Una nova oportunitat, doncs, per disfrutar d’aquesta singular comèdia i més encara si us diem que enguany, l’Almeria Teatre estrena una renovada platea amb taules, un format de proximitat singular que resulta ideal per als espectacles còmics, on la interacció amb el públic és essencial.
Parla dels Autònoms, un col·lectiu que creix amb la crisi i també de l’esperit de superació d’una persona a la que totes li ponen i que, de sobte, la gallina li diu prou. Els creadors de l’espectacle són també els seus intèrprets: Àlex Martínez Vidal (popular per la seva col·laboració als programes Està Passant (TV3) i La Primera Hora (RAC105) ) i Andreu Rami que, comparteixen empresa en la vida real, pel que la comèdia adquireix una realitat panoràmica. Han comptat amb l’ajut i vist-i-plau de guionistes de luxe com Tomàs Fuentes, Ignasi Taltavull, David Martos i Eugénia González La Rosa. I la participació en imatges de Biel Duran, Juanma Bonet, Ignasi Taltavull, Toni Nievas, Loulogio, Merche Ochoa. Yaya Montse, Joan Boluda… La música la signa amb música de Joan Berenguer.
A cavall entre el teatre musical, la sitcom, el llenguatge digital i l’stand up comedy, l’espectacle connecta amb els gustos d’un gran públic, especialment d’aquells qui cerquen noves propostes còmiques més enllà dels monologuistes de tota la vida.

L’ARGUMENT
Engega a l’any 2015. A la ciutat imaginària on viuen els nostres protagonistes la crisi s’ha acabat: “Som en un lloc megafeliç, tothom té feina estable, fan plans per al futur… Però de cop i volta torna la crisi i la gent es queda sense feina. A l’Àlex l’acomiaden i es queda amb una mà davant i l’altra al mòbil. S’ha d’espavilar i fer-se autònom sembla la única manera de sobreviure.”, explica l’Àlex, que interpreta un sol paper, una mica en representació de tot el país. L’Andreu fa tots els restants,
9 en total, molt diferents.

La història arrenca, doncs, just en el moment en que entra la crisi: “Hem intentar fer un paral·lelisme entre el que passa a l’espectacle i el que està passant al país, on encara hi ha gent que té tots els privilegis mentre que per molt altres, s’ha acabat tot. Ho identifiquem en un personatge que fracassa profundament i intenta regenerar-se d’una altra manera. Fer-se autònom és l’esperança que queda, és el renàixer”, apunta l’Andreu.

L’Àlex no accepta treballar un munt d’hores en un lloc tancat per cobrar una misèria i va a veure un coach que l’ajuda a treure de dintre l’esperit autònom i l’envalentona. Haurà de sobreviure a un guru de l’emprenedoria, a la cruel Agència Tributària, a clients amb trastorn obsessiu-compulsiu i a
un gestor molt particular…  “El nostre objectiu és fer riure a un ritme televisiu, amb ímputs visuals i gags continus. Avui hi ha molts referents de sèries que van a ritme trepidant, hi ha les xarxes socials… tota la informació circula molt ràpidament i ho hem volgut incorporar. D’alguna manera contribuïm a accelerar el ritme del teatre!”

En definitiva, les peripècies d’un nou freelance per sobreviure al món laboral, a un gurú de l’emprenedoria, a la cruel Agència Tributaria i a un gestor molt particular són el tret de sortida d’una comèdia sobre l’amistat i la superació de dificultats, que retrata amb acidesa i enginy la incerta situació política i econòmica del país i les lluites d’un col·lectiu, el dels treballadors per compte propi, que suposa un 19% dels treballadors espanyols:3.254.663 cotitzants l’any 2019, 75.000 més que l’any 2018 segons dades de l’Unió d’Autònoms UATAE.

Les cançons són molt variades però fetes a mida per a les seves veus, de manera que tot queda al lloc que ha de ser. De tota manera, l’Álex té una formació musical, ja que havia format part del grup Los Martínez. “Tenim una cançó que explica totes les traves burocràtiques amb què et trobes per donar-te d’alta. Com van creixent el nombre d’autònoms i com, des del poder, intenten que tothom s’hi vagi incorporant, per carregar-se definitivament l’estat del benestar”, conclouen.
INFORMACIÓ… PRÀCTICA?

Per fer l’espectacle, que és creació total, han consumit 432 canyes de cervesa, 27 racions de braves, 127 cafès i dues ampolletes d’aigua. Només per a la creació del principi. Pel que fa als petits retocs o assaigs per a les tornades, falta acabar el recompte.