Laura Gost guanya la final del IX Torneig de dramatúrgia catalana de Temporada Alta amb el text amb el text ‘Matar el pare’

12.10.2019

Author

El públic de la Sala La Planeta, amb els seus vots, ha donat la victòria a Laura Gost a la final del IX Torneig de Dramatúrgia Catalana celebrada ahir dilluns 9 de desembre en el marc del Festival Temporada Alta. Laura Gost s’ha imposat a Concha Milla amb el seu relat Matar el pare, que narra la trobada entre una psiquiatra i un pacient que es pren les coses molt literalment. Marta Marco i Carles Martínez han estat els encarregats d’interpretar el text de Gost. La guanyadora s’endú un sopar al Celler de Can Roca.

Des del 21 d’octubre, s’han dut a terme quatre combats i dues semifinals i vuit dramaturgs han presentat una lectura dramatitzada dels seus textos breus (40 minuts). És el novè any consecutiu que autors catalans pugen al ring a veure-se-les entre col·legues!

Cada sessió del Torneig ha enfrontat dos autors, amb el públic com a jurat, que en cada cas ha decidit el guanyador. La mateixa tarda del torneig, els dramaturgs escollits descobreixen quins actors o actrius seran els encarregats de donar vida al seu text i tenen temps, fins a l’hora de l’espectacle, d’acabar de preparar amb ells els últims detalls. Aquest joc teatral va ser ideat per Jordi Casanovas i es va incorporar al Festival per ressaltar la importància de l’autoria teatral del país.

Aquesta novena entrega del Torneig de Dramatúrgia Catalana ha comptat amb la participació de Marc González de la Varga, Alejo Levis, Daniel J. Meyer, Concha Milla, Sílvia Navarro, Adrián Novella, Alícia Serrat i Laura Gost, guanyadora de la final. Aquesta edició ha estat conduïda per Cristina Clemente.

El IX Torneig de Dramatúrgia s’emmarca dins la programació de dramatúrgia catalana de Temporada Alta, que presenta produccions i coproduccions d’autors catalans, estrenes de nous textos i projectes que potencien la dramatúrgia contemporània i la nova creació. Fins al moment el torneig ha generat èxits com El Crèdit, de Jordi Galceran, Smiley de Guillem Clúa, estrenada a Barcelona, Madrid i Londres entre altres, Losers de Marta Buchaca, Red Pontiac de Pere Riera protagonitzada als escenaris catalans per Míriam Iscla i Cristina Cervià, i La nostra champions particular, de Cristina Clemente.

El Torneig compta, des de l’any passat, amb el suport de la Fundació SGAE, per mitjà del Consell Territorial de la SGAE Catalunya que d’aquesta manera referma el seu suport a la producció de textos teatrals. Aquesta col·laboració és la mostra de la voluntat de la SGAE i la Fundació SGAE per estar al costat dels autors de textos dramàtics, així com fomentar la promoció i difusió de la seva obra.

TORNEIG DE DRAMATÚRGIA PER A INSTITUTS
D’altra banda, també ha tingut lloc a la mateixa Sala La Planeta la final del Primer Torneig de Dramatúrgia per a instituts que ha impulsat la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta en el marc del projecte A Tempo- Arts i formació. En aquesta proposta, inspirada en el Torneig de Dramatúrgia del Festival però adreçada a alumnes de batxillerat, ha confrontat quatre instituts de Girona i Salt que durant els últims dos mesos han estat treballant la dramatúrgia d’un text escrit per ells mateixos a l’aula.

L’Escola La Salle de Girona ha estat l’institut guanyador, amb el text L’alvocat que explica la història de dos desconeguts que coincideixen en un supermercat, quan un d’ells intenta fer un petit robatori. El text ha estat llegit pels actors Elisabet Casanovas i Alejandro Bordanove. Els altres centres participants han estat els instituts de Girona, Jaume Vicens Vives i Santiago Sobrequés i Vidal, i el Vallvera de Salt.

Author