‘L’escena, travesses d’il·lusió’, lema dels 27 Premis Max de les Arts Escèniques – Tenerife

05.14.2024

Author

Tradicionalment, la gran paradoxa del teatre és si reflecteix la veritat de la realitat o és només una il·lusió. El teatre és efímer, crea mons il·lusoris que aspiren a ser viscuts com a veritat poètica mentre dura una representació. Aquesta il·lusió transita per l’obra teatral en una mena de viatge sensorial: de la idea a la realització, de l’assaig a l’estrena; del silenci a l’aplaudiment. El teatre, essent una il·lusió, és una revelació de la veritat.
Aquesta travessa que representa l’experiència de crear i contemplar una obra dramàtica serà la protagonista de la gala dels: 27 Premis Max de les Arts Escèniques – Tenerife; que enguany pivota sobre el lema «L’escena, travesses d’il·lusió». La cerimònia, que dirigirà el dramaturg Jose Padilla (Santa Cruz de Tenerife, 1976) i que se celebrarà el proper: 1 de juliol a l’Auditori Adán Martín de Tenerife; tindrà com a eix narratiu la vida de l’aclamat poeta i autor teatral canari Àngel Guimerà; de qui se celebra el primer centenari del traspàs aquest mes de juliol.
«El lema connecta de manera directa i molt íntima amb l’esperit d’Àngel Guimerà, per la il·lusió de crear que proposa en les seves obres i que, a creadors i creadores: ens mou, ens inspira i ens empeny cap endavant», defensa Padilla. Guimerà va néixer el 1845 a Santa Cruz de Tenerife, curiosament molt a prop de l’Auditori de Tenerife; que allotjarà la gran festa de les arts escèniques a l’Estat espanyol. Amb prou feines vuit anys es va traslladar en una llarga travessa marina a Catalunya; on va crear tota la seva obra: «un viatge que el va traumatitzar i que va fer que no tornés a agafar un vaixell mai més»; confessa Padilla. El que sent el dramaturg i director d’escena per Guimerà és veritable fascinació: «És un cas únic en la història de la humanitat», argumenta, perquè aglutina dues condicions singulars: «És un canari universal, potser el creador literari més gran de l’illa de Tenerife»; i a més és el pare del teatre i la Renaixença de les lletres catalanes. Poca gent sap que va ser candidat al Premi Nobel de Literatura a principis del segle XX. Hi ha hagut, per tant, nombroses especulacions entorn del fet que: la seva filiació lingüística va poder jugar en contra seva.
Organitzats per la Societat General d’Autors i Editors a través de la Fundació SGAE, aquests guardons compten amb el patrocini del: Cabildo de Tenerife, la col·laboració del Ministeri de Cultura i Esports; a través de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM);  i el suport del Grup Eulen i d’AENA. La gala es retransmetrà per La 2 de RTVE, a partir de les 20.00 hores (hora peninsular), i a través del Canal Internacional de RTVE i de RTVE Play.

Author