Roulettese ens explica aquesta història a través de titelles per a adults creats i manipulats per Paola Busca i amb direcció de Daniele Chevrolet. Dos personatges es fan preguntes metafísiques i curioses com ara per què caiem cap avall, o a què s’assemblarà la fi del món. Un respon per la passió i l’espontaneïtat que li dicta l’instint. L’altre reflexiona, observa i segueix els impulsos de l’esperit.
————————————————————-
¡PLAY!, de Ual·la
16, 17 i 18 de setembre i del 31 d’octubre al 3 de novembre
“Ual·la és una companyia inclassificable amb músics i actors, que ens porta aquest deliciós espectacle per a nadons.”, asseguren. Un concert-teatre que forma part el mapa Crítica Social.
————————————————————-
MONEY. Producció de Sala Fènix.
Del 7 de novembre al 22 de desembre
Estrena absoluta de l’autor Sergio López, que interpreten Albert Requena i el mateix Felipe Cabezas. “Parla del diner i de les relacions que tenim amb ell, a través de tres històries enllaçades i a ritme trepidant.. És una crítica que mostra com ens relacionem i com ens canvia i transforma la cobdícia”, explica Cabezas.
————————————————————-
MAPA MEMÒRIA HISTÒRICA
RADIO LIBERTÁ, de La Carroza d’Oro (Itàlia)
Del 8 al 12 de gener
Al gener engega un cicle de tres obres seguides del mapa Memòria Històrica. A la primera, Radio Libertá , la companyia italiana ens parla d’una emissora de ràdio de Itàlia que, durant la Segona Guerra Mundial, els retransmetia noticies des de la seva seu a Barcelona.
IAIA, MEMÒRIA HISTÒRICA, d’Alba Valldaura
Del 15 al 19 de gener
Reposició d’aquest gran èxit “que l’hem tingut gairebé totes les temporades perquè sempre ens el demanen. És meravellós!” És la història real d’una dona, Mercedes Cajo Ballestín, que als 95 anys ens explica la seva vida a través de la seva neta, l’actriu Alba Valldaura. Partint d’un procés de documentació escrita i audiovisual, IAIA, memòria històrica exposa tot un conjunt de referents històrics de l’Espanya i Catalunya del segle XX.
FUGA, de La Clandestina
Del 22 al 26 de gener
Montse Albàs, autora i directora de l’espectacle explica que és un treball d’equip “un monòleg que signa Arnau Casanovas però que la dramatúrgia la vàrem fer entre tots. Teníem ganes de parlar de la Guerra Civil i no sabíem com fer-ho. Un dia, l’Arnau va trobar amagades per casa les cartes que el seu besavi escrivia des del Front, durant la Guerra. I vam canviar la manera d’entendre el que pensàvem comunicar.”
Ho expliquen així: l’Eduard s’assabenta que el seu avi ha desaparegut de la residència. El noi corre cap casa dels seus pares, on es queda mentre ells surten a la recerca de l’avi, amb l’ajuda de voluntaris organitzats per protecció civil. Aquest fet marcarà profundament la vida d’Eduard i incidirà directament en coses com ara el treball final de màster del qual anem a assistir a la presentació. L’aparició del seu avi, el seu amor mutu, la relació de l’avi amb la guerra civil i les cartes del besavi desaparegut en la guerra, perfilaran un nou Eduard. L’interpreta el mateix Arnau Casanovas.
Aquest cicle es completa amb una exposició i diversos col·loquis que ja anirem anunciant.
————————————————————-
iREAL. Producció de Sala Fènix
Del 6 de febrer al 22 de març
Segona producció i, és clar, també estrena absoluta d’aquest petit gran teatre del Raval. Xavi Quero és l’autor de l’espectacle,que interpreten Mata Mateo, Felipe Cabezas i un tercer actor on line, i dirigeix Felipe Cabezas. Parla d’un polític humanista del 2086 que perd la seva filla i, per intentar suplir-la, compra un androide: “Està ambientada en el particular context de la intel·ligència artificial, la robòtica… tot en un futur pròxim i amb persones amb identitat del més enllà”, diu Cabezas. I Xavi Quero afegeix que “En Felipe va venir fascinat de Corea i dels androides. Tenia ganes de fer alguna cosa sobre això i vam pensar en reflexionar sobre què passa quan perds un familiar i has de suplir la seva absència. Parlem de la identitat de les persones i dels robots.”
————————————————————-
EL ROMANCERO DEL LAZARILLO, de Luca Gatta (Nàpols)
Del 26 al 29 de març
I del futur al passat! Luca Gatta és un expert en Commedia dell’Arte que vindrà de Itàlia a presentar-nos un Lazarillo que és el mateix Pulcinella Napolità. Felipe Cabezas destaca que aquest espectacle vindrà com a fruit d’un intercanvi que ell mateix va protagonitzar portant alguns dels seus monòlegs a Itàlia.
————————————————————-
BRUIXES, de Anna Tamayo i Àngela Palacios
Del 2 al 26 d’abril
Acabem la ‘ruta’ amb Bruixes, un “títol encara provisional perquè l’obra està en construcció”, diu Palacios. Una altra estrena absoluta que gira a l’entorn de la Caça de Bruixes de la que ens n’han parlat tan poc. “La mare de Mercè Alegre, la persona que em va acompanyar a l’obra Càndida en la feina d’arteterapeuta, és pedagoga i tenia molta informació sobre aquest tema. Vam voler investigar i, a les primeres trobades amb ella, ja vàrem veure clar que la Caça de Bruixes va ser definitiva per a mantenir el Capitalisme. I és un buit històric del que no se n’ha parlat prou i que, en realitat, amaga un genocidi de més de 200.000 dones. Tenim set mesos per endavant, no sabem encara com ho farem però aquest és el punt de partida”, continua l’autora. Cabezas preveu que l’espectacle serà “la gran estrena de la temporada.”
EL MAPA DEL TEATRE FAMILIAR
La programació familiar (de 0 a 3 anys i de més de 3 anys) continua reservada als caps de setmana. Té el seu propi mapa, que defensa els valors de #creativitat, #diversió, #valors i #tradició. Els més menuts tenen cita el diumenge al matí amb una programació variada protagonitzada per companyies com ara Fes-t’ho com vulguis, Clardelluna, Marta Arnaus, Xarop Tetre, Sonall… que presentaran un espectacle cada mes. I la companyia Pamipipa, que hi anirà desembre, gener i també els mesos de maig, juny i juliol.
Els Pamipipa compleixen 20 anys i estan molt contents de fer-ho a la Sala Fènix perquè “és un espai ideal per a nostre públic de 0 a 3 anys!”, ha dit una representant de la companyia, que ha explicat que “l’obra L’Estel Petit està basada en cançons tradicionals. Però en 20 anys, ja les hem cantat totes, pel que hem decidit fer cançons tradicionals de bressol.” El problema és que no n’hi ha gaires, o almenys, no són del tot del seu gust: “Vaig tenir una nena i em vaig adonar que no sabia cançons de bressol. He fet una llarga recerca per cançons -ja que la meva filla ja té 17 anys- i el resultat és que són difícils, no m’agraden… I he buscat per tot el món! Conclusió: hem decidit treure el que no ens agrada. No desenvoluparem una història sinó que visualitzarem la cançó, que parlarà de la lluna, els estels, animalons… I serà un espectacle visual, perquè hem jugat molt amb els llums.”
Pel que fa als majors de 3 anys ens han destacat Les sombres que conten contes (Cia. Gecko con botas, del 9 al 24 de novembre), perquè “és un espectacle que ve de Indonèsia i que portem a la Fènix ja per tercer cop. Ha nascut de l’experiència de la companyia, que ha viscut a Indonèsia i va més enllà de l’espectacle infantil.” Està basat en tres històries tradicionals de Indonèsia interpretades en diferents tècniques d’ombres. “A Indonèsia també en diuen Ombres Xineses però és una tradició de tota l’Àsia. Allà és l’art en majúscules! És un art per a tothom, que permet descobrir la màgia de les ombres.”
ACTIVITATS TEEN-FRiDAY 2019
El Teen-Friday és una proposta d’ctivitats gratuïtes que La Fènix ofereix als joves de 15 a 18 anys del Raval “encara que tothom hi és benvingut. Es fan activitats diverses. Podran assistir a l’assaig de Money, fer de director o d’actors ocasionals… Ho fem gratuïtament perquè sinó, no vindrien i no coneixerien el teatre. Estem molt contents de resultats. Fem representacions per a ells, un taller de màscares… N’estem molt orgullosos!”, diu Isabella.
PETITS CANVIS EN ‘ELS COSTUMS’
Felipe Cabezas ens ha recordat que tradicionalment, els mesos de maig, juny i juliol “no hi ha res programat d’avançament, perquè els guardem per tornar a portar les obres que han funcionat bé.” I així ho han deixat, també, aquesta temporada. I un possible canvi: “Estem meditant de canviar el mes de vacances. Tancar el juliol i obrir l’agost. Al juliol hem de compatir amb el Grec i és un gegant! En canvi, a l’agost hi ha molt pocs teatres oberts.”
I ACABEM AMB EL CARNET AMICS DE LA FÈNIX!
Ara, doncs, prepareu l’agenda i, un cop la tingueu preparada -o abans- compreu un Carnet Amics de la Fènix. Costa 8 euros (l’any) i serveix per entrar a tots els espectacles amb un 50%. També els convidem a prèvies, a exposicions…
Va, que se’ns gira feina!