La Villarroel acollirà Nenes i Nens, una coproducció d’Arriska, La Villarroel, Rerescenes i el Grec Festival de Barcelona. Significa el primer monòleg de l’actriu Anna Sahun amb un text del britànic Dennis Kelly, “d’aquells que no us podrem explicar res”, ha puntualitzat Joel Joan, director de l’espectacle. S’estrena el 27 de juny (amb una funció prèvia el 26) i la mala notícia és que de moment només se’n faran 13 funcions (fins al 7 de juliol.) Jo ja compraria l’entrada…
Joel Joan està molt content perquè és el primer cop que dirigeix a La Villarroel, i “a més, és un text colpidor, necessari i molt ben escrit, per un autor que també és el primer cop que es representa a Catalunya. També és el primer monòleg de l’Anna, el que li demana tot un altre registre… Estem contents!” Cesc Casadesús, director del Festival Grec, explica que “quan m’ho van portar ja teníem el Grec tancat però vaig llegir el text i és tan emocionant que em va deixar glaçat! El vam acceptar de seguida i hi ha poques funcions perquè li hem hagut de fer un forat. Però això s’havia de fer!”
NOMÉS UNES PINZELLADES…
Tot i amb l’advertència que no ens explicarà gran cosa, en Joel diu que “la protagonista és una dona empoderada, conscient, intel·ligent, que treballa de Productora Executiva de Documentals, que viatja… i ens explica la seva vida, davant d’un fet totalment inesperat. És divertida i tràgica a la vegada, i ha colpit tant l’equip creatiu com també colpirà l’espectador”, explica. I continua: “Ens va arribar gràcies a les traductores Carme Camacho i Neus Bonilla, que llegeixen molt i els hi ho vull agrair perquè estem descobrint moltes coses. Entre elles, que posa l’actriu contra les cordes i ens ha permès redescobrir a l’Anna com a actriu.”
El més sorprenent serà, però, la seva rara avís còmica: “És una Stand Up Comedy en clau de thriller. Una comèdia que, des del primer moment, perceps que amaga alguna cosa. T’està activant els sentits i, a la vegada, t’està fent riure. Té aquella cosa de no ser ben bé teatre, s’apropa al cabaret… L’espectador veu una persona que explica la seva vida en primera persona i com, a poc a poc, es va teixint el drama. I ja comença a patir pel com acabarà…”
L’Anna confessa que està una mica atemorida perquè és un llenguatge totalment nou per a ella. “No sóc monologuista, no sóc una actriu que expliqui acudits, vaja, no sóc el Buenafuente! I això és una professió. El monologuista no ha d’oblidar el públic perquè s’adreça a ell. En canvi, un actor, si.” I en aquest cas, una senyora amb el cap molt ben moblat puja a l’escenari per explicar la seva vida amb molt sentit de l’humor: “Els anglesos ja fa anys que fan un teatre que posa el públic contra les cordes! Jo, que no havia fet mai cap monòleg, primer veia una muntanya mol alta. Però en llegir el text i descobrir que era tan atractiu, ja vam dir: llencem-nos-hi!”
Sabem que hi ha moments en què el monòleg és interromput per escenes amb els seus fills, als que no veurem. Una pista: “Són escenes familiars que aporten informació subliminal. Hi ha un masclisme latent que pot ser tan malvat com ho és encara als països predominantment masclistes. Ens diu: Ep, que no som tan bons!” També gosen explicar que: “És una dona que et vas fent teva fins que passa una cosa. I és meravellós sentir com a espectador que, el que fins ara brillava, agafa una forma que no tenia. És un text que no es rendeix perquè, malgrat la tragèdia, l’espectador continua rient. És un puto thriller explicat en Stand Up Comedy!”
La creació no ha durat els dos mesos convencionals. Han estat un treball esgotador durant 6 mesos de feina. “Però m’he adonat que fent monòlegs també puc ser feliç a l’escenari. He de procurar que el públic no es perdi ni una coma, perquè no pot ser. I és tot un repte. Està meravellosament escrit”, assegura l’Anna, al que en Joel afegeix: “Sobre tot ens ha permès redescobrir l’Anna, que fa coses que no li havia vist fer mai. Tot el que li heu vist fer fins ara, no compta per res, l‘hem reformatejat!”, conclou.
GIRLS&BOYS
L’original Girls&Boys es va estrenar el febrer del 2018 al Royal Court Theatre, on es va poder veure fins al març del mateix any amb direcció de Lindsay Turner i interpretació de Carey Mulligan, actriu de Hollywood que ha aparegut en pel·lícules com El Gran Gatsby o Drive i guanyadora d’un BAFTA per la seva interpretació a Una educació. Posteriorment, durant el juny i juliol del 2018, l’obra es va traslladar al Minetta Lane Theatre, a Nova York, en coproducció amb Audible —companyia d’Amazon—, que també n’ha creat un audiollibre.
Un text dramàtic creat per l’escriptor i productor anglès Dennis Kelly, internacionalment conegut per les seves adaptacions per a musicals (Matilda el musical, premi Tony 2013 i Olivier 2012) i per les seves col·laboracions dins del món audiovisual (la sitcom Pulling, nominada als Bafta o thriller Utopia, que li va valer un Emmy el 2014).
Pel que fa al teatre, ha estrenat moltes obres seguint fidel al seu estil incisiu, amb tensió i suspens que li han valgut múltiples premis i han fet gira internacionalment.