L’èxit ‘Pel davant i pel darrera’ torna al Teatre Borràs el 13 de novembre

11.07.2019

Author

Després de l’èxit obtingut a la passada temporada, dimecres que ve dia 13 torna al Teatre Borràs Pel davant i pel darrera, una comèdia de Michel Frayn amb versió de Paco Mir i direcció d’Alexander Herold.

Aquesta producció que es va presentar també al novembre de l’any passat és la cinquena que es fa de la que és considerada com la comèdia de les comèdies, una maquinària perfecte de fer riure. Casualment la sisena producció de l’obra de Frayn s’està representant actualment al Garrik Theatre de Londres. Barcelona és després de Londres la ciutat on més produccions de l’obra s’han fet: precisament, el 22 de novembre l’espectacle celebrarà la funció 1.500 que engloba totes les representacions de l’espectacle a Catalunya des del 1985, el que demostra el reconeixement i estima de moltes generacions per aquesta comèdia des de l’arribada a la nostra ciutat.

Pel davant i pel darrera,  
titulada originalment Noises offescrita l’any 1982 per Michael Frayn es presenta en aquesta cinquena producció amb un repartiment d’actors que dominen a la perfecció l´art de la comèdia i amb una versió de Paco Mir que ha retallat sense que es noti més de mitja hora del text original vetllant per l´essència dramàtica de l’obra que funciona en els seus tres actes com un rellotge suís.  Aquesta nova versió situa als personatges aquí  mantenint el bilingüisme i està clar, els malentesos davant i darrere l’escenari en una doble ficció que narra com una troupe de pèssims actors intenta muntar una obra de teatre. Pel davant i pel darrera és considerada una de les comèdies més divertides mai escrites i és per això que es fan reposicions continuades de l’obra tan al West End com a Broadway. La direcció a l’Estat espanyol sempre ha estat a càrrec del director anglès establert a València, Alexander Herold.

‘Pel davant i pel darrera’ ha estat traduïda a 28 idiomes, representada en 50 països diferents des de la seva estrena a Londres fa 37 anys i vista per més de 14 milions d’espectadors en tot el món. Juanjo Puigcorbé, Mario Gas i Montse Guallar entre d’altres van ser els responsables del primer muntatge a Barcelona al 1985 al Teatre Condal. L’any 1996 es tornà a representar als teatres Victòria i Goya. Sis anys després, al 2002, el vodevil va tornar al Teatre Borràs amb un repartiment integrat entre d´altres  per Abel Folk, Mercè Comes, Rosa Andreu i Àlex Casanovas. De nou l’any 2010 aquest mateix teatre va acollir un nou muntatge que va durar dues temporades i en el que van participar Pep Planas, Rosa Gàmiz, Meritxell Huertas, Carles Martínez, Aleix Albareda, Anna Barrachina, Mònica Pérez, Enric Majó, Miquel Sitjar i Dafnis Balduz. Aquest cop, Lloll Bertran Agnès Busquets, Jordi Díaz, Mireia Portas, Miquel Sitjar,  Lluís Villanueva, Xavier Serrat, Ramó, i Laia Alsina protagonitzen el text que més ha fet riure a la cartellera de Barcelona durant més de tres décades.

En aquesta nova producció hi ha  algunes altres novetats, com una escenografia que sent la mateixa (és una comèdia “de portes”…), ens trasllada aquest cop una mansió a la Sierra madrileña i està clar, el mòbil també serà irremeiablement present com ho és a les nostres vides actuals.

Author