La teoria de gènere portada a la dansa per Pol Jiménez i Juan Carlos Lérida 

11.10.2018

Author

Els dies 16 i 17 de novembre, Pol Jiménez presenta a Hiroshima el seu darrer espectacle, La Oscilante, amb direcció de Juan Carlos Lérida.

La Oscilanteés un treball sobre l’alteritat, que desdibuixa les figures assignades a cada rol (el femení i el masculí) a la dansa espanyola. Els passos i les postures tipificades per la tradició en un sistema binari, seran reinterpretades des de la gestualitat i la impecable tècnica del jove artista Pol Jiménez.

La seva investigació al voltant de la dansa espanyola i el flamenc el porta a construir un moviment singular i estilitzat. Oscil·lant entre aquests dos pols, masculí i femení, entre allò corb y allò vertical, entre allò lineal i allò discontinu, Jiménez abordarà les possibilitats expressives d’una dansa agènere.

Pol Jiménez és un dels ballarins més interessants de les noves generacions sortides del Conservatori Professional de Dansa i, per a aquesta aventura, compta amb la direcció de Juan Carlos Lérida, un soci ideal amb el qual experimentar en aquests llenguatges. 

Pol Jiménez proposa un taller vinculat a aquesta peça que es realitzarà el 19 de novembre de 10 h a 14 h. 

SOBRE EL PROJECTE

L’origen del projecte La Oscilante, se sustenta en entendre el moviment com una acció sense gènere i la dansa com un acte de transformació i parteix del desig d’investigar sobre la possibilitat de crear un cos, a la dansa espanyola, que no balli ni en femení ni en masculí, un cos que no estigui sotmès a les estructures del binarisme. El que Pol Jiménez imagina com un cos agènere. Veure la dansa espanyola moure’s des d’un altre lloc i des d’un altre pensament, ens portarà a generar altres formes, altres estructures i altres plantejaments, així com a materialitzar una dansa expandida que ens parli de les inquietuds i els cossos de l’actualitat.

La Oscilante ens parla de l’alteritat, de moure’ns a l’uníson per sinuositats i verticals, irregulars o ben traçades, revelant així la vibració constant del binari. Pol Jiménez en el ball i Juan Carlos Lleida en la direcció i coreografia, investiguen sobre el binari de la dansa espanyola per desentranyar les possibilitats d’una dansa agènere. En l’oscil·lació entre el masculí i el femení i en les alquímies de passes i postures apareixen noves perspectives del propi gènere. Han seleccionat aquelles que transformen els cossos, i la lectura i comprensió dels seus moviments.

Pol Jiménez és un artista emergent format en dansa espanyola i flamenc, sempre a la recerca de nous codis i interrogants de l’escena i el pensament contemporani per nodrir les seves creacions. La seva línia d’investigació parteix fonamentalment, de la improvisació i del qüestionament de la seva pròpia base de formació, portant-lo a situar el cos en territoris desconeguts. Tot i la seva joventut, compta amb una trajectòria intensa com a ballarí i coreògraf, havent treballat amb companyies o coreògrafs com la Fura dels Baus, Cesc Gelabert o Juan Carlos Lérida.

 

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Divendres 16 i dissabte 17 de novembre, 20:30 h
La Oscilante, de Pol Jiménez, amb direcció de Juan Carlos Lérida (Catalunya). Dansa espanyola / flamenc. Estrena. Sense text. 60 min

Sala Hiroshima. http://www.hiroshima.cat/home/

Author