L’artista sud-africà Albert Khoza reivindica els cossos negres en una performance sobre el colonialisme al Teatre Gaudí

09.14.2023

Author

El Teatre Gaudí obre les portes a l’artista sud-africà Albert Khoza, un performer internacionalment aclamat que ve a Barcelona: amb l’espectacle: The Black Circus of the Republic of Bantu’, després de passar per la Biennial de Liverpool aquest 2023; en una reflexió sobre l’impacte del colonialisme en els cossos negres. Una representació emmarcada dins la VII Trobada Internacional d’Arts Vives Africa Moment 2023;  que es podrà veure els dies 29 i 30 de setembre, i l’1 d’octubre, al Teatre Gaudí.

Albert Khoza és un actor, cantant i ballarí, de Johannesburg, nascut el 1988;, reconegut per l’element transgressor en les obres que dirigeix i participa. Per ell, el teatre i la dansa són “armes que colpegen, recorden, conciencien i provoquen canvis”.The Black Circus of the Republic of Bantu’ es va presentar en forma d’exhibició permanent en el 12è. festival ‘Liverpool Biennial’, i ara porta el seu espectacle en moviment a la Sala Gran del Teatre Gaudí;  amb la direcció de Princess Zinzi Mhlongo.

Aquesta proposta trencadora neix de la col·laboració amb l’associació Africa Moment, fundada per l’artista camerunès Angel Fulla. La VII Trobada Internacional d’Arts Vives Africa Moment se celebrarà de setembre a desembre del 2023 a Barcelona, Palma; Sevilla i Madrid, una edició que posa èmfasi en els processos de creació, producció i mentoria.

‘The Black Circus of the Republic of Bantu’ exposa el llegat violent i vergonyós de les exhibicions etnològiques: (com els zoològics humans) que van ser populars a la societat occidental entre les dècades de 1870 i 1960. Les exposicions protagonitzades per negres van ser sovint un espectacle exòtic durant el període colonial.

A través d’aquesta presentació en viu, l’artista/intèrpret sud-africà Albert Khoza explora l’efecte de la mirada imperial i colonial: sobre els cossos negres. Com lluitem amb aquest llegat i aquest passat incòmode? L’hem d’esborrar, confrontar, o enterrar-lo als llibres d’història? Khoza confronta la bellesa ètnica i reivindica el seu cos negre, no blanc, no esbelt;, així com els diferents tons de pell morena, a través de l’art, el performance i la dansa.

S’examina el dolor continu del racisme històric, creant un espai per a la curació col·lectiva i una oportunitat per a recuperar la dignitat. Khoza usa el seu cos com un vehicle pel canvi:  sense oblidar l’objecte de desig i servitud dels cossos negres. La representació es pot definir com a inmersiva:. “Rendim homenatge a molts africans les vides dels quals es van transformar en un espectacle pel plaer blanc”, explica Khoza.

Albert Silindokuhle Ibokwe Khoza (nom complet), ha treballat amb la premiada Robyn Orlin prèviament; i va estar programat en la temporada 2019-2020 amb l’espectacle: “And so you see… our honorable blue sky and ever enduring sun… can only be consumed slice by slice...” al Mercat de les Flors, reivindicant el caràcter transgressor de la seva obra amb una proposta coreogràfica.

FITXA ARTÍSTICA
Director creatiu i performer: Albert Silindokuhle Ibokwe Khoza
Producció i Direcció: Princess Rose Zinzi Mhlongo
Realització: Vuyo Mogodla
Vídeo: Sandile Madi
Premsa: Àlex Sánchez
Distribució a Espanya: Africa Moment

Taller d’Africa Moment 2023

A banda de la representació teatral, Africa Moment ha creat un taller exclusiu obert a tot tipus de participants; impartit per Albert Khoza, que permetrà als assistents conèixer l’univers creatiu de l’artista. Es durà a terme el dia 30 de setembre d’11 a 14h. i les preinscripcions es podran fer a produccion@africamoment.org

Teatre Gaudí: Creativitat, llibertat, proximitat

Nascut el 2008 entre l’Eixample i Gràcia, el Teatre Gaudí de Barcelona és un equipament cultural referent; pel que fa a la llibertat creativa, l’esperit lúdic i de formació ètica i estètica de l’espectador. Des de les dues sales del teatre de proximitat, es fomenta la interacció entre les persones;  que aporta creixement cultural en diferents aspectes: reflexió, ambició de superació personal, socialització, debat, confrontació i experiència creativa.

Author