La trobada ‘RBLS: Joves i Teatre’ tanca la II edició del festival RBLS, nascut per a la normalització del teatre per a joves

10.23.2018

Author

En el marc de la segona edició de RBLS Festival Teatre Jove, els passats 15 i 16 d’octubre va tenir lloc la 2a Trobada RBLS Joves i Teatre, dues jornades de diàleg i treball que van convocar el sector per avançar en la normalització del teatre per a joves a Catalunya. La jornada professional Teatre jove. Creació de circuit (16 d’octubre) va reunir una quarantena de persones vinculades al teatre jove a la Fundació SGAE Catalunya per donar un primer pas per a la creació d’un circuit de teatre per a adolescents a Catalunya.

Entre els participants hi va haver representants del  Departament  de Cultura i Ensenyament, l’Institut Català d’Indústries Culturals i l‘Institut de Cultura de Barcelona; i programadors, companyies, formadors, responsables de teatres, festivals i fires, entre els quals destaquen les sales de Barcelona  Jove Teatre Regina i la Fènix, Flyhard, Escenari Brossa i Tantarantana; representants del teixit cultural del territori com l’Aula de Teatre de Mataró, la Mostra de Teatre d’Igualada, El Galliner de Girona i el de Manresa, Manlleu Actua o el Teatre Municipal Ateneu d’Igualada. L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) i la d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) van ser algunes de les associacions professionals ique van intervenir en la sessió de treball.

La jornada va servir per conèixer a fons els aspectes a treballar en la creació d’un circuit, com ara la comunicació directa amb el públic jove o la recerca de complicitats amb les administracions, i es van plantejar solucions aplicables a curt termini. La trobada es va concebre com una primera jornada de treball que preveu properes sessions per continuar desenvolupant el projecte, amb l’objectiu de crear una Plataforma de Teatre per a Adolescents i una segona jornada de treball prevista per al mes d’abril de 2019 a la Mostra d’Igualada. Abans, però, s’hauran dut a terme ja les següents accions:

1.   Creació d’una marca que identifiqui els espectacles que poden ser especialment recomanables a nois i noies de 13 a 20 anys.
2.   Elaboració d’una base de dades amb informació dels teatres, companyies, iniciatives (cicles, fires, festivals) etc. que treballin el teatre per a joves.
3.   Creació d’un catàleg complet d’espectacles per a públic adolescent (amb filtres relacionats amb el gènere dels espectacles, el llenguatge utilitzat, etc.). La base d’aquest catàleg és el ja existent al portal butakateatrejove.net, que es beneficiarà de la informació proporcionada per companyies, teatres, festivals, etc.

El grup impulsor encarregat de dur endavant aquestes accions prèvies està constituït per Mariona Campos Solé, directora del Jove Teatre Regina; Júlia Duran, de Butaka Teatre Jove; Clara Matas, gestora cultural; Joan Morros, fundador i coordinador del Galliner, entitat programadora dels teatres  Kursaal i Conservatori de Manresa; Isabella Pintani, impulsora del TEEN Friday de la Sala Fènix i Carme Tierz, directora artística de RBLS Festival Teatre Jove.

Les jornades professionals del festival Rbls van concloure amb el compromís de crear un circuit català estable de teatre per a adolescents i l’aportació d’algunes claus per normalitzar aquest teatre al nostre país.

CAP A LA NORMALITZACIÓ DEL TEATRE PER A JOVES
La 2a Trobada RBLS ‘Joves i Teatre’ va completar-se el 15 d’octubre amb la jornada internacional Normalització del teatre per a joves. Models internacionals, una cita amb pedagogs teatrals d’Alemanya i Itàlia i altres professionals especialitzats en teatre i joves que va tenir lloc a l’Institut del Teatre. A través de la seva experiència, els ponents, impulsors de projectes i festivals centrats en públic adolescent i jove, ens van indicar algunes vies per avançar en la normalització d’aquest teatre al nostre país.

ÈXIT D’OCUPACIÓ DE LA PROGRAMACIÓ ARTÍSTICA
RBLS Festival Teatre Jove va tancar l’edició amb una mitjana d’ocupació al Teatre Tantarantana del 95 %, una dada que certifica l’interès de la proposta entre el públic adolescent, jove i (també) adult. El festival va celebrar la seva segona edició de l’11 al 16 d’octubre amb l’objectiu de contribuir a acostar les arts escèniques als/a les adolescents i joves de la ciutat. El festival va programar 5 peces professionals, un cicle off centrat en l’acceptació i definició del cos i la identitat i un projecte escènic comunitari realitzat per l’equip d’Assaltem l’Escenari amb nois i noies de la Fundació Pare Manel i del Kasal de Joves Roquetes. RBLS va oferir també tallers formatius al CC Cotxeres Borrell.

 

 

Author