La Sala MAC del Mercat de les Flors es transformarà els dies 25 i 26 de gener per acollir la coreògrafa Raquel Klein. Serà l’estrena absoluta de la seva primera peça Wu Wei, tot i que es va poder veure en mig format en el marc de la passada Quinzena Metropolitana de Dansa. Es tracta d’una coreografia d’inspiració taoista, que convida el públic a aturar-se i contemplar.
Aquest divendres, la directora del Mercat de les Flors Àngels Margarit ha presentat amb notable satisfacció als mitjans a la Raquel i als dos musics que l’acompanyen en directe, Adrià Juan i Albert Tarrats. Satisfacció sobretot, perquè a més d’haver tingut la Raquel en Residència, forma part d’un intercanvi del Mercat amb artistes de Hong Kong. “Klein és molt jove però ja porta a la motxilla una trajectòria sòlida”, apunta la directora. Ha treballat amb la Cia Siberia / Paloma Muñoz a La piel vacía, amb Eulàlia Bergadà a Gold Dust Rush, (Festival Grec), i ha participat a diversos projectes de Lipi Hernández, com ara El Canto de los Caballos que va poder veure’s al festival SÂLMON. La seva peça 1’28 va guanyar l’ArtJove2017 i MM&I al Certamen Coreográfico de Madrid 2017
Wu Wei és fruit d’una recerca sobre la percepció del temps. És una peça on el no-res i allò subtil prevalen a l’acció. Està construïda amb petites accions coreogràfiques sense un temps estable, on els cossos, que vaguen i reposen sobre estructures, busquen el desequilibri i la complexitat. Un viatge visual i sonor que proposa la contemplació, tot i que Klein puntualitza: “No és una peça contemplativa i prou. Hi ha una part que si, però és un viatge que et porta a un lloc i es va familiaritzant amb el públic, que va coneixent els moviments que es van ampliant. És una evolució constant del so i del moviment.”
UNA TRANSFORMACIÓ SINGULAR
A la presentació en petit format a la Quinzena, Klein va descobrir que l’espectacle necessitava molt la proximitat del públic. Aprofitant l’ocasió de l’estrena absoluta de la peça completa, s’ha tapat part de la platea i s’ha allargat l’escenari, de manera que la Sala MAC té ara capacitat per uns 350 espectadors, disposats al costat de l’escenari en una única banda, però en dues estructures formant angle recte. “M’interessen molt els recorreguts geomètrics. No tots anem sempre alhora, és el mateix concepte i prou. El públic escollirà com vol seure,” diu la coreògrafa, al que Àngels Margarit afegeix “La MAC acull, així, l’arquitectura de la peça!” Efectivament, Raquel Klein és molt primmirada pel que fa a l’espai escènic, els buits, els plens… Això és degut a que va abans d’anar a l’IT va estudiar interiorisme i decoració.
LA CREACIÓ
Quan encara no s’havia acabat de formar la peça, va sorgir l’ocasió d’anar a Hong-Kong, conèixer artistes d’allà… “una oportunitat que et permet adquirir molta informació, més que viatjant d’una altra manera!” assegura la Raquel. Després, es produeix l’intercanvi amb el Mercat. Àngels Margarit precisa que “no és un intercanvi enter persones. Permet conèixer una comunitat diferent, quins artistes hi ha, què fan… A nosaltres ens serveix també per projectar un calendari de temporada per quan puguin venir.”
L’artista explica que, malgrat haver anat a la Xina, el títol Wu Wei ja existia: “Vol dir No Fer, no forçar accions. Inicicalment tenia un altre títol, però llegint vaig trobar aquest concepte de deixar anar els cossos, no forçar res… I el vam adoptar!” Sobre si els va costar allargar la peça respon que “no, cap problema! Ja parla dels buits, de buidar i d’emplenar. Inicialment durava 39 minuts i, sense forçar res, hem arribat als 50 minuts.”
Albert Tarrats ens parla una mica sobre el treball dels músics: “Ens hem marcat una manera de treballar d’acord amb la Raquel. Té veure més amb el procés de creació que amb la interpretació musical. Anem improvisant amb la coreografia i amb altres canvis marcats. Cada dia en fem, cada dia és diferent!!”, assegura. La interpreten amb instruments, però també amb objectes diversos que fan sorolls controlats. La música va entrant junt amb el moviment. :
Wu Wei és una peça per a cinc ballarins, Jacob Gómez, Martina Rocosa, Alexa Moya, Carlos Roncero i Blanca Tolsá, que es mouen pels sons en directe dels músics Adrià Juan i Albert Tarrats.
Dissabte: CONVERSA DESPRÉS DE LA FUNCIÓ ENTRE L’ARTISTA I ROBERTO FRATINI
Wu Wei és una coproducció del Mercat de les Flors, Teatre Principal de Palma. Amb la col·laboració de Teatros del Canal, EiMa, Graner fàbrica de creació, La Caldera-Les Corts centre de creació. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Sala MAC
Dies 25 i 26 de gener
20 h (dg 18 h)
Preu: 12 € compra entrada