L’esplèndida ‘Vaselina’ de de Gabriele di Luca farà una única actuació a la Sala Trono, de Tarragona

10.22.2019

Author

Després de l’èxit obtingut a La Villarroel, la producció de La Sala Trono Vaselina, “passarà per casa” però només un dia. Anoteu, perquè val molt la pena: dissabte, 26 d’octubre, a les 21 h, a la Sala Trono Armanyà, de Tarragona.

L’autor és Gabriele di Luca, de moment poc conegut a casa nostra però al que albirem un futur brillant, ja que a Itàlia ja és molt aclamat. És el fundador de la companyia Carrozzeria Orfeo, que està recorrent Itàlia des del 2008 en què es va fundar. L’obra és la primera part d’una trilogia protagonitzada per uns personatges molt singulars, protagonistes de històries tan sorprenents com humanes. L’interpreten Lluïsa Castell, Joan Negrié –a la vegada director artístic de la Sala trono- Joan Miquel Reig, Artur Busquets, Karin Barbeta, dirigits per Sergi Belbel.

L’ARGUMENT
 “És la història de cinc supervivents, de cinc persones que lluiten. Parteix de l’actuació dels EUA envers la frontera amb Mèxic, i de dos joves que sobreviuen portant droga al país prohibit. Una família que malgrat tot, intenta sobreviure en un món que els ho posa molt difícil“, explica Belbel.

Els Estats Units, juntament amb els països aliats, acaben de bombardejar Mèxic per destruir totes les seves plantacions de droga. Fil, un noi cínic i desil·lusionat i Charlie, un animalista convençut i defensor dels drets civils, cultiven grans quantitats de marihuana al seu pis per intentar donar el gran cop de les seves vides: invertir el funcionament del mercat i exportar-la a Mèxic. A ells dos s’hi afegirà Wanda, una noia obesa i insegura i Mina, la mare de Fil, una dona frustrada que acaba de sortir d’una clínica per desintoxicar-se del vici que sempre l’ha perseguit.

Tot es complica quan, després de 22 anys d’absència, torna a casa el pare de Fil i exmarit de Mina, desvetllant a tots el seu perillós secret.

Belbel remarca que  Gabriele di Luca podria ser un Eduardo di Filippo del segle XXI: “És una obra escrita expressament per a una companyia, la seva pròpia, en el sentit de l’escriptura i del treball.”

PARLEN ELS ACTORS

 

Lluïsa Castell és la mare de Negrié i la dona del pare transsexual, captat per una secta, que torna a la casa: “M’agrada l’obra perquè m’agrada el risc i les temàtiques que ens toquen. A més, té un punt irreverent i és el que se’n diu políticament incorrecteÉs molt engrescadora!” Puntualitza que és ludòpata però no una choni.

Per a Joan Miquel Reig, el pare, “és un text molt interessant perquè mostra les ganes de sobreviure que poden sorgir malgrat totes les adversitats. I d’estimar, encara que aquests no saben estimar. M’entusiasma el ritme, tot transcorre de manera frenètica.” Pel que fa al seu personatge: “és un repte molt gran!”

Artur Busquets és el nen, l’amic del fill: “El que em fa flipar és que no només són políticament incorrectes:  el que fan és tan fort que no et dóna temps de processar-ho! I a més, a sota hi ha una base dramàtica.”

Per a Karin Barbeta, Vaselina és el seu debut al teatre professional: “Estic emocionada! I em sento molt afortunada per interpretar aquest personatge, una persona desgraciada que de cop i volta es troba amb una gent que li fa una proposta de la que tothom fugiria. Però ella necessita tant algú que l’estimi, que accepta.”


SOBRE L’AUTOR
L’obra, de Gabriele di Luca, aquest autor a qui Belbel qualifica del Di Filippo del s. XXI, forma part de la trilogia del mateix autor formada per Animals de Bar i Cous-Cous Clan. “Aquesta última parla de l’emigració. És un drama que també fa riure molt. És més gran que Vaselina i té més personatges. Però  Vaselina ja ha anat al cinema, protagonitzada per la mateixa companyia creadora de l’espectacle, que va néixer fa 10 anys”, explica Negrié


EL PROJECTE
El projecte va néixer fa quatre anys quan, després de veure l’obra original a Itàlia, Joan Negrié va decidir crear-ne una versió en llengua catalana. Per a Negrié, Vaselina “parla de temes d’avui en dia que estan en boca de tots, com l’autoestima i la diversitat.” L’actor, que també signa la traducció del text, ha volgut destacar que és un argument tan singular que enganxa: “Si un jove dels que no van al teatre ve a veure l’obra, estic segur que quedarà fascinat i tornarà  al teatre. I potser també els no tan joves. És una obra universal que empatitza amb totes les edats. I això m’omple de satisfacció!”

Com veieu, una magnífica oportunitat per conèixer la Sala Trono, situada dalt d’un escenari… si no sou de Tarragona! Més info i entrades, aquí

Vaselina, una producció de la Sala Trono amb el suport dels Teatres de Tarragona, els Teatres de Valls, el Teatre Bartrina de Reus, el Teatre Àngel Guimerà d’El Vendrell i el Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa i la col·laboració de La Villarroel.

 

Author