La VIII edició de Temporada Alta a Iberoamèrica presenta més de 20 propostes a Buenos Aires, Lima i Montevideo de l’1 al 21 de febrer

01.20.2020

Author

El festival Temporada Alta aposta una vegada més per la internacionalització de l’escena del país i ja es prepara per saltar l’oceà. Aquest mes de febrer portarà quatre propostes a l’altra banda de l’Atlàntic, en el marc de la VIII edició de Temporada Alta Iberoamèrica. Repetint la fòrmula de la passada edició, que per primera vegada s’apostava perquè una producció pròpia del festival fes el salt a Iberoamèrica – Tierra Baja amb Lluís Homar- aquest any es presenta Kassandra, coproduïda amb el TNC.

A l’edició iberoamericana d’enguany també s’hi podran veure A.K.A (Also Known As) amb Albert Salazar de protagonista, Hasta agotar existencias (Ensayando para que la muerte de mí madre no me pille desprevenida), de la barcelonina Veronica Navas RamírezParias, el darrer muntatge de l’aragonès Javier Aranda.

Aquest any Temporada Alta a Iberoamèrica programa 21 espectacles diferents, dels quals 4 del país, d’11 nacionalitats europees i llatinoamericanes, i més de 60  representacions, a les 3 capitals d’Argentina, Uruguai i Perú. Teatre, dansa contemporània i experimental, creació contemporània, circ i noves dramatúrgies procedents principalment de Catalunya, Espanya, Xile, Portugal, Mèxic, França, Veneçuela, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, a més de les tres nacionalitats amfitriones, que acullen una programació intensa que circula per les tres ciutats durant aquestes tres setmanes de Festival.

INTERNACIONALITZACIÓ DE L’ESCENA CATALANA
Kassandra, un text de Sergio Blanco, dirigit per Sergi Belbel i interpretat per Elisabet Casanovas, presenta el mite grec de Cassandra des d’una òptica actual.

A.K.Ade Daniel J.Meyer i direcció de Montse Rodríguez Clusella, Albert Salazar interpreta un jove que s’enfronta a prejudicis racials.

 

I amb Hasta agotar existencias (Ensayando para que la muerte de mí madre no me pille desprevenidaVerónica Navas Ramírez ens parla, a través del teatre documental, de les relacions mare-filla.

Els dos monòlegs es podran veure a les tres subseus mentre que la proposta de la dramaturga barcelonina es veurà a Buenos Aires i Montevideo. A la programació de producció catalana al festival, s’hi han de sumar els textos que participaran al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic que se celebrarà, per segon any, a Buenos Aires: Laura Gost amb Matar al padre Concha Milla amb El ascensor.

Foto: Javier Macipe

Pàrias

Completa la programació del país que viatjarà a Iberoamèrica l’espectacle Parias, una proposta inspirada en personatges clau de la literatura universal que el titellaire aragonès Javier Aranda ja va presentar en l’edició passada de Temporada Alta (Girona) i que ara s’estrena a les tres subseus.

La programació de Temporada Alta a Iberoamèrica és possible gràcies a la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, organisme que promou la llengua i la cultura catalana al món. La programació a Buenos Aires també compta amb la col·laboració d’Iberescena, un programa del govern central que promou la cooperació en l’àmbit de les arts escèniques.

El projecte, que el festival gironí va promoure ara fa set anys i ha fet créixer any rere any, té com a objectiu establir un pont d’intercanvi entre l’escena del país i la iberoamericana, donant a conèixer la dramatúrgia pròpia i els creadors. Més enllà de la programació, el festival suposa un punt de trobada i intercanvi  entre artistes i professionals que hi acudeixen. I és també una oportunitat per generar i ampliar el circuit d’espectacles internacionals que promou Temporada Alta en Gira, i que ara permet estrenar a Iberoamèrica el muntatge d’Elisabet Casanovas.

TORNEIG DE DRAMATÚRGIA TRANSATLÀNTIC
Amb Laura Gost, Concha Milla, Benjamín Gáfaro i Valeria Di Toto

Un any més el Mediterrani i el Río de la Plata s’enfrontaran al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, a la sala Timbre4 i en el context de Temporada Alta en Buenos Aires (TABA). En aquesta nova edició, la finalista i la semifinalista del torneig català, Laura Gost i Concha Milla, pujaran al ring per lluitar amb els escriptors argentins Benjamín Gáfaro i Vaeria di Toto, guanyadors de la segona edició del Torneig de Dramatúrgia Argentina realitzat a Timbre 4 el desembre de 2019.

El Torneig Transaltàntic, que compta amb la col·laboració de la Fundació SGAE, es desenvoluparà en dues rondes prèvies classificatòries que enfrontaran un text català amb un d’argentí cadascuna, i la final en la que hi participaran els guanyadors de cada eliminatòria.

Fins al moment han guanyat el torneig transatlàntic els autors Roger Peña (El recambio), Pere Riera (Red Pontiac), Jordi Galceran (El Crédito), Leandro Airaldo (Enamorarse es hablar corto y enredado), Tocar mare de la mallorquina Marta Barceló i, l’any passat, Cristina Clemente, amb el text Las lentes para mirar cargadores. 

Buenos Aires completa la seva programació amb activitats complementàries: xerrades, workshops, una festa d’inauguració… que permeten aprofundir en la programació i potenciar l’intercanvi entre artistes i professionals.

PROGRAMACIÓ IBEROAMERICANA
Per als tres països (Argentina, Perú i Uruguai) socis del festival i amfitrions, Temporada Alta suposa una oportunitat d’intercanvi de programacions i l’ocasió de poder programar en xarxa propostes vingudes de Catalunya i la resta d’Europa. El que va començar essent una petita mostra de teatre català a Argentina, gràcies a la vinculació del festival català amb Timbre 4 i el seu director Claudio Tolcachir, ha esdevingut un festival amb programació internacional que es desenvolupa en tres països diferents.

D’Uruguai cap als altres països arriba la proposta Terrorismo emocional, de Bruno Contenti; Perú aporta a la programació una història sobre el plaer de les petites coses de la Compañía Animalen, Solo cosas geniales, i la programació provinent d’Argentina inclou Perdón, un nou espectacle del Duo Sutottos iQue todas las vaquitas griten mu, de Grupo Mínimo.

De la resta de països iberoamericans es podran veure dues propostes xilenes, Amanecerá con escombros sobre el suelo, d’Italo Gallardo i Pilar Ronderos i Carnaval, una proposta de la Cía. Teatro Anónimo.

Des de Mèxic, arriba el nou muntatge de Mariana Villegas, Este cuerpo mío, i Josefina la gallina puso un huevo en la cocina, espectacle de la reconeguda companyia Vaca 35 que es va poder veure l’any passat a la cartellera teatral barcelonina.

Per últim, es veurà un muntatge procedent de Veneçuela, Hay que tirar las vacas por el barranco, un espectacle que recull textos de l’espanyol Ricardo Ruiz Garzón i que compta amb direcció d’Orlando Arocha.

PROGRAMACIÓ EUROPEA
Amb la voluntat de créixer i fixar ponts culturals i consolidar-se en les seus del festival com aparador de l’escena europea, Temporada Alta Iberoamèrica programa propostes de diferents escenes de l’antic continent.

Des de Portugal, arriben dos espectacles: Cartas fora do Baralho, una proposta de teatre documental de la mà de Cristina Alfaite i Diego Bento, que es podrà veure a Buenos Aires i Colección de amantes, un text de Raquel André que es representarà a Lima. La programació inclourà també tres espectacles vinguts de França: Finir en beauté, una proposta de Mohamed El Khatib que es veurà a Montevideo i Buenos Aires, Perceptions, un muntatge de circ de la companyia Bivouac que es veurà a Lima i Mobile, de Jörg Müller, un espectacle que combina la dansa i el circ i que és una col·laboració entre França i Alemanya.

Per últim, també s’ha programat a Lima, una producció belga, Light Years Away, d’Edurne Rubio, i un espectacle italià, Joseph Kids, d’Alessandro Sciarroni.

TEMPORADA ALTA I LA COL·LABORACIÓ AMB PYRENART
Aquest any, com a novetat, més enllà de Temporada Alta a Iberoamèrica, el festival gironí treballa per la internacionalització a través de diveros programes, entre ells la xarxa Pyrenart. Aquest projecte territorial de la Unió Europea té com a objectiu incentivar la producció i les relacions escèniques als dos costats del Pirineu i per això, en el marc de diverses activitats, organitza també un viatge d’estudis a principis de febrer.

En aquest viatge, ha donat l’oportunitat a Temporada Alta de convidar a diverses companyies i equipaments (Animal Religion, la companyia de Lali Ayguadé, Cabosanroque i el Teatre Lliure) a viatjar a Xile, per tal de conèixer com s’organitzen i treballen dos festivals: el Santiago a mil i el Santiago Off. Representats de Temporada Alta així com membres de les tres companyies i membres del teatre barceloní, passaran una setmana a Santiago de Xile per realitzar diverses reunions de treball i trobar-se amb membres del festival sud-americà, per intercanviar experiències, establir relacions i fomentar així la internacionalizació de l’escena catalana.

Temporada Alta és membre de Pyrenart des del 2017 i fins a finals de 2020 juntament amb altres equiaments i festivals de banda i banda dels Pirineus: l’Occitanie en Scène de Montpellier, l’OARA de Burdeus, el CIRCA de Auch, Le Parvis Scène Nationale de Tarbes, l’Estive Scène Nationale de Foix, l’Ajuntament de Saragossa, el BAD, Festival d’arts escèniques contemporànies de Bilbao i l’Escuela de Teatro de Navarra de Pamplona.

Programació de Temporada Alta a Buenos Aires 2020 (del 5 al 12 de febrer):

A.K.A; Amanacerá con escombros sobre el suelo; Carnaval; Finir en beauté / Bello final; Hasta agotar existencias (Ensayando para que la muerte de mi madre no me pille desprevenida); Hay que tirar las vacas por el barranco; Josefina la gallina puso un huevo en la cocina; Kassandra; Parias; Solo cosas geniales; Terrorismo emocional.

 

Programació de Temporada Alta a Lima 2020 (del 4 al 21 de febrer):

A.K.A; Carnaval; Colección de amantes; Este cuerpo mío; Joseph Kids; Kassandra; Light years away; Mobile; Parias; Perceptions.

Programació de Temporada Alta a Montevideo 2020 (de l’1 al 15 de febrer):

A.K.A; Cartas fora do Baralho; Finir en beauté / Bello final; Hasta agotar existencias (Ensayando para que la muerte de mi madre no me pille desprevenida); Kassandra; Parias; Perdón; Que todas las vaquits de Argentina griten MU.

Consulta la programació completa de TA a Iberoamèrica

 

Author