La 28a edició de Temporada Alta arriba amb un centenar d’espectacles pensats perquè públic divers pugui gaudir de les arts escèniques. Seguint amb l’aposta de les darreres edicions, enguany el festival ha programat obres que provenen d’altres continents, noves produccions que després faran temporada teatral i també recull propostes del país. La nova edició, que tindrà lloc del 6 d’octubre al 9 de desembre a Girona, Salt i altres localitats de la província, aposta per espectacles que conviden a la reflexió i a repensar d’on venim, on som i quins són els reptes futurs que ens hem de plantejar com a societat. Aquest dilluns s’ha presentat als mitjans al Teatre Municipal de Girona i ha comptat amb la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; la regidora de Cultura de Salt, Núria Heras; i el director del Festival Temporada Alta, Salvador Sunyer.
En aquesta nova oportunitat per acostar el teatre, la dansa, el cinema o la música als espectadors, el festival ha escollit obres que reviuen textos universals de Shakespeare, Rodoreda, Pinter, Lorca, Bertrana, Zweig, Walser o Verdaguer. I també ha programat obres que tracten sobre la condició humana, sovint des d’una lectura més contemporània, com són per exemple O agora que demora, que parla sobre la immigració a partir del text de l’Odissea d’Homer, Iphigenia en Vallecas, sobre com el sistema deixa la joventut sense futur, o Macbettu, que afronta el conflicte del poder.
Un doble programa Shakespeare i de caràcter internacional serà l’encarregat d’obrir aquesta nova edició de Temporada Alta. Al ja mencionat Macbettu -teatre físic de la mà d’Alesandro Serra– el precedirà un Measure for Measure de la Royal Shakesperare Company dirigit pel seu director actual, Gregory Doran. Serà l’11 d’octubre al Teatre Municipal de Girona i donarà el tret de sortida a una programació d’espectacles que recull propostes internacionals (27 muntatges), produccions i coproduccions del festival (25), obres de creació contemporània (30) i de dramatúrgia catalana (56) amb un total de 96 espectacles i 223 funcions.
La programació escollida respon a una mantinguda aposta per la qualitat i la diversitat, arribant així a públic molt ampli que busca en el festival diverses formes d’apropar-se a l’art. Però el festival també es compromet amb la transformació social. Així, torna el projecte A Tempo, amb la Fundació La Ciutat Invisible que, per tercer any consecutiu, dona l’oportunitat que durant el curs escolar 2019-2020 el professorat es coordini amb diferents agents culturals per transformar l’aula a través de les arts. Les visites d’artistes a les escoles i l’assistència a assajos generals o funcions de forma gratuïta en són un exemple. Enguany, a la iniciativa d’aquest projecte educatiu se suma una nova iniciativa per portar gent jove al teatre -una de les grans preocupacions actualment de programadors i equipaments-, un programa fet per als joves i per joves: Artèria.
En l’àmbit de la internacionalització de l’escena del país, Temporada Alta fa anys que treballa per establir complicitats amb altres festivals i projectes europeus que facin possible que els artistes puguin ampliar el seu circuit i públics, especialment aquells que treballen en llenguatges contemporanis, més universals. En aquesta línia, aquesta serà la segona edició que el festival treballa amb el projecte Pyrenart, una iniciativa transfronterera que fa que cinc socis de la banda francesa dels Pirineus i tres de la banda espanyola treballin en xarxa i comparteixin coneixements. La melancolía del turista, Kultur, Trahisons y Parias són l’exemple d’aquesta treball en comú.
LA PROGRAMACIÓ INTERNACIONAL
Un dels eixos que defineixen Temporada Alta és la programació internacional. Amb el temps, el festival s’ha convertit en la porta d’entrada a Catalunya, a la resta de l’Estat i a Europa, de moltes produccions internacionals, tant de noms consagrats com de les noves veus que despunten.
Aquesta 28 edició del festival presenta 18 espectacles de fora de l’Estat. Entre aquests destaquen Thomas Ostermeier, un dels grans directors de les darreres dècades i un habitual de Temporada Alta, que presenta Retour à Reïms, una nova producció sobre els canvis polítics a les zones perifèriques i marginades de les grans ciutats; el teatre de Tiago Rodrigues arriba amb Sopro, que és un homenatge a un dels oficis més antics del teatre: els apuntadors; Oskaras Koršunovas, convertit en un director habitual del festival, enguany viatja amb la seva companyia per presentar A Man from Podolsk, una història sobre com afecta la propaganda i la informació en aquesta època de post-veritat; la companyia flamenca TG Stan presenta Trahisons, una nova proposta a partir del clàssic de Harold Pinter; Retrospective, el primer documental del reconegut coreògraf francès Jérôme Bel en el que afronta el passat dels seus propis espectacles mentre reflexiona sobre la dimensió política de la dansa europea; i Hotel, l’espectacle de la companyia canadenca de circ contemporani Cirque Éloize, entre d’altres.
CREACIÓ CONTEMPORÀNIA I INTERNACIONALITZACIÓ
Per bé que tota la programació del festival està impregnada de propostes on els llenguatges contemporanis i les creacions multidisciplinars dominen la posada en escena, un any més Temporada Alta proposa l’organització d’una setmana on es concentren una quantitat important d’espectacles contemporanis per tal que programadors estrangers tinguin l’oportunitat de conèixer el que es fa al país pel que fa a les arts escèniques, amb l’objectiu de facilitar la sortida cap a mercats internacionals de les companyies i les produccions.
En aquesta edició, la Setmana dels Programadors tindrà lloc del 21 al 24 de novembre i combinarà produccions d’alguns artistes del país reconeguts internacionalment com Àlex Rigola, amb l’obra Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers, o El Conde de Torrefiel, amb Kultur; i propostes d’artistes i companyies del país que estan actualment prenent embranzida internacional, com Cabosanroque, que presentarà Dimonis, Roser López Espinosa amb Trama, o Pere Faura amb Incurables. La Setmana dels Programadors també tindrà companyies i creadors internacionals de fora de Catalunya com són Angélica Liddell amb Una costilla sobre la mesa. Madre o Christiane Jatahy amb O agora que demora.
PYRENART, L’ART QUE TRASPASSA FRONTERES
A través de Pyrenart, enguany es presentaran les següents obres: La melancolía del turista, de Oligor y Microscopía, que estrenaran a Temporada Alta una proposta que es pregunta sobre l’ascens i la caiguda de la idea d’un paradís, i parla del turisme i de com en ocasions envaeix les ciutats; Kultur de El Conde de Torrefiel enfronta l’espectador a una escena en aparença realista –un càsting que exigeix una escena de sexe explícit–, per crear una experiència íntima i subjectiva adoptant la posició d’un voyeur que espia una situació que creix en intensitat; la ja mencionada Trahisons de TG Stan, un Pinter que defuig la posada en escena més costumista; i Parias de Javier Aranda, un espectacle de titelles per adults premiat a diversos festivals.
PUNT DE TROBADA ENTRE L’ESCENA EUROPEA I D’AMÈRICA LLATINA
Temporada Alta inclou, des del 2013, el cicle Connexió Iberoamèrica, que representa un punt de trobada entre les arts escèniques i la cultura de banda i banda de l’Atlàntic. Aquest cicle pretén donar continuïtat a l’escena del sud del continent americà, un dels pols creatius més interessants del món i al qual el festival dóna una especial rellevància dins la programació.
Amb els suport d’IBERESCENA aquest any, dins del cicle es presenta Ostia de l’uruguaià Sergio Blanco, que parla de la relació entre un germà i una germana (llegida per ell i la seva germana a la vida real); Próximo de Claudio Tolcachir, que aborda les relacions afectives en l’era d’Internet; Tula de Lagartijas tiradas al sol, sobre les idees que sustenten l’ideal democràtic; i Tierras del Sud de Txalo Toloza i Laida Azkona, centrada en l’estreta relació entre la barbàrie sobre els pobles originaris llatinoamericans, les noves formes de colonialisme i la cultura contemporània.
També formen part de Connexió Iberoamèrica el concert de la cubana Omara Portuondo, que presentarà el seu últim treball discogràfic anomenat El último beso, i les obres La melancolía del turista i O agora que demora.
TALENT ESPANYOL
Per tal d’aconseguir diversitat artística i geogràfica, el festival programa cada any obres provinents de diversos punts de la geografia espanyola. En la 28a edició, el públic hi trobarà 9 espectacles de diferents parts de l’Estat espanyol.
Angélica Liddell arriba per sisena vegada a Girona per presentar Una costilla sobre la mesa. Madre¸ obra coproduïda pel festival. En ella, la madrilenya parla del dolor per la pèrdua de la seva mare i de la seva relació amb el món. Tot plegat acompanyat amb una banda sonora creada interpretada en directe per un altre provocador: el cantaor Niño de Elche.
Guanyadora entre d’altres premis del MAX 2019 a millor espectacle revelació i millor actriu protagonista, arriba a Girona Iphigenia en Vallecas després d’haver estat un fenomen de la cartellera madrilenya. I, Israel Galván torna a Temporada Alta en aquesta ocasió portant a escena un dels grans ballets de la dansa espanyola El amor brujo, portant-lo al seu món contemporani i lliure en la forma però amb arrels profundes en el flamenc clàssic.
També formen part del grup d’espectacles que arriben de l’estat espanyol Parias, Acorar, M.A.R, Romancero gitano, Lú o Soñando el carnaval de los animales.
COPRODUCCIONS I PRODUCCIONS
Productores, companyies i equipaments ja han establert aliances en passades edicions amb Temporada Alta, factor que ha fet possible que molts espectacles es facin realitat i, alhora, gràcies a la suma d’esforços, tinguin garantida una temporada posterior en algun equipament i gira pel país. Enguany es podran veure fins a 25 coproduccions, la majoria amb estrena a Temporada Alta.
Gran part d’aquestes coproduccions arriben gràcies a la cooperació internacional. És el cas de O agora que demora, la performance de Christiane Jatahy produïda per Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles, SESC São Paulo i coproduïda per Ruhrtriennale, Comédie de Genève, Odéon-Théâtre de l’Europe, Teatro Nacional São Luiz, Festival d’Avignon, Le Maillon-Théatre de Strasbourg Scène Européenne, Riksteatern i Temporada Alta 2019.
La nova creació d’Angélica Liddell, Una costilla sobre la mesa. Madre, és una coproducció entre el Théâtre Vidy-Lausanne, el Teatros del Canal i Temporada Alta 2019. La melancolía del turista neix d’una coproducció entre el Patronato Municipal de las Artes Escénicas y de la Imagen de l’Ajuntament de Saragossa, Iberescena, Festival Grec, Le Parvis, Temporada Alta 2019 i Pyrenart.
COPRODUCCIONS I PRODUCCIONS DE CASA
Part dels esforços en coproduir noves obres també tenen objectiu d’aflorar el talent dels artistes que fan gran el nom de les arts escèniques al país. En aquesta 28a edició, Temporada Alta ha treballat per fer possible, en coproducció amb el TNC, la nova creació del director català Joan Ollé, La mort i la primavera, basada en la novel·la més tràgica de Mercè Rodoreda, escrita durant el seu exili a Suïssa.
Per la seva banda, Àlex Rigola torna a Temporada Alta, en una col·laboració amb Alba Pujol per presentar Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres a cap dels viatgers, una obra que es mostrarà per primera vegada a Temporada Alta i que està coproduïda amb la Sala Beckett, Titus Andrònic S. L. i Heartbreak Hotel. Carlota Subirós estrenarà GRRRLS!!!, coproduïda pel CCCB, o Francesc Cuéllar i Alejandro Curiel s’encarregaran de la direcció de Livalone, coproduïda amb Fira Tàrrega.
CredoinunsolODIO, de Stefano Massini i dirigida per Rosa Maria Sardà, és una lectura dramatitzada en record a Cristina Cervià sobre la vida quotidiana a la franja de Gaza, produïda per Temporada Alta 2019. També Cabosanroque ha coproduït amb Temporada Alta, el Festival Grec 2020 i La Filature Scène National de Milhouse, l’espectacle Dimonis. Marta Carrasco cooprodueix amb el Festival Jo, dona (A Lili Elbe); i Sol Picó i Susana Barranco combinen la dansa, el teatre i el cinema a Red Room, una coproducció del festival i les companyies d’ambdues artistes.
En l’àmbit de la dansa també hi trobem Trama de Roser López Espinosa, coproduïda amb Lowland, el Mercat de les Flors, la Quinzena metropolitana i Temporada Alta entre d’altres. I tornant al teatre, Love, un projecte d’Escenaris Especials coordinat per Clàudia Cedó i produït entre el festival, Escenaris Especials i l’Obra Social “La Caixa”; Decadència de Steven Berkoff, dirigida per Gloria Balañà i coproduïda amb l’Associació Elektra Projectes Culturals; i Noucents, el pianista de l’oceà d’Alessandro Barrico que Cascai Teatre portarà a l’escena gràcies a la coproducció amb Temporada Alta.
Plomes i reclams de Marc Rosich, dirigit per Roberto G. Alonso i coproduït amb la cia. Elena Martinell; La defensa alien de Jordi Duran coproduït per la cia. DimitriI lalta; Kintsugui, d’Elena i Neus Masó, coproduïda per de la companyia de dansa gironina Impàs; i Musicals pels més menuts de la companyia Concerts pels més Menuts són les obres que completen la programació d’espectacles produïts i coproduïts pel festival.
DRAMATÚRGIA CATALANA
Temporada Alta mostra un any més el seu suport a l’autoria catalana i reivindica el bon moment dramatúrgic que viu el país. En aquesta nova edició s’inclouran espectacles amb textos de Marc Rosich, Marta Buchaca, Clàudia Cedó, Cristina Clemente, Toni Gomila, Carla Torres, Daniela Feixas, Jordi Oriol, Lola Rosales, Berta Prieto, Daniel J. Meyer i Llàtzer Garcia entre d’altres. Un ampli ventall que vol ser una mostra de la literatura dramàtica que s’ha fet i s’està fent en llengua catalana.
Dins dels espectacles de creació catalana, el festival no es refereix només a la literatura dramàtica i als autors de textos en català, sinó que el concepte dramatúrgia també s’entén com a noves formes teatrals que es troben en un moment important d’ebullició i consolidació internacional. Alguna mostra d’aquest estat de forma és la presència de les noves propostes de El Conde de Torrefiel, Pere Faura, Cabosanroque, Roser López Espinosa, Marta Carrasco, Sol Picó, María Muñoz o Àlex Rigola, incloent també noves generacions com Francesc Cuéllar o Marina Rodríguez, tots ells combinant diferents llenguatges escènics i no textuals. Temporada Alta 2019 presentarà doncs en total 56 propostes de creació catalana en les que s’hi inclouen tots els gèneres i formats d’espectacle.
TORNEIG DE DRAMATÚRGIA CATALANA AMB NOUS DRAMATURGS
El Torneig de Dramatúrgia Catalana és una de les propostes més esperades pel públic del Festival i de les que primer exhaureixen les entrades. En aquesta propera edició un cop més hi participen autors consolidats i noves veus de la dramatúrgia catalana, incloent-hi els guanyadors de les darreres edicions balear i valenciana del torneig. Com sempre, competició i fairplay van de la mà en aquest enfrontament verbal entre autors.
Aquesta competició reunirà a la Sala la Planeta participants com Marc G. de la Varga, Laura Gost, Alejo Levis, Daniel J. Meyer, Concha Milla, Sílvia Navarro, Adrián Novella i Alícia Serrat, i la final tindrà lloc el 9 de desembre.
LA DANSA
El públic del festival podrà gaudir en aquesta edició de les propostes d’estrena de dues de les grans coreògrafes del país. Per un costat arribarà a Temporada Alta Marta Carrasco amb Jo, dona (A Lili Elbe), un duet creat amb Manel Quintana i co-interpretat amb Albert Hurtado. En aquesta ocasió l’artista parlarà de gènere i transexualitat a través d’una pintora danesa que va ser de les primeres persones a sotmetre’s a una operació de canvi de sexe. Per altra banda, arribarà al festival l’estrena del nou muntatge de Sol Picó, que juntament amb Susana Barranco presentaran Red Room, un espectacle sobre la prostitució que combina la dansa, el teatre i el cinema.
A banda d’aquestes dues propostes, dins la programació de dansa trobem El amor brujo, de Manuel de Falla i Israel Galván, Suite TOC núm. 6, de Les Impuxibles (Judith Pujol i María Velasco), On Goldberg Variations/Variations, de Mal Pelo, Incurables de Pere Faura, o Trama de Roser López Espinosa entre d’altres.
PROGRAMACIÓ MULDISICIPLINAR
PROJECTE ARTÈRIA
Enguany el festival inicia una proposta per millorar la connexió amb el públic jove, que sovint és el que costa més de mobilitzar. Per aconseguir-ho, La Fundació La Ciutat Invisible en el marc de Temporada Alta ha creat el projecte Artèria, que recull propostes d’interès pel públic menor de 30 anys, a qui se’ls hi aplicaran unes condicions especials en l’accés als espectacles per tal d’acostar-los al món de l’escena, així com accés a activitats exclusives com per exemple prèvies d’alguns dels muntatges programats.
Entre aquestes propostes pensades pel públic jove es programen 4 espectcales que poden interessar especialment al públic jove: Livalone de Francesc Cuéllar i Alejandro Curiel, El Chinabum de Lola Rosales i Berta Prieto, A.K.A de Daniel J. Meyer i Porn is on de Marina Rodríguez.
ESPECTACLES PER A TOTA LA FAMÍLIA
Temporada Alta vol ser un festival per a tothom, per això a banda de la programació estrictament per a adults, vol que el públic més jove també hi trobi els seus espectacles. Dins la programació d’espectacles familiars es podrà veure Musicals pels més menuts, de Concerts pels més Menuts, 10 anys amb el Pot Petit, d’El Pot Petit, Lù de Cia. Maduixa, Geometria de Roseland Musical, Laika de Xirriquiteula Teatre i Soñando el carnaval de los animales de Cia. Etcétera. A banda s’han programat 5 espectacles més per a tots els públics per afavorir que les famílies puguin anar a veure espectacles plegats, petits i grans.
PROGRAMACIÓ MUSICAL
Des dels seus inicis, Temporada Alta ha programat una secció dedicada a la música en directe, tant en format concert com incorporada en molts espectacles escènics. Enguany arriben artistes internacionals entre els quals cal destacar dues dones referents en els seus àmbits musicals: Jane Birkin, que portarà sobre l’escenari l’espectacle Symphonie Intimer, i Omara Portuondo, història viva de la música cubana i que presentarà Omara es Cuba – El último beso.
També des de l’Estat espanyol arriba la navarresa Amaia, que ja va col·laborar l’any passat amb el festival protagonitzant el curt de Temporada Alta 2018. Aquesta vegada arriba a Girona per presentar el seu primer disc en solidari, Pero no pasa nada.
El gruix de la programació musical prové de Catalunya, incorporant alguns dels grans noms del panorama actual, com Manel, que torna al festival amb seu nou disc. També trepitjaran el festival altres artistes consolidats com Joan Dausà, El Petit de Cal EriliJudith Neddermann. Per últim també passarà pel Festival un dels guitarristes amb més recorregut de l’escena catalana, Toti Soler, que presentarà alguns temes a la cerimònia d’entrega del Premi Quim Masó.
PROGRAMACIÓ CINEMATOGRÀFICA
Amb la voluntat de teixir ponts entre dos mons que moltes vegades conviuen per separat tot i tenir moltes coses en comú, Temporada Alta fa anys que explora camins de diàleg entre les arts escèniques i el cinema. En aquest sentit, en moltes de les propostes presentades hi ha una fusió de gèneres, que aquest any estaran especialment presents en obres com O agora que demora, Retour à Reïms i Retrospective.
Una altra aposta és per les produccions cinematogràfiques de país i internacionals, alhora que també pel cinema de ficció i el documental. Tots aquests gèneres tenen el seu espai en aquesta nova edició: An Elephant Sitting Still de Hu Bo, Les Perseides d’Alberto Dexeus i Ànnia Gabarró, Liberté d’Albert Serra, Lo que arde d’Oliver Laxe, Love me notde Lluís Miñarro i Occidente de Jorge Acebo Canedo.
A TEMPO, ARTS I FORMACIÓ
Acabem amb A Tempo, el projecte que connecta el món de les arts i el de l’educació a les comarques de Girona amb un objectiu principal: generar espais on joves, docents i professionals de les arts treballin en xarxa. Aquesta serà la tercera edició d’un projecte que permet que el professorat es coordini amb diferents agents culturals per transformar les aules a través de les arts.
En la nova edició que compta amb el suport de la Fundació Banc de Sabadell es pretén donar continuïtat a la proposta Temporada Alta a l’Aula, amb una sèrie d’espectacles que es programen a escoles i instituts i que, a més a més, permeten crear debats de temes d’actualitat des d’una mirada crítica.
Amb aquest projecte, els alumnes també tindran l’oportunitat de conèixer de primera mà la feina de les persones que es dediquen a les arts escèniques (dramaturgs, músics, intèrprets, i autors teatrals, entre altres professionals d’aquest món), fins i tot arribant a assistir de forma gratuïta a un assaig general o representació.