Després de més de 20 anys en actiu, Atrium emprèn un nou camí. Un punt d’inflexió en la història de la sala i productora barcelonina que el
pròxim dimarts, 12 de novembre: obrirà les portes d’un nou espai, donant també el tret de sortida a la seva temporada 2024-2025.
Així doncs, parlem d’un moment clau que suposa un pas endavant i un canvi de model: per a donar inici a una fase molt més profunda i enfocada a la digitalització. Un important creixement d’Atrium on estrenaran espai, imatge corporativa i incorporaran nous serveis per a la ciutat, consolidant-se com: un motor cultural renovat i preparat per als reptes del futur.
El projecte, emparat sota el lema “El teu espai, la teva història”, contempla quatre línies d’acció diferenciades amb l’objectiu de: donar un impuls a les arts escèniques, aportant un valor de pertinença col·lectiva al fet escènic i creatiu. “Volem establir una major relació amb
els i les nostres conciutadanes, artistes, tècniques, productors, mitjans de comunicació, mecenes… I tothom que vulgui fer d’Atrium el seu espai de trobada i experiències. Un Atrium per a les arts escèniques en tots els seus vessants: creació, producció, estudi i exhibició. Un Atrium també per a la gent del barri, de la ciutat i del món. Un Atrium per a l’experiència i el saber de la tradició i el passat. Un Atrium per a imaginar les arts del futur. Però, per sobre de tot, un espai cultural al voltant de les arts escèniques per a descobrir-nos a través de l’espectacle; de les arts en viu. Un espai per a tots nosaltres, que convidi al diàleg i a viure en comunitat”; explica Raimon Molins, soci fundador d’Atrium.
●Atrium Produccions: és el departament encarregat de crear i portar a terme les propostes escèniques. Va néixer de la necessitat de gestionar la qualitat de les activitats d’Atrium. Les seves produccions mantenen un punt de vista contemporani amb l’objectiu d’establir vincles i una experiència única amb el públic.
● Atrium Estudi: concebut com un espai de reflexió, pràctica i coneixement de les tècniques de interpretació, composició escènica i eines digitals. Hi tenen cabuda tant la formació com la investigació, constituint la dimensió acadèmica d’Atrium.
● Sala Atrium: amb capacitat per a 90-100 espectadors. La nova sala d’exhibició és un espai diàfan equipat amb una grada retràctil: que li dona la polivalència i versatilitat necessàries per acollir tota classe de projectes escènics.
● Atrium Cafè: el quart i últim pilar del projecte sorgeix de la necessitat d’oferir un punt de trobada; un lloc agradable i estimulant per als artistes, treballadors i públic de l’Atrium; i també per a la gent del barri.
A través d’aquests quatre pilars, Atrium ens presenta un nou espai de diàleg obert on oferir: una experiència única en matèria d’expressions artístiques multidisciplinàries i arts escèniques. Un nou espai en què té cabuda la seva nova sala d’exhibició amb un aforament per a un centenar d’espectadors. Una Sala molt més àmplia, versàtil i perfectament equipada tècnicament per a l’acollida de tota mena de projectes; a més d’adaptada també des del punt de vista de l’accessibilitat.
Aprofitant la seva nova i flamant infraestructura, la Sala continuarà amb una línia de programació centrada en: temàtiques de interès per a la nostra societat, que se situaran en el punt d’equilibri entre el comercial i’artisanal; sempre compromeses amb l’actualitat. En aquest sentit, la nova Sala s’inaugurarà amb l’estrena de l’espectacle Verbagàlia de Víctor Català, amb la direcció d’Albert Arribas; interpretat per Paula Blanco i Oriol Genís. La peça porta a escena dues obres inquietants de Víctor Català: La tieta i Verbagàlia. Dues obres importants, poc conegudes i, al mateix temps, molt representatives de la mirada «dramàtica» victorcatalanesca, a través d’un text de: Caterina Albert. “Amb
aquest espectacle hem volgut explorar l’extraordinari magnetisme actoral de Víctor Català; i posar en valor la seva contundent modernitat, que sembla remetre’ns als grans models interpretatius de la millor dramatúrgia de la 2a. meitat del segle XX”, explica Albert Arribas, director del muntatge.
Així doncs, durant aquesta nova etapa liderada per Raimon Molins, Àlex Bargalló, Claudia Manini i els actuals socis d’Atrium: es continuarà treballant la idea que va suposar el punt de partida el 2003: assegurar la continuïtat i estabilitat d’un projecte cultural, una companyia i un espai d’exhibició propi; basat en les arts escèniques a la ciutat de Barcelona i explorar l’art de la interpretació i el fet escènic; a través de l’estudi de formació (I+D). En definitiva, Atrium encara una nova etapa que suposa un pas endavant en el seu projecte;
i un canvi de model, per a donar principi a una fase molt més global; on obrir el seu espai i fer-nos partícips a tothom a casa seva.
Fitxa artística VERBAGÀLIA de Víctor Català:
● Direcció: Albert Arribas
● Intèrprets: Paula Blanco i Oriol Genís
● Textos de l’espectacle: La tieta i Verbagàlia, de Víctor Català
● Cançó Ai! Quina mare tinc: Música i lletra originals de Víctor Català
● Construcció d’escenografia: Castells Planas
● Vestuari i caracterització: Manuel Mateos
● Espai sonor: Lucas Ariel Vallejos
● Comunicació: Bernat Reher
● Una producció de: Centaure Produccions
● En creació a la: Nau Ivanow
● Amb el suport de: Ajuntament de l’Escala, el Departament de Recerca i Universitats, AGAUR, Càtedra Víctor Català (UdG); i Institut de Llengua i Literatura Catalanes (UdG)
● Contacte: www.atrium.cat
Sobre Atrium
El projecte Atrium neix el 2003 de la mà de Raimon Molins i Carlos Duran. Concebut com una companyia i un espai de formació en matèria d’arts escèniques: el 2011 Atrium obre una nova sala d’exhibició a la ciutat de Barcelona. Des de llavors, Atrium ha consolidat el
seu projecte com a productora; i s’ha convertit en una de les principals sales de proximitat de la ciutat comtal.