L’Autèntica Teatre, un espai escènic i cultural dedicat a les primeres infàncies a Barcelona

06.03.2024

Author

 L’Autèntica Teatre es singularitza per ser l’espai i el projecte dedicat a les primeres infàncies a Barcelona. Per bé que la seva oferta formativa també atén el teatre per a adults, joves i adolescents; la seva especificitat se centra en els infants de 0 a 6 anys en la producció i presentació d’espectacles;  amb una proposta 360º que passa per la Formació, la Producció i l’Exhibició en sala pròpia o en gira.

L’autèntica, tal com es coneix avui dia, és producte de l’evolució del projecte de Porta4 que va néixer com a: escola de teatre l’any 2006, de la mà de Verónica Pallini, i que de seguida es va definir també com:  sala i productora amb l’objectiu d’esdevenir una plataforma per a la creació i exhibició de les arts escèniques.

El projecte de L’Autèntica actualment es vehicula a través de tres eixos interrelacionats: una sala d’exhibició teatral; dedicada a la programació familiar de propostes de primera infància (0-6 anys); una productora i distribuïdora de projectes teatrals (instal·lacions immersives o teatre documental) i audiovisuals; i una escola de formació en interpretació en teatre i cinema professional per a adults, i en formació (tallers): per a infants, adolescents i joves.

Ubicada i arrelada al barri de Gràcia, des de fa més de 18 anys, L’Autèntica rep més de 10.000 espectadors i prop de 300 alumnes l’any. Ara, tanca temporada com a sala amb 36 espectacles programats, 309 representacions i més de 10.000 espectadors. En els propers mesos de juny i juliol la sala acollirà 3 produccions pròpies de L’Autèntica: “Colors”, fins el proper dia 15; “Sóc natura”, del 20 al 22 de juny; “Flow”, del 4 al 6 de juliol. A més, programa funcions de la cia. Titelles Pam i Pipa: “El lleó no em fa por”, en cartell fins el proper 8 de juny; “Cargol treu banya”, 27 al 29 de juny; i “Tirolilo”, 11 al 13 de juliol. En total 6 propostes en 2 mesos; que són un clar reflex del ritme de treball i la dinàmica de la sala.

Aquest any s’han estrenat dues noves peces: “Flow” i “Colors”;  i es faran temporades i gires d’aquestes produccions i de les anteriors: “No entenc als homes”, “Sóc Natura” i“Oh, uh, ah, ei! Terra · Aire · Foc · Aigua”. Aquestes instal·lacions per a nens i nenes d’1 a 6 anys està previst que, a banda de fer temporades estables periòdiques a la sala; viatgin a diferents localitats catalanes, a València i – amb “Sóc natura”– a Països Baixos.


L’Autèntica LAB

A partir del 2020, el projecte es consolida com a sala d’exhibició, especialitzada en públic infantil i familiar; desplegant la potencialitat de la productora i augmentant l’activitat i l’oferta de l’escola. En ple esclat de la pandèmia, va continuar oferint suport a les companyies i de seguida que va ser possible: es va recuperar la programació estable i la resta d’activitats.

L’any 2021 van començar els LABS, una nova iniciativa que vincula el teatre i acció performativa amb les ciències socials. Els LABS busquen noves formes de generar un fet artístic a partir de la investigació sobre determinats conflictes; que afecten tant a grups comunitaris com a col·lectius en risc d’exclusió social. És un encreuament entre l’antropologia i el teatre, un espai per generar art a través de l’anàlisi; i el debat sobre un determinat conflicte d’un grup social. La primera producció sorgida d’aquests laboratoris ha estat “No entenc els homes” (producció del 2022, actualment en gira); una obra de teatre documental sobre què significa ser home, explicada per homes; que tracta d’una manera divertida, amena i alhora que profunda, temes socialment candents com el gènere i les masculinitats.

Actualment, L’autèntica, amb divuit anys de trajectòria, s’ha convertit en un referent, a la ciutat de Barcelona; i a la resta de Catalunya, com a sala de teatre dedicada gairebé de forma exclusiva a la programació familiar; especialment d’espectacles destinats a la primera infància (0-6 anys). 

L’interès cultural i artístic del projecte i la singularitat de L’Autèntica radiquen en l’especificitat dels continguts que es programen;  que són per a públic familiar i per a infants de 0 a 6 anys. Existeix, a més, una aposta ferma pel risc, la innovació, la interdisciplinarietat i l’experimentació, així com per a la: promoció de talents i creadors emergents en l’àmbit de la creació escènica d’espectacles per a tots els públics.

Dins el mapa teatral i/o escènic de la ciutat de Barcelona, L’autèntica és l’única sala destinada exclusivament: a la programació per a la primera infància. Es manté una coherència de programació que facilita i dona confiança a les famílies: per saber què es trobaran cada cap de setmana a L’Autèntica: continguts originals i educatius, que tracten temes actuals, amb una mirada humana i sensible. Aquesta programació està pensada perquè les famílies i els infants comparteixin experiències, més enllà del fet teatral;  i puguin gaudir d’una vivència sensorial que beneficiï el seu vincle.

L’oferta de L’Autèntica es complementa amb tallers en família sobre algunes de les peces programades, representacions per col·lectius amb risc d’exclusió social, residències artístiques i tècniques, o el taller “Gràcia Autèntica” amb entitats del barri, entre d’altres actuacions;  bona part de les quals a més es fan en aliança amb escoles bressol del districte; una bona representació d’entitats del barri i altres associacions professionals, companyies professionals o Fundacions com per exemple Nexe i Femarec.

Author