Entre el 13 i el 31 de març se celebrarà a 9 ciutats de Catalunya la Segona edició de la Quinzena de Dansa Metropolitana, un projecte comunitari per celebrar la dansa que neix fruit de la complicitat dels programadors de diversos municipis. Si bé l’any 2018 van ser 6 les ciutats implicades, enguany i degut a la gran acollida que va tenir la primera edició, la Quinzena creix en tres escenaris i el que això implica en l’oferta. Ja en són 9: Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, El Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i Viladecans. A més de l’exhibició, la Quinzena organitza també propostes comunitàries com ara tallers, assaigs oberts i altres activitats. Aquest divendres s’ha presentat en roda de premsa, amb l’assistència de representants de tots els teatres i municipis implicats.

Cesc Casadesús, en qualitat de  representant de l’ICUB, ha obert l’acte destacant també la voluntat de la Quinzena de “portar al dansa a llocs on normalment no hi arriba. Som gent que estima la dansa. La nostra manera de treballar és peculiar: no ho fem amb càrrecs sinó com a representants dels nostres municipis que hem anat sumant coneixements.” I afegeix que “hi ha des de dansa africana a la més contemporània. La idea és mostrar pluralitat. I tenim una novetat respecte a l’any anterior: ja hem fet coproduccions! Crec que es pot dir que la Quinzena està agafant una envergadura de Festival!”

Pep Tugues, responsable del Teatre-Auditori de Sant Cugat, ha dit que “estem molt contents que enguany se’ns hagi convidat a participar a la Quinzena. Nosaltres recolzem la dansa al carrer i a la sala. Ens agradaria que s’originés un intercanvi de públics entre les diferents ciutats que formem la Quinzena, tenim ganes de intercanviar produccions amb sales com l’Hiroshima, l’Antic Teatre… llocs que ofereixen un producte diferent que pot interessar a la gent de Sant Cugat.”

Magda Puyo directora de l’Institut del Teatre de la Diputació, reivindica “la qualitat d’especialista de l’IT i també us dic que reivindicaré que el desenvolupament de la dansa és imprescindible i que cal continuar treballant. No ens podem permetre que grans figures que neixen aquí, a casa nostra, marxin a treballar a l’estranger. El potencial artístic és molt bèstia i hem d’aconseguir que treballin en condicions.

La dansa s’expandirà, doncs, per diferents espais d’aquestes ciutats i, les que ho permetin, com Barcelona, també portaran la dansa a carrers, places, espais singulars, metro, bus, teatres o cinemes. Seran al voltant de 194 activitats que es desenvoluparanen 127 espais. Pel que fa a espectacles sencers n’hi haurà 73, dels quals 56 els signen companyies professionals de la talla de Mal Pelo, La Veronal, Thomas Noone Dance, Sol Picó, Israel Galván i Gelabert Azzopardi Companyia de Dansa, entre d’altres. De totes les activitats, 112 són gratuïtes i 67, amb entrades per menys de 20 euros.

L’ESPECTACLE INAUGURAL I LA CLOENDA
L’espectacle inaugural de la Quinzena de Dansa 2019 tindrà lloc el dia 13 a l’Avinguda de la Catedral de Barcelona (19 h), amb Block, “una espectacular fusió de dansa i circ de la companyia anglesa Motionhouse & NoFit State, que vàrem veure a Tàrrega i ens va impactar,” diu Casadesus. Aquesta proposta que “desafia els límits del cos humà”, es podrà veure a totes les ciutats participants en diferents dies.

Pel que fa a la cloenda, els nou municipis la faran el dissabte 30. amb l’activitat Tothom balla, una jornada participativa que engegarà al punt del migdia. Cada ciutat escollirà el seu espai i es farà per arreu al mateix moment. A Barcelona tindrà lloc a la Plaça dels Àngels i és obert a la participació de tothom: persones anònimes, infants…

I la Quinzena acabarà amb dansa vertical nocturna al poliesportiu, “que cadascú allargarà al seu gust amb el nom genèric de Territori Dansa.”

S’ha destacat d’aquesta edició la programació d’espectacles en espais no teatrals que s’estén per totes les ciutats de Dansa metropolitana, i ha comptat amb la complicitat de Barcelona Districte Cultural, a Barcelona, i dels centres culturals. Entre d’altres, destaca l’arribada de la dansa al cine amb deu cinemes que programaran pel·lícules sobre el món de la dansa o enregistraments de grans ballets.

ALGUNS GRANS NOMS AL PROGRAMA

Seria impossible citar les nombroses actuacions, però us volem anticipar alguns dels noms participants a aquesta Segona Quinzena. Preneu nota:
La Nuit, nos autres, de Aina Alegre i STUDIO FICTIF, Sala Hiroshima, dies 15 i 16.

El nom, de Gelabert Azzopardi Companyía de Danza, TNC, del 13 al 17 de març.

Pasionaria, de La Veronal, Mercat de les Flors, del 14 al 17 de març.

Likes, de Núria Guiu, Auditori Sant Martí, Barcelona. Dia 15.

What is the word, de Constanza Brncic / La Sospechosa, Auditori de Sant Ildefons, Cornellà, dia 16.

Mix-en-scene, de Amaranta Velarde i Alba G. Corral, La Caldera de Les Corts, dies 16, 22, 23, 29 i 30.

Pixel, de CCN Créteil & Val-de-Marne / Cie Käfig, dir. Mourad Merzouki, creador de hip-hop. Teatre Sagarra de Santa Coloma, dia 23.

Via kanana de Gregory Maqoma (Soweto, 1973) i Via Katlehong Dance, amb ballarins sudafricans. ,Teatre Joventut de L’Hospitalet de Llobregat, dies 15 i 16.

Carmina Burana, de Crea Dance Company i Maria Rovira. Teatre Auditori Sant Cugat, dia 16.

El Amor Brujo, de Israel Galvñan. Teatre Zorrilla, Badalona, dia 16

Flamingos. Albert Quesada. Mercat de les Flors, del 21 al 24.

Dancing with Frogs, de Sol Picó. Teatre Joventut de l’Hospitalet, dia 22,

Nowhere in Particular, de Sònia Gómez, David Climent i Pere Jou. Auditori Sant Ildefons, Cornellà. Dia 23.

Achterland. Anne Teresa de Keersmaeker / Rosas. Mercat de les Flors, del 27 al 30.

On Goldberg Variations / Variations, de Mal Pelo. TNC, del 28 al 31 de març.

Quatre Octaves i mitja, de Rosa Muñoz i Mònica Muntaner. L’Antic Teatre, del 28 al 31 de març.

Electra, del Ballet Nacional de España. Teatre Auditori Sant Cugat, dies 29 i 30.

Le Ça, de Sònia Sánchez. Auditori Sant Ildefons, Cornellà. Dia 29.

Trama, de Roser Lopez Espinosa. Àtrium de Viladecans, dia 30.

Kaash, the Prom, In memoriam, Whim. Cia. IT Dansa, Teatre Joventut de Santa Coloma, el 30 de març.

I molts més! El Colectivo “HOP” serà l’encarregat de realitzar intervencions multidisciplinàries que fusionen els balls urbans, africans, el circ i la dansa contemporània en alguns trams de les línies L2, L5, L9 Nord i Sud, i L10 Sud.

Casadesús ha volgut ressaltar la programació familiar com  “una de les prioritats” amb peces com com Quadres d’una exposició del Centre de Dansa de Catalunya o Nudos de Da.Te Danza. Una altra prioritat és la circulació d’espectacles. Alguns d’ells es repeteixen en un parell o més de municipis.

EL PRESSUPOST

Se xifra en 1.400.000 euros (200.000 més que la passada edició) , una xifra assolida a partir de moltes aportacions. Entre elles, 800.000 les aporta l’ICUB; 200.000 l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona i 50.000 l’Àra Metropolitana. Falta afegir les aportacions de cada Municipi.

Ho deixarem aquí perquè les activitats són inacabables. Existeix un programa on està tot perfectament detallat. També podeu contactar amb el web de la Quinzena:

www.dansametropolitana.cat/

I diuen que no patiu pels preus perquè hi ha un munt d’activitats gratuïtes i moltes ofertes assequibles.  

Author