Del 5 al 8 de març, es podrà veure al Mercat de les Flors ContraKant, de Societat Doctor Alonso. És una estrena absoluta i serà la segona de les peces previstes dins la Constel·lació, que dedica el Mercat de les Flors a aquesta companyia. A ContraKant, Societat Doctor Alonso contradiu el determinisme kantià de que tot està fixat a priori. I ho fa amb el seu personal llenguatge on la dificultat de conceptes filosòfics s’entrellaça amb l’humor per tal de facilitar la seva comprensió. Es tracta d’un projecte d’investigació en torn la figura del filòsof alemany Immanuel Kant i les seves teories sobre l’espai i el temps. Una peça divertida i alhora reflexiva.
Contrakant és una peça feta i interpretada per 8 persones amb cossos i procedències ben diferenciades, que es barregen i contagien de tal manera que esdevenen un centpeus humà que es mou exposat al caos contínuament, generador de moments a vegades còmics, a vegades absurds, a vegades lírics, a cops patètics i de tant en tant sublims. Aquest súper cos humà té la capacitat de generar espai/temps i xoca i desborda el teatre com a estructura creada apriorísticament com el lloc per la “visió”.
L’espectador, al principi, se sentirà part d’aquesta estructura Kantiana amb les seves expectatives i fins (telos, que en grec vol dir fi, com el teló que posa inici i fi a una obra), per a, després, sentir-se travessat pel caos, l’accident i allò imprevisible, que ens posa en contacte amb el present més absolut. La peça barreja dansa amb veu i paraula i un treball sobre els límits de l’espai amb la intenció de fer-los desaparèixer.
L’ESPECTACLE
És un projecte d’investigació en torn la figura del filòsof alemany Immanuel Kant i les
seves teories sobre l’espai i el temps. La companyia vol posar en dubte els famosos
“a priori” segons els quals Kant diu que veiem i entenem la realitat, treballar amb
la idea de que són els objectes i les accions les que creen espai i temps, i no les
estructures ni les idees a priori que parteixen del nostre intel·lecte i que són
inevitables, com afirma Kant. I també que aquesta idea a priori del temps va ser i
és la que va generar el gran fantasma del futur, base innegable de tota la pràctica
econòmica i política que sustenta el sistema capitalista en el qual vivim.
El procés ha estat un treball de insistència sobre les dues pràctiques que configuren la proposta. Un anar coneixent les eines i anar-les polint al mateix temps que anàvem consolidant la idea de que havíem, si volíem ser radicalment contrakantians, d’acceptar i fer-nos forts en la idea de que cada dia la representació d’aquesta peça serà completament diferent.
Direcció Sofia Asencio i Tomàs Aragay
Creació i interpretació:
Hipólito Patón, Lluc Baños, Tamara Ascanio, Maria Garcia Vera, Ruben Atmetller,
Txubio Fernández, Alex Solsona, i Sofia Asencio
Música Ruben Lardín
Espai escènic i il·luminació CUBE
Vestuari Jorge Dutor
Coproducció Mercat de les Flors i Societat Doctor Alonso