La Sala Flyhard ens avança el primer semestre de la que serà la Temporada del seu 10è aniversari

07.24.2019

Author

La Sala Flyhard recorda que fins al 2 d’agost encara esteu a temps de veure El Pequeño Poni, de Paco Bezerra, “una petita meravella que explora les múltiples cares de l’assetjament i del comportament humà”, explica Jordi Plana a la seva crítica per Catorze.CAT, on també diu: “Mostrar l’assetjament serveix per posar llum a una realitat massa sovint oculta, per establir els límits entre el que és abús i el que no, per reconèixer-ho i ser-ne conscients. Serveix també per alliberar la víctima, per fer entendre que no se l’ha de culpabilitzar, que el que cal és protegir-la i empoderar-la. La vergonya no és patir assetjament, és permetre que passi.”

Tot seguit, ens han enviat un Comunicat on ens proposen un tast del que seran els sis primers mesos de la Temporada 2019/20, la dels seus primers 10 anys. Us el reproduïm:

Quan se celebren aniversaris rodons s’acostumen a fer resums, balanços, projeccions del que vindrà… Doncs ara que celebrem la primera dècada com a sala de teatre, volem mirar-nos al mirall i veure, una mica, qui som.

La Sala Flyhard som una sala productora, és a dir, produïm la major part de les obres que programem. A diferència d’altres espais, programem pocs espectacles durant la temporada, uns 5 o 6 com a màxim. Intentem que aquests muntatges hi estiguin al màxim de temps possible (com a mínim 4 setmanes, però la majoria de les produccions, 8 setmanes en total). No tenim multiprogramació, només tenim un espectacle programat a la vegada, i això permet que la sala es transformi absolutament en cada muntatge que aixequem. Per aquesta raó hem pogut convertir el petit escenari de 3 x 4 m en una casa en construcció on s’hi ha encastat un cotxe, en un lavabo on s’hi està instal·lant un luxós jacuzzi, en una cuina que es fon amb la lluna i en tants altres espais.

I justament aquest 3 x 4 que d’entrada pot semblar una limitació és el mateix que dona ales als equips artístics amb qui treballem per deixar anar la seva imaginació i la seva valentia. I també és el mateix que fa que l’espectador se submergeixi absolutament en cadascuna de les històries, que en formi part, gairebé literalment, ja que està pràcticament dins l’espai escènic.

La nostra sala és com una capsa de llumins, petitíssima, on cada petit detall pren una magnitud que a priori és invisible. I com es transforma en tots aquests mons diferents una minúscula capsa de llumins? Doncs amb molta cura, amb un treball minuciós, detallista, en molts moments gairebé preciosista. I d’aquesta transformació n’és responsable molta gent, començant pels dramaturgs i directors -que ens proposen espais que d’entrada ens semblen impossibles però que sempre s’acaben realitzant- i continuant pels intèrprets, que l’omplen de veus, d‘emocions i d’accions. Però, sobretot, en són responsables els escenògrafs, els il·luminadors, els dissenyadors de so, de vestuari i tots els professionals que s’impliquen en cada una de les produccions. I el més probable – i per nosaltres, incomprensible- és que no els veieu mai nominats a cap premi per la feina duta a terme a la Flyhard, però us assegurem que transformar aquest 3 x 4 té un mèrit extraordinari.

Que això serveixi com a reconeixement i agraïment als professionals, detallistes i preciosistes, que transformen la nostra estimada capseta de lluminsen mil mons imaginables i l’encenen en cada producció.

SETEMBRE 2019
#KaraokeSF
Col·laboració amb l’ESCACEnguany engeguem una col·laboració amb l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya), que es materialitzarà en la representació a la Flyhard d’un dels espectacles realitzats, com a treball de final de curs, per part dels alumnes de l’escola. Es tracta de l’espectacle KARAOKE, escrit i dirigit pels alumnes de 4rt curs de Guió i amb escenografia dels alumnes de 4rt curs de Direcció Artística.​Des de la Fyhard sempre hem buscat establir ponts entre el teatre i l’àmbit audiovisual: formalment i temàticament, les nostres propostes han estat sovint definides com a cinematogràfiques; hem comptat amb creadors provinents del món audiovisual (Marc Crehuet, Alejo Levis, Carmen Marfà i Yago Alonso, etc.); i algunes de les nostres produccions s’han convertit en llargmetratges (és el cas de LITUS de Marta Buchaca, LA POLS, de Llàtzer Garcia, o EL REI BORNI de Marc Crehuet).

Per altra banda, la recerca d’autoria jove és una constant en la nostra programació, per tant, trobem que té molt sentit col·laborar amb l’ESCAC, ja que es conjuguen aquests dos factors: creadors novells i diàleg entre teatre i àmbit audiovisual.

KARAOKE estarà en cartell al setembre de 2019, dues úniques setmanes.
—————————————————-

OCTUBRE/NOVEMBRE
#SàpiensSF

Concebem la Flyhard com un espai de creació, un laboratori artístic on dur a terme projectes que han de poder tenir més recorregut, ja sigui saltant en altres espais de la ciutat de Barcelona o fent gira.

Si un espectacle pot tenir més vida, busquem espais on pugui tenir-la, ja sigui fora de casa o tornant-hi.

SÀPIENS, de Roc Esquius i dirigida per Sergi Belbel, es va estrenar el gener de 2018 i va estar en cartell durant dos mesos exhaurint totes les localitats. Posteriorment va fer una bona gira per Catalunya. Convençuts del potencial de l’espectacle, el tornem a programar a la Flyhard durant dos mesos, amb una novetat: Marta Bayarri substituirà Mireia Portas i farà tàndem amb Enric Cambray.

SÀPIENS estarà en cartell l’octubre i el novembre de 2019.
—————————————————-

DESEMBRE/GENER
#LoNuestroSF
TEXT SELECCIONAT EN LA CONVOCATÒRIA DE TEXTOS 19-20


Al desembre de 2018 vam obrir una convocatòria per a rebre textos de cara a configurar la temporada 19-20. Vam rebre més de 100 propostes de les quals n’hem escollit una: LO NUESTRO, d’Eu Manzanares.

Eu Manzanares, amb qui havíem comptat com actriu a Estat Decepció, ha escrit peces curtes, guions per a televisió i cinema i dramatúrgies per a tallers de teatre i els textos Un apret blau-cel, Deixalles i Idoti, Iranti (seleccionat com a text català contemporani del Cicle de Lectures Dramatitzades de l’Associació d’Actors i Directors de Catalunya). LO NUESTRO és, doncs, el primer text que estrena com a producció en el circuit professional. Una opera prima fresca, honesta i divertida que estarà en cartell el desembre 2019 i gener de 2020.
—————————————————-

MARÇ/ABRIL
#LacaixaSF
Ja vam comptar amb Carmen Marfà i Yago Alonso la temporada 17-18, quan van presentar OVELLES, el primer text d’aquest tàndem de guionistes que esdevenia producció teatral. Ens vam entendre tan bé i ens encaixa tant la seva manera d’explicar les històries que hem volgut donar continuïtat al seu projecte i aixecar aquest segon text.

LA CAIXA reflexiona sobre la mort, sobre la importància d’acomiadar-se i de les diferències entre joves i grans a l’hora d’encarar-la. Un cop més, parteixen dels vincles familiars per explicar una història amb el to humorístic que tant els caracteritza.

Author