L’exposició fotogràfica “La força dels Pastorets” s’inaugura a l’Ateneu Centre Cultural de Mataró

12.16.2022

Author

Avui divendres 16 de desembre s’inaugura a l’Ateneu Centre Cultural de la Fundació Iluro l’exposició fotogràfica La força dels Pastorets”;  que mostra a través de gairebé 200 fotografies com grups teatrals d’arreu de Catalunya: van saber reinventar-se durant la pandèmia del coronavirus per mantenir viva la flama dels Pastorets. El comissari de la mostra és el fotògraf i periodista Enric Lucena.

L’exposició, organitzada per la Sala Cabanyes i la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, constarà de dues parts: “La mirada dels protagonistes”, amb retrats en blanc i negre del comissari;  i “Un país de Pastorets”, amb una selecció de fotografies dels grups de Pastorets de la Coordinadora. La mostra es podrà veure fins al 22 de gener.


La mirada dels protagonistes

A “La mirada dels protagonistes” s’hi podran veure retrats en blanc i negre fets pel fotògraf Enric Lucena; que mostren l’equip humà que va fer possible Els Pastorets de Mataró els dos últims anys; quan l’espectacle va haver de repensar-se amb un canvi de format i l’absència d’alguns dels seus elements més definitoris: per complir amb la normativa sanitària.

Els retrats posen el focus en la mirada de les persones que van participar a l’espectacle nadalenc per excel·lència a la ciutat, un col·lectiu que va aconseguir tirar endavant Els Pastorets.


Un país de Pastorets

A “Un país de Pastorets” s’exposa una selecció d’imatges cedides per més d’una trentena de grups d’arreu de Catalunya; que mostren com van adaptar l’espectacle en uns moments en què era impossible fer-lo de la mateixa manera.

Entre els grups participants, tots ells membres de la Coordinadora de Pastorets, n’hi ha qui donades les circumstàncies: van canviar el text per incorporar-hi bromes relacionades amb l’actualitat; van modificar l’espectacle per no excedir el màxim de persones juntes que permetia la normativa; van optar per fer l’espectacle a l’exterior; o qui es va veure obligat a suspendre les funcions pels contagis dins de la companyia.

En definitiva, exemples que reflecteixen que els Pastorets són un fenomen de cultura popular cabdal a Catalunya; que s’ha convertit en un exemple de com reinventar-se, surar damunt les dificultats i projectar-se cap al futur.


Informació pràctica

Dia d’inauguració: 16 de desembre de 2022
Hora: 19.30 h
Lloc: Ateneu Centre Cultural de la Fundació Iluro, La Riera, 92, Mataró
Dates de l’exposició: del 16 de desembre del 2022 al 22 de gener de 2023
Horaris de la sala: de dimarts a dissabte de 17.30 a 20.30 h i diumenges i festius d’11.30 a 13.30 h 

Author